Hogyan zajlik egy borderline-os beteg diagnosztizálása illetve kezelése?
Attól függ TB-s vagy magánterápiás orvoshoz mész-e.
Legtöbb esetben az orvos csak gyógyszert ír fel és ha szükséges pszichológushoz irányítja a beteget terápiára vagy csoportterápiára. Néhány esetben azonban a pszichiáter vezeti a terápiás üléseket is.
Magánterápián általánosan több ideig tart a diagnózisfelvétel, még TB-n a borderline-gyanús esetek rögtön fognak BNO kódot kapni, hogy elkezdhessék a gyógyszerelést.
A teszt, amiről az első ír, az a Beck-féle depresszió kérdőív, mindenkinek megcsinálják, egyébiránt a neten is elérhető. A borderline zavart nem lehet egy teszt alapján meghatározni, ahogy magát a depresszió diagnózist sem a teszt alapján adják. Hanem a beteg tüneteiből, panaszaiból, kórtörténetéből stb.
Kognitív terápiához tudom, hogy szoktak további tesztsorozatokat töltetni a beteggel. Pl. séma-kérdőívet, de a legtöbbször a beteg elbeszélésére hagyatkoznak.
Néhány helyen további tesztekre utalják a beteget, CT-re, EKG-re, laborra és tölthetnek IQ-tesztet is diagnózisfelvétel előtt, bár nem ez az általános, néhány pszichiáter csak akkor foglalkozik a betegével, ha kizárhatja a fizikai betegségeket (pl. agydaganat, szívritmuszavar...)
Borderline esetében a rehabilitációs időt 8 évre szokták tenni, de egyéntől függ, hogyan reagál a terápiára és a gyógyszerekre. Meggyógyulni borderlineból nagyon nehéz, 40 év fölött várható javulás, de ahogy írtad kérdező, tünetmentes állapot fenntartható.
A kezelések teljes mértékben a terápia típusától függnek. Rengeteg féle terápia van, TB-sen inkább csak beszélgetés. A borderlineosok többségét először pszichiátriára küldik dózisbeállításra. Magánokinál végtelen a lehetőségek sora. Művészetterápia, regresszió terápia, meditáció, hipnoterápia, kognitív viselkedésterápia stb. és persze vannak csoportterápiák is.
Szanatóriumba háziorvos vagy pszichiáter ajánlólevelével lehet jeletkezni, ott is történik diagnózis meghatározás és aztán intenzív kezelés.
#6 Jó, de hidd el, hogy ezeken én már rég túl vagyok.
Az én állapotomon is rengeteget javított a párkapcsolat, de nem tett tünetmentessé. Igen, van oka a dühömnek, de ha engem éget belülről, akkor nekem fáj.
Gondolom, attól még semmivel sem lesz rosszabb, hogy beszélek erről egy szakemberrel, és legalább megtudom, hogy valójában mi újság velem.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!