Szorongás az időpontoktól, időre "megcsinálni" dolgokat?
Másnak is vannak ilyen problémái.
Eredetileg szociális fóbiám és generalizált szorongásom van.
Ennek legjellemzőbb tünetei,hogy nem tudok wc-re menni,és aludni és állandó készenléti állapot érzés.
De ez kifejezetten nem csak idegen helyen van,hanem akkor is,ha szorít az idő.Ha valahová meghatározott időpontra kell menni.
Elkap egy elég erős szorongás,hogy nem érek oda.
a retorzió,következmények.
Pl iskolás koromban mindig rettegtem,hogy lekésem a buszt,és nem érek be időre az iskolába és kirúgnak.
De ha valahová időre kell mennem,akkor már reggel wc-re sem tudok menni,ezért már előző éjszaka aludni sem merek/tudok,hogy legalább még hajnalban tudjak wc-re menni.
Ez egyfajta "időzavar" szorongás.
Másoknak is van ilyen?
Egyszerűen az egész világ erről szól az állandó rohanásról,és hogy ide érj időben,oda érj időben.
Ha teljesen magam osztom be az időmet akkor nem érzem ezeket.
Ha nem kell mennem sehová,akkor vagyok nyugodt,mert nem rendelkezik senki felettem.
Amiket olvasok a legtöbb szociális fóbiás magától az emberektől vagy az idegen helyektől tart.
De nem jellemző rájuk ez az időtől való félelem.
Nálam ez a "térben is időben" itt és ott lenni,hatalmas nyomás.
Megértem, nálam is ugyanez a helyzet. Ha mennem kell valahová már előtte nap minden bajom van.... utálok utazni is, mert oda is időben kell odaérni....
szoc.fób vagyok és generalizált szorongó 23/L
És minél fontosabb egy időpont annál szorongóbb a helyzet.
A szóbeli érettségi előtti napon teljesen kikészültem,pánikrohamom is volt,mert ugye az egy egyszeri és megismételhetetlen időpont.
Az egyetemen a vizsgákon kicsit nyugisabb volt,mert elhitettem az agyammal,ha megbukok is,vagy nem érek oda,van másik időpont.
Államvizsgára viszont még nem mentem el emiatt,annyira félek tőle.
Voltam pszichológusnál is,de oda is mikor időre kellett mennem,előtte való nap már aludni sem nagyon tudtam,állandóan kialvatlanul mentem oda is.
Na meg oda is vagy egy órával előtte mentem,nehogy elkéssek.
A gimiig nagyon rossz volt,mert ott sosem voltam a saját időm ura,az egyetemen valamivel lazább volt,az tetszett,hogy én alakítottam az órarendet,a tudat,hogy ha nem érek be egy előadásra akkor sincs semmi baj,max a gyakorlatokra kellett jobban figyelni,mert ott 3szor lehetett hiányozni egy félévben.
És sajnos szinte az egész élet erre épül fel.
Rohanás,szokták mondani "az idő pénz".
Talán ez egyfajta görcsös megfelelésikényszer is.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!