Abba bele lehet őrülni, hogy 1 pont híján nem vesznek fel valakit az orvosi egyetemre?
A nővéremet nem vették fel orvosi egyetemre 1 pont híján, csak a gyógyszerészetire és a család úgy döntött, hogy nem hagyhat ki egy évet, hanem legyen inkább gyógyszerész. Ő nagyon tiltakozott, szinte könyörgött, hogy nem akar gyógyszerész lenni, hanem orvos. De nem engedjük meg neki, mert ha nem vették fel orvosira, akkor nem alkalmas rá.
Viszont mostanában elég ilyesztő dolgokat csinál, amit eddig nem tett. Ilyen pl. hogy spontán röhögőgörcsöt kap egyedül a szobájában, társaságban vagy az utcán sétálva. Néha egyik percről a másikra elkezd sírni és mondja, hogy utálja a gyógyszerészetet és ez nem az ő döntése, csak mi erőszakoltuk rá. Nagyon ingerlékeny, szinte mindenen apró dolog miatt kiakad és a nagyszüleinkkel is elég csúnyán, flegmán és nagyképűen beszél mostanában. Lehet az, hogy belezavarodott abba, hogy nem vették fel?
"de meg lett neki mondva, hogy ezt felejtse el, mert az Isten rendelése, hogy oda vették fel"
Ezután elgondolkozom rajta, hogy csak a nővéred bolond-e.
A középkorban éltek: egyrészt a vallás miatt, másrészt azért, mert ennyire beleszóltok az életébe.
Felnőtt nő, nincs olyan, hogy nem engeditek neki.
Nem ő lenne az első ember a földön, aki újraérettségizik.
"A család úgy döntött"
"Isten"
Na jó, hagyjuk. Ilyen környezetben csodálkozol, ha megőrül valaki? :)
22/N
1-es, tehát szerinted vidéki orvosiról nem kerülhet ki jó orvos, csak a SOTE-ról, ugye? (Bár a legújabb felmérés szerint (THE) a SE-ÁOK és a PTE-ÁOK a 301-400. helyen vannak fej-fej mellett, a DE-ÁOK és a SZTE-ÁOK pedig a 401-500. helyen, szóval mind a 4 elég messze van a "legjobb" kategóriától, bár gondolom, te a Semmelweisre gondoltál.)
Érdekes eszmefuttatás, hogy szerinted, aki nem a SOTE-ra jár, az nem is lehet jó orvos. Vidéki orvosin tanulok és sok szaktársam azért jött ide, mert vagy nem vonzza Budapest, vagy nem engedheti meg magának a fővárosi lakhatást, vagy budapesti, és nem akar még 6 évet a családjával tölteni. Jópárat közülük simán felvettek volna a Semmelweisre is, csak nem azt jelölték első helyen. Akkor ők se lesznek jó orvosok? Vagy aki egy ponttal csúszik le a SOTE-ról, az már arra van predesztinálva, hogy sz@r orvos legyen, akárhogy is tanul a PTE-n/SZTE-n/DE-n?
A SOTE SCL diplomához annyit, hogy a drága doktornő is ilyen diplomával rendelkezett, aki nem tudott értelmezni egy vércukormérőt. :) Ennyit számít a végzés helye. Vidékről is kerülnek ki kiváló és pocsék orvosok, ahogy a Semmelweisről is.
Bocs, az kimaradt, hogy sok szaktársam azért jött vidékre, mert rohadt messze lett volna neki Budapest. Nem mindegy, hogy mennyi idő a hazaút: 1-2 óra vagy egy fél nap, átszállásokkal együtt.
Viszont most mondok valamit, de kapaszkodj meg. Több embert ismerek személyesen, akik a vidéki diplomájukkal dolgoznak Budapesten vagy SOTE klinikán, vagy a Honvédban, vagy a Városmajori CVC-ben. Sőt, a Semmelweis Egyetem SBO-jának POTE diplomás az igazgatója.
Na, szakmai berkekben ennyit számít, hogy hol végzel. A szakemberek tudják, hogy olyan orvos vagy, amennyi energiát a tanulásba fektettél, függetlenül attól, hogy az SOTE/SZOTE/POTE/DOTE. Értelmes emberek nem a földrajzi hely alapján, hanem az elért eredményei alapján ítélnek meg egy orvost.
Legjobb egyetemet írt, azok a Harvard meg Oxford Én azt hallottam, több helyről, hogy a SZTE-n, meg a DE-n, nehezebb az orvosi mint Pécsen vagy Pesten.
Olyanoktól is ezt hallottam akik átmentek másik orvosi egyetemre. (laktam orvosi kollégiumban)
Pécsen a patológiáról hallottam, hogy nehéz, de ezt már vagy 15 éve.
15! Ismét az van, hogy olyan minősít orvosi egyetemeket, aki egyikre se járt, csak hallomásból beszél, de saját tapasztalata nincs.
Az "akik átmentek"-kel az a baj, hogy átjelentkezni alapozó vagy preklinikai modul után tudtak, de a lényeg, hogy az új egyetem első 2 vagy 3 éves oktatását (amit ő még másik orvosin tanult) nem látja, nem tapasztalja, csak a teljesen új tárgyakat, az új modult.
Szóval szerinted Pécsen és Budapesten a legkönnyebb, Szegeden és Debrecenben a legnehezebb.
Akkor elsőkézből reagálnék erre mint medikus.
Budapesten és Pécsen másodév végén van anatómia, élettan és biokémia szigorlat. A SOTE-n emellett belgyógy proped (ami Pécsen 5. féléves tárgy), a POTE-n immunológia, ami pedig a SOTE-n 5. féléves tárgy. Plusz a kisebb vizsgák ezek mellett. Ezen a két egyetemen az anatómia szigorlaton számonkérik a mozgás-szervrendszert, zsigertant, neuroanatómiát, alapszövettant, szervszövettant, neuroszövettant és az embriológiát.
Szegeden az embriológia nem kötelező, illetve félévente van dékáni méltányossági vizsga, ami más egyetemeken 6 év alatt 1x.
Debrecenben félévközi teljesítménnyel anatómia vizsgát lehet kiváltani, ami lássuk be, nem nehezíti a vizsgaidőszakot, továbbá a DOTE-n van egy anatómia szigorlat még a neuroanatómia előtt, utóbbiból pedig egy sima kollokvium a számonkérés, és így mennek harmadévre. Harmadévben pedig Debrecenben nincs olyan, hogy kórélettan, ami a másik három egyetemen két féléves szigorlat, van helyette egy félév Klinikai fiziológia.
Még annyit megjegyeznék, hogy értem, miért az Oxfordot meg a Harvardot mondod, de az 1-es nyilván a SOTE-ra gondolt.
Plusz itt van a friss, ropogós, nemzetközi rangsor, amit nem hallomásokból írtak, hanem tények, elért eredmények alapján:
Itt pl a pesti és a pécsi teljesített jobban, más rangsorban meg nyilván a szegedi vagy a debreceni.
Szőrszálhasogatás, amit írtál, X tárgy itt nehezebb, Y meg ott. De a lényeg, hogy mind a 4 orvosiról került már ki kiváló orvos, és kókler is, akit nem hogy betegek, de emberek közelébe se szabadna engedni. Ezért írom, hogy elért szakmai eredmények, tudás alapján kell egy orvost nézni, nem pedig a végzés helye alapján. Én pl ha elmennék orvoshoz, inkább mennék egy olyan vidéki diplomáshoz, aki szívét lelkét beletette a tanulásba, az egyetem elvégzésébe, rászánta az időt, mint egy olyan SOTE-diplomáshoz, aki a túlélésre játszott hat évig, és a diplomán kívül semmi más eredményt nem tud felmutatni. Ez persze fordítva is igaz.
Még valami, és ez lesz az utolsó gondolatom.
Aki még az életben nem járt orvosi egyetemre, sőt, talán még kívülről se látott, az ne minősítse már, hogy honnan milyen orvosok kerülnek ki.
Ez az "ismerősöm ide, meg idejárt" "XY innen, ide ment és azt mondta,hogy", ezek mind hallomások. Egy-egy ember egyéni, szubjektív véleménye.
Lehet itt arcoskodni, meg erőt fitogtatni, hogy melyik orvosi erősebb, gyengébb, de ami a gyakorlatban, a nagybetűs életben történik:
-mint már írtam, Budapesten is dolgoznak vidéki diplomás orvosok, vannak igazgatók, osztályvezetők is, ráadásul jó helyeken (magánklinikákon is tudok név szerint ilyeneket, illetve a korábban említett helyeken is), ergo aki tanul, jó eredményeket ér el, sokat tesz le az asztalra, az mind a 4 orvosi egyetemről a legjobb, legnevesebb kórházakban, klinikákon kaphat munkát
-elmennek külföldre mind a 4-ről, ahol örülnek, hogy MAGYAR orvosok érkeztek, függetlenül attól, hogy Budapest, Pécs, Szeged vagy Debrecen, mi meg itt maradunk orvos nélkül
Nem az a baja neki, hogy nem vették fel orvosira, hanem az, hogy nem rendelkezhet a saját élete felett! Miért kellett ráerőszakolni egy olyan szakot, amit ennyire nem akar? Én is beleőrülnék...
Egyébként megpróbálhatja az orvosit jövőre is.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!