Kezdőoldal » Egészség » Mentális egészség » Van köztetek olyan, aki...

Van köztetek olyan, aki ápolta a családtagját vagy részt vett az ápolásában egy demens családtagnak?

Figyelt kérdés

Sziasztok!

A nagypapám 80 éves. 2 éve demenciát állapítottak meg nála. Tavaly átesett egy komoly műtéten (daganat), aminél áttét is volt. Nem tudom a műtéti megpróbáltatások milyen irányba befolyásolták a demenciáját, de úgy látom, hogy az utókezelések után közvetlenül egyik napról a másikra nagyon sokat romlott az állapota. Eddig "csak" elfelejtett dolgokat, nem tudta ki kicsoda, szökni akart, pakolt és agresszív volt. Aztán ez szerencsére megszűnt, volt egy normális időszaka (kb 2 hónap). Aztán megint visszaesett. Most már nem akar enni és inni sem, a gyógyszereit sem hajlandó bevenni és egész nap fekszik. Nem kommunikál. Már "interjúztattunk" pár ápolót akik heti 5x tudnának jönni hozzá 8 órában, utána mi a családban megosztjuk a felügyeletet. Az lenne a kérdésem azoktól akiknél volt ilyen a családban, hogy ez mindig ilyen hullámzó lesz? Vagy ez most már így is marad? Természetesen beszéltünk több orvossal is, szerintük minden rendben, ez "csak demencia" és nem tud senki semmi okosat mondani azon kívül, hogy adjuk be olyan helyre, ahol szakemberek foglalkoznak vele. Amíg meg tudjuk oldani az otthonápolást addig megoldjuk, de mi az a pont amikor már "be kell adni valahova?" Nem tudom milyen stádiumjai vannak ennek a betegségnek, azt sem, hogy meddig lehet ezzel élni, lassan már szegény csak vegetál, az alapvető dolgokat (evés, ivás, wc) sem tudja és nem is hajlandó megtenni. Jól esne olvasni mások tapasztalatait is a témában.

Köszönöm.

2018. márc. 19. 11:12
 1/6 anonim ***** válasza:
Nálunk nem műthető daganat is volt, hipohondriával (az fiatal korában is volt nála), egy nem teljesen naprakész háziorvossal. Több évig tartó hasonló állapot. Nálunk ez olyan volt, mintha egy nagy lépcső lenne lefelé, és ez körül ingadozott az állapot. Azaz úgy képzeld el, hogy sokáig egy szint körül ingadozott, utána gyors romlás majd annak a szintnek a környékén ingadozott. De ahogy utána olvastunk ez sajnos ilyen. A gyógyszsereken viszont sok mullik, hogy mennyire korszerűt kap és milyet.
2018. márc. 19. 11:39
 2/6 A kérdező kommentje:
Gyógyszereket nem nagyon kap erre, igazából egyes orvosok szerint ez az állapot a kemoterápiának is lehet egy utóhatása, más orvosok szerint meg nem. Jelenleg ott tartunk, hogy csak vegetál, nem hajlandó semmire.
2018. márc. 19. 19:29
 3/6 anonim ***** válasza:
Kedves Kérdező! Ez a betegség sajnos nagyon hullámzó. Anyám is volt ilyen állapotban, amiből többször visszajött, átmenetileg javult az állapota , de újra visszaesett. Doki szerint apró sroke-i voltak, ez okozta a tüneteket.Halála előtt 1 évvel otthonba került, mert mindenki kimerült a 24 órás szolgálattól.Jó tanácsom, hogy már most több helyre adjatok be elhelyezési kérvényt, mert nagyon sokat kell várni. Ha nem lesz rá szükség, akkor sincs gond, de az igény legyen bent, mert soha nem tudhatod, hogy ez meddig fog tartani.Sajnálom a családod...
2018. márc. 20. 11:38
 4/6 anonim ***** válasza:
1. vagyok,bocs nem demenciára kapta a gyógyszereket mert arra kb. tényleg nem lehet semmit kapni. Itt a többi gyógyszere számít (fájdalomcsillapító, nyugtató, altató stb.).
2018. márc. 20. 11:40
 5/6 A kérdező kommentje:

Nyugtatót (növényit) csak estére kap, hogy aludjon és ne mászkáljon. Az mondjuk használ neki szerencsére. Néztem már otthonokat, viszont ami nem elfekvő hanem valóban otthon, oda elég hosszú a várólista. Ezért gondoltam, hogy heti pár napra megpróbálnánk ápolót felvenni, ha jól láttam az 10-30.000 forintig van/alkalom. Kb ugyanennyi lenne az otthon is, ha nem több. Ahol demens betegeket is fogadnak, az a legolcsóbban havi 135.000 forintból jönne ki.

Most annyival jobb a helyzet, hogy eszik és iszik.

2018. márc. 21. 13:45
 6/6 anonim ***** válasza:
A demencia hullámzó. De őneki más súlyos betegsége is van. Szerintem az orvosai sem tudják megjósolni, hogy mi várható. Attól függ, milyen erős a szervezete. Ápolót óránként 1000 forint körüli összegért lehet kapni. Biztos, hogy az a legjobb neki, ha otthoni ápolást kap és családi körben maradhat. Kitartást kivánok a családnak.
2018. márc. 24. 20:58

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!