Miért rosszabb a depresszió reggel, mint este?
Mert ez ilyen...
Tudományosan bizonyított. Nem tudok szakirodalmat és nem tudom az okát, de általánosan is megfigyelt tény, hogy a depresszió reggel a legrosszabb és a nap során egyre enyhül.
Nekem is így van egyébként, én este 6 körül kezdek magamhoz térni, este 10-re meg elviselhető az állapotom.
Nyilván ez az általános, itt lehetett kivételekről olvasni.
9-es válasza különösen nehezen érthető, hiszen ő egy speciális helyzetről ír:
"Depresszió fordítva működik."
Nem.
"Ugyanilyen vagyok, engem nyomaszt a tudat, hogy reggel van, új nap, az emberek mennek a munkába- kényszer. Ha gyógyszert is szedsz reggel még bőven tart a hatása."
Tehát itt saját magának ellent mond, szerinte is reggel rosszabb. A gyógyszer hatása meg nálam egyáltalán nincs már meg reggel.
"Én ha éjszakás voltam, reggel mentem haza, az boldogított hogy akkor fekszek le, mikor más dolgozni megy :)"
Tehát fordított életet élt az éjszakás műszakokban, neki is akkor lett jobb, amikor eljött a nap vége (ami történetesen nála ilyenkor reggel volt) és mehetett lefeküdni.
Egyébként igen, belegondolva, az elég biztató szokott lenni számomra is, hogy végre vége a napnak, jöhet a fekvés, alvás.
Elnézést, angolul találtam egyelőre csak vmit.
Miért lesz jobb a depresszió este (éjjel)?
Egy pszichoterapeuta válasza (Amy E. Brown) véleménye:
"Many ( though not all) people struggling with depression experience a diurnal change of mood. That is, their depression is worse at a certain time of day.
In my clinical experience, people with depression often feel worst in the morning and better as the day goes on.
Others have reported the opposite - they feel worse as the day goes on and experience their worst moods in the evening or night."
"Sok (bár nem minden) depresszióval küzdő embernél a hangulat napszakos változása tapasztalható. Vagyis a depressziójuk egy bizonyos napszakban rosszabb.
Klinikai tapasztalataim szerint a depressziós emberek gyakran reggel érzik magukat a legrosszabbul, és a nap előrehaladtával egyre jobban.
Mások ennek ellenkezőjéről számoltak be - a nap előrehaladtával rosszabbul érzik magukat, és a legrosszabb hangulatukat este vagy éjszaka tapasztalják."
Translated with www.DeepL.com/Translator (free version)
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!