Kezdőoldal » Egészség » Mentális egészség » Van itt csendes borderline...

Van itt csendes borderline személyiségzavaros? Te ismersz ilyen embert?

Figyelt kérdés

A tapasztalataitokra lennék kíváncsi. Hogyan éled meg a személyiségzavart, hogyan viselkedik a környezetedben élő ilyen ember?

Sajnos magyar nyelvű cikket nem találtam a témában, így ezzel szolgálhatok:

[link]

Kiragadtam belőle egy idézetet, amit le is fordítok magyarra:

"When we think of a person with BPD, we often imagine someone who angers quickly, who rages, cries and throws tantrums—who is unable to keep herself from expressing negative emotions in an outward and punishing way. Someone who is a “quiet borderline” rarely exhibits acting out behaviors and instead “acts in.” Acting in refers to hostility, aggression, anger and other potentially self-injurious emotions being internalized rather than verbalized or used to fuel behaviors that impact others. "

magyarul:

Amikor egy BPD-sre gondolunk, gyakran olyan embert képzelünk el, aki hamar felkapja a vizet, dühössé válik, sír és érzelmi kitörései vannak - valakit, aki nem tudja magát visszafogni a negatív érzések kifejezésétől. (Ugye itt szó szerint nem tudtam, valami olyasmi lenne a szöveg, hogy kifelé forduló, és úgymond büntet, hibáztat.) Valaki, aki csendes borderline, ritkán mutat kifelé forduló viselkedésformákat, inkább belülre fordul. Ez a befelé fordulás a rosszindulatra, ellenségeskedésre, agresszióra, méregre és más, lehetségesen önkárosító érzésekre utal. Ezek az érzések inkább belül maradnak, mintsem hogy szavak vagy tüzes viselkedés formájában a felszínre törjenek.

2017. nov. 6. 20:54
1 2
 11/13 A kérdező kommentje:
#10 Igazad van egészen addig, amíg olyan heves érzések nem törnek fel, hogy nyilvános helyeken elkezd csapkodni meg tárgyakat dobálni az ember.
2017. nov. 12. 22:25
 12/13 anonim ***** válasza:
100%
Én 2 éve sejtem, hogy borderline-os vagyok, de senki nem hitt nekem, azt a visszajelzést kaptam több helyről is, hogy nincs nekem semmi bajom, pont ezért, mert egy visszafogottabb, csendesebb típus vagyok, nem szeretek teher lenni. Ez a visszajelzés méginkább megnehezítette a helyzetet, hogy teljes káosz volt saját magammal kapcsolatban a fejemben (az alapjáraton zavaros énképem tetejére, ami egyébként a borderline egyik fő tünete.) Nem vagyok agresszív, nem üvöltözök senkivel, nem rendezek jeleneteket. Ettől ők még a belső szenvedéseket, önmarcangolásokat nem látják. A súlyosabb tünetek pl. nagyon szélsőséges hangulatingadozás és vélemény változtatás, érzelmi instabilitás, identitászavar, manipulálás, beteges rettegés attól, hogy elhagynak, főleg párkapcsolatokban jön ki, ekkor tényleg olyan vagyok, mint egy félőrült. Angolban sokat lehet olvasni az úgynevezett “favourite person”-ről, hogy ilyenkor teljesen a másik embertől tesszük függővé az életünket, csak ő számít, betegesen rajta kattogunk, minden mást kizárunk, minden szokását, érdeklődését felvesszük, vagy pl ha már egy picit máshogy néz ránk, akkor kiborulunk, hogy utál...Na ez nálam nagyon kijön. Mikor magán pszichológushoz, majd pszichiáterhez kerültem, még ők sem ismerték fel, csak depresszióval, generalizált szorongással és testképzavarral diagnosztizáltak (ez mind a borderline tünete egyébként.) Felírtak egy antidepresszánst, aztán nem nagyon törődtek velem. Aztán eljutottam egy csoda állami kórházba, ahol tényleg profi, lelkiismeretes emberek dolgoznak, hosszú beszélgetések, mindenféle tesztek után borderline-al diagnosztizáltak. Úgyhogy nagyon befolyásolja az, hogy az embernek milyen az alap természete, (introvertált/ extrovertált) mennyire szorong, milyen élmények, traumák érték, nincs 2 egyforma borderlineos. És ha valaki gyanakszik rá, nem hagyja nyugodni, hogy ettől szenved érdemes addig menni, amíg valahol tényleg kiderül az igazság.:)
2019. jún. 7. 14:11
 13/13 A kérdező kommentje:

12. Köszönöm a hosszú, kifejtett választ.

Időközben engem is diagnosztizáltak. Kb. egy hónappal a kérdés után mentem el orvoshoz.

2019. jún. 8. 09:05
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!