Kezdőoldal » Egészség » Mentális egészség » Generalizált szorongó/pánikbet...

Generalizált szorongó/pánikbeteg kismamák? Nem tudom mit tévő legyek.

Figyelt kérdés

Sziasztok!

Röviden elmesélem a történetem. 18 évesen kezdődött nálam a generalizált szorongás, egész napos folyamatos stresszel, félelemmel, álmatlansággal. Ekkor elmentem egy pszichiáterhez, kaptam gyógyszert fél év alatt tünetmentes lettem, így elhagytuk a gyógyszert. Sajnos ez az állapot nem tartott sokáig, egy év múlva ismét ott voltunk, ahol a part szakadt. Ismét gyógyszer, akkor már három hónap alatt kijöttem belőle. És ez így telik már lassan 8 éve. Évente- kétévente elő jön, van hogy gyógyszer nélkül legyőzöm pár nap alatt, van hogy muszáj vagyok 1-2 hónapig gyógyszert szedni a tünetmentességhez. Már észre vettem, hogy főleg új helyzet előtt jön ez ki nálam pl. munkahely váltás, utazás, költözés, ezeknél sikerült gyógyszer nélkül kijönnöm, viszont van egy óriási probléma: gyereket szeretnénk a férjemmel. Tavaly nyáron, mivel már két éve tünetmentes voltam, úgy döntöttünk belevágunk, 9 éve vagyunk együtt a férjemmel, és nagyon szeretnénk már babát. Ahogy elkezdtük a próbálkozást, úgy jött a pánik és szorongás, azonnal abbahagytuk a próbálkozást, és gyógyszerhez nyúltam, annyira elhatalmasodott rajtam a pánik érzés, hogy gyógyszerhez nyúltam és imádkoztam, hogy ne legyek terhes. Nem lettem az. Megbeszéltük a párommal, hogy várunk pár hónapot, mert lehet hogy még nem álltam rá készen. Eltelt azóta jó pár hónap, konzultáltam a pszichiáteremmel, hogy gyereket szeretnénk, ő megnyugtatott, hogy amit szedek, és amilyen kis adagban szoktam, nyugodtan szedhetem, ha mégis előjön terhesség alatt a szorongás. Februárban úgy éreztem itt az idő, jöhet a gyerek, jól vagyok, nagyon szeretnék is, most biztos nem lesz gond. Eltelt az első hónap, nem volt probléma, izgatottan vártam, mikor lesz két csík azon a bizonyos teszten, de nem lett. Jött a március, végig próbálkoztunk, ismét izgatottan és lelkesen vártam a két csíkot, viszont ahogy közeledett a menzesz napja, kezdtem rosszul aludni. Felkeltem hajnalban izgatottan és nem tudtam vissza aludni. Folyamatosan terhességi tüneteket olvasgattam, hogy véltem magamon felfedezni, de nem szorongtam. Majd eljött a menzesz napja, de nem jött meg, csináltam egy tesztet és már akkor éreztem, hogy azt várom negatív legyen. Az lett. Majd másnap ismét, akkor este már csak gyógyszerrel tudtam aludni. Negatív teszt és meg is jött rá egy órára, viszont azóta ismét szorongok és nem alszok jól. Már most megint azt érzem, hogy várni kéne vele, de nem tudom, hogy ha várunk jobb lesz e egyszer. A férjem már nagyon szeretne gyereket és én egyszerűen úgy érzem, most nem tudom megadni neki, de abban se vagyok biztos, hogy ez meg fog e változni idővel. :( Pedig, ha meglátok egy babát egyszerűen fáj a szívem érte, de annyira félek ettől az egész terhességtől és szüléstől, hogy ez nekem nem megy. :(

Kérlek titeket, ha van valami ötletetek vagy tapasztalatotok hasonló helyzetben segítsetek.

Már nem bírom tovább, nagyon el vagyok kenődve. :(

26/N

2018. ápr. 9. 06:42
 1/6 anonim ***** válasza:
En azt gondolom, hogy akkor vallaljatok babat, amikor TE ugy erzed magad egeszsegileg, lelkileg, mindenhogy. Nem a ferjed fogja kihordani, szoptatni, stb es nem o lesz kiteve egy esetleges szules utani depresszionak. Ne gorcsolj ra, ne erezd magad surgetve, tok fiatal vagy :) Eloszor kerulj egy stabil allapotba, beszelj errol az orvosoddal is, hogy ez a terv, de ezek a problemak, amiket leirtal.
2018. ápr. 9. 13:12
 2/6 anonim ***** válasza:
Es pszichoterapia! Tudom leragott csont, de nagyon sokat segit!
2018. ápr. 9. 13:15
 3/6 A kérdező kommentje:

Most fogom kezdeni az autogén tréninget, remélem segíteni fog. :)

Köszönöm a választ!

2018. ápr. 9. 21:02
 4/6 anonim ***** válasza:
8 év alatt 1 orvos sem mondta el, hogy antidepresszánst minimum 1-2 évig kell szedni és szigorúan tilos letenni azon nyomban, mihelyst jobban vagyunk?
2018. ápr. 9. 22:01
 5/6 A kérdező kommentje:
Két orvosnál voltam eddig, mindkettő fél év alatt letetette fokozatosan a gyógyszert. Amint javultam csökkentették és amikor már jól voltam el is vették.
2018. ápr. 10. 06:20
 6/6 anonim ***** válasza:
Rosszul tették. Nagyon.
2018. ápr. 10. 08:16

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!