Ennyire erős a tudatalattink? Miért produkálunk rossz tüneteket, ha nincs is szervi bajunk?
Rosszullétnél sokkal többet is okozhatnak a pszichés problémák. Eredetileg a hisztéria is azt jelentette, ha valakinek a pszichés problémái testi tünetekben jöttek ki, pl. amikor minden fiziológiai ok nélkül lezsibbad az ember fél oldala.
Semmi nem tűnik el a szervezetből, hanem csak kicsit bonyolultabban működik az ember, mint ahogy elképzelted. Ilyen értelemben nem különül el „agy és test”, az emberi psziché pedig véletlenül sem úgy működik, ahogy azt a józan paraszti ész elképzeli.
1# Kár, hogy ezt már nem fogom megélni valószínű, mire erre válasz lesz.
2# De hát az orvos mondta, hogy nem szervi baj, hanem pszichés. És a frontin az egy nyugtató, nem pedig gyógyszer, mint az aspirin vagy akármi más.
Nem értek hozzá, mert kicsit sem vagyok orvos, de nekem van elképzelésem ezekre a dolgokra.
Én úgy tudom (hiszem? gondolom?), hogy az ember csupán fizikai lény, minden, ami hozzá kapcsolódik (az ész, a gondolatok, az érzelmek), atomok, molekulák, vegyületek, kémiai, fizikai, biológiai folyamatok összessége. Például egy gondolat esetén a neuronok kapcsolódnak egymáshoz, meg ilyesmi. És például amikor stresszelünk, akkor az is egy ilyen folyamat, aminek hatására mondjuk valamilyen vegyület képződik, amitől például "elszorul a torkunk", "összeugrik a gyomrunk". Tehát ilyen módon ez is egy "szervi ok". Persze azt hiszem a szerv megnevezés az egy magasabb fokozat, úgyhogy talán nem helytálló ez a megfogalmazás, de a lényeg, hogy ugyanúgy ezt is a szervezeted hozza létre. És az orvosok pedig kitalálták, hogy hogyan lehet beleszólni ebbe a folyamatba. Lehet, hogy a fent elképzelt modellben mondjuk már rögtön a vegyületképződést akadályozza, lehet, hogy egy másik fázist, de összességében annyit tapasztalsz, hogy nem az a végeredmény, mint eddig.
Ezen kívül pedig úgy gondolom, hogy ezeket a folyamatokat a szervezet is felül tudja írni egy bizonyos szintig, és valahogy így működhet a placebo hatás.
Azt képzeld el, hogy ha ún. szervi bajokról beszélünk, akkor is hányféle betegsége lehet egy-egy szervnek, aminek a nagy részét valószínűleg nem is ismered. És hány olyan betegség van, ami nem is egyértelmű tüneteket okoz, és több szervre is kihat. A szervezeted nem tudja, hogy a tudomány felosztotta szervekre, meg szervi bajokra, meg mentális bajokra. Ezek csak szavak, még ha a tudomány állása miatt elég jól le is fedik a problémákat. Mint ahogy például hiába ismerünk csak x-féle betegséget, a szervezet meg fog betegedni az x+1-ben is, mert nem tudja, hogy mi nem tudjuk mi az.
Egyébként szerintem akkor kapsz pontos választ a kérdésre, ha utánanézel, hogyan hat a nyugtató. Amit itt összehordtam annak nincs konkrét tudományos alapja, csak a józan paraszti eszemmel én így magyaráznám, és úgy gondolom, hogy mivel nem szeretnék orvos lenni, nekem elég, ha általánosan csak egy elképzelésem van erről.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!