Kényszergondolat lehet ez?
18 éves fiú vagyok, erősen szorongásos.
Tavaly év elején attól féltem minden éjszaka, hogy másnap reggel nem kelek fel. Éjszaka a szőnyegen alvás előtt mindent pontosan a helyére kellett tennem (papucs, telefon stb.) 12-13 évesen voltak olyan rituáléim,amiket ha nem csináltam meg, féltem, hogy anyuval történhet valami.
Aztán egy nagyon vidám időszakkal ez megszűnt.
Aztán áprilisban este feküdtem az ágyban és beugrott egy olyan gondolat, hogy Úristen, mi van, ha ki akarok ugrani az erkélyről. Úgy kétségbe estem, hogy kapaszkodtam az ágyamba. Aztán szépen ezek a gondolatok rátapadtak az egész napomra, mindenről ez jut már eszembe. Amikor suliban vagyok elfoglalva, akkor sokkal jobb, de ha egy szabad délelőttöm van, akkor már kínoz.
Eszembe jut minden magas helyről (nem is merek kimenni az erkélyre, hídra), szintén eszembe jut kötélről, gyógyszerről.
Az a baj, hogy nem tudom magamat biztosítani semmivel arról, hogy ez csak kényszergondolat, vagy valódi-e? Sokszor már magam is úgy érzékelem, hogy ez most nem csak kényszeres, hanem valós gondolat.
Nem tudom, mi a különbség a valódi és a kényszeres között. Honnan tudom, ha nekem tényleg ilyen gondolataim lesznek?
Utálok beszélni a témáról is. Gyűlölök mindenkit, aki valaha ilyet követett el. Azt akarom, hogy ezt a gondolatot valahogy vegyék ki a fejemből.
Utálok búcsúzkodni is, mert attól félek, hogy tudatalatt tényleg búcsúzni akarok, vagy ha hirtelen nincsenek ilyen gondolataim, akkor azt hiszem, hogy csak "vihar előtti csend". Rengeteget olvastam a témáról sajnos. Néha meg tudom nyugtatni magamat, hogy csak kényszeres és akkor jobban leszek, máskor viszont tényleg azt hiszem, hogy ez valódi gondolat.
Borzalmas érzés, amikor rám tör. Kínoz,.belülről felemészt. Azt akarom, hogy ez a gondolat, cselekvés fogalma is legyen kitörölve a túdatomból.
Szerintetek ezek valódi veszélyt jelentő gondolatok, vagy kényszergondolat? Én már képtelen vagyok eldönteni.
Érdekes volt olvasni amit írtál.Nálam is hasonló volt a helyzet egy időszakba. Alvás előtt megnéztem minden villanykapcsolót hogy le vannak-e kapcsolva, meg a csapokat is hogy el vannak-e zárva,be van-e csukva a hűtő ajtaja rendesen.Meg mindent szépen sorba pakoltam az asztalon.Ezek felemésztettek néha 15 percet vagy többet. Nagyon hülyén hangzik az egész, és ha most megkérdeznék hogy miért csináltam nem tudok rá válaszolni. Egyszerűen késztetést éreztem rá. Aztán írtak fel valamilyen gyógyszert, meg próbáltam tudatosítani magamba hogy ennek semmi értelme. Ez után egy csapásra meg is szűnt a dolog.
Visszagondolva én is csodálkozom magamon, de néha van hogy elkattan valami az emberben. Mindenesetre keress fel egy szakembert, ő 100% hogy segíteni fog.
Nyugodj meg, tuti nem fogsz leugrani az erkélyről. Ha valóban meg akarnád tenni, nem félnél tőle.
Jól látod, ez egy kényszergondolat. Fordulj orvoshoz, fog tudni segíteni, nekem is segített.
Gyorssegítség: ha rád tör ez a gondolat, akkor tudatosítsd magadban, hogy ez NEM a te akaratod, és NEM kell megtenned, ha egyszer nem akarod! Vegyél nagy levegőket. Próbálj meg nem is foglalkozni a gondolattal, az a legjobb. Persze ez nehéz, ha egyszer félsz tőle. Majd megtanulod, hogyan ne félj tőle. Orvos ebben is segíteni fog.
Igen, kényszergondolat, fiatalabb koromban nekem is voltak hasonlók, bár nem ilyen erősek. Inkább attól tartottam, hogy bizonyos (logikailag abszolút össze nem kapcsolódó) tettek alapján kivívom a sors haragját, és megbűnhődöm (a ki tudja miért).
Aztán ahogy értem, egyre lazábban vettem ezt, és ma már úgy vagyok vele, hogy "leszarom, legyen". Egyszer-egyszer direkt megteszem azt, hogy például kimondok valamit, amivel kapcsolatban olyan gondolatom van, hogy egy tőle teljesen független követkeménye lesz, mert úgy állok hozzá, hogy ez a gondolat nem az enyém, hanem a láthatatlan kisördögé vagy egy gonosz szellemé - tehát mást képzelek mögéje - , és úgysem logikus, hogy az a dolog következzen belőle. Aztán amikor látom, hogy nem történt meg, a következő alkalommal még kevésbé veszem komolyan.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!