Akinek többszörös személyisége van (most kettő) tud-e a másik énjével beszélgetni?
Érdekes téma. Nem vagyok szakértő, csak egész kicsiny tudásomat osztom meg.
Ez változó, sokféleképpen működhet a többszörös személyiség. Én olyan emberről tudok, akinek határozottan tudtak egymásról a személyiségei, de hallottam olyanról is (már nem tudom, hogy csak fiktív, emiatt megbízhatatlanabb műben vagy sem... bár az egyik fiktív mű szerzője maga is egy többszörös személyiségű volt), ahol az egyik vagy minden személyiség egyetlennek érezte magát. Amúgy a fiktív műben az, aki alapból nem tudott a többiekről, miután külső forrásból megtudta, hogy vannak, írásban beszélgetett velük, szóval ez akkor is megoldható.
Van ismerősöm, akk ezzel "küzd".
Tőle tudom, hogy a betegeknek nem feltétlen tudnak egymásról az énjeik, ha tudnak is, előfordul, hogy csak az egyik a másokról, és nagyon-nagyon ritka, hogy tudnának kommunikálni, de előfordul.
Ő speciel tud is róla és kommunikálnak is, vizsgálnák is a dokik.
Hát, van aki tud beszélni velük, van aki nem :) A skizofrének úgy hallják a hangokat mintha sok-sok ember állna a hátuk mögött, ezzel szemben a disszociatívok a fejükben hallják őket. A kapcsolatfelvételt a másik személyiség szokta kezdeni, de a legtöbb ember bepánikol emiatt és rögtön orvoshoz szaladnak. Plusz, a legtöbb disszociatív tudja korlátozni a személyiségeket, ergo lehet hogy az egyik nagyban beszélgetni akarna csak a másik meg akaratból nem hallja.
Nyílván a beszélgetés csak olyan esetekben működik amikor az összes személyiség tud mindenkiről. Ha nem tudnak a másik létezéséről, akkor beszélni sem tudnak.
Létező állapot, de rettenetesen ritka. A legtöbb disszociatív el se érte a 18. életévét - mivel csak gyerekkorban alakulhat ki. Sajnos állandó állapot, de ha a terápiák hatására javul az alapszemélyiség állapota akkor a többiek is elhalványulnak, szépen lassan se kommunikálni nem tudnak se átvenni az irányítást.
Utolsó, a skizofréneknek nincs több személyiségük. A skizofrénia egy tudathasadásos állapot - ez azt jelenti, hogy a beteg elveszti a kapcsolatot a külvilággal, és teljesen érdektelenné válik. Téveszmék, és hallucinációk előfordulnak náluk - A paranoid skizofréneknél üldözési mánia és téveszmék vannak, ezért "paranoid" az elnevezés (paranoia).
A skizofrének hallnak hangokat, viszont ezek csupán hallási hallucinációk, és nem a másik énjükkel beszélgetnek. A paranoid skizókra mondjuk jellemző a szélsőséges viselkedés, de azt biztos nem egy alteregó okozza. A skizofrénia egy tudatzavar, míg a másik személyiségzavar, így jelentős különbségek vannak a kettő között. (Főleg az, hogy egy skizofrénnek sose volt és nem is lesz több személyisége)
Nem tud, mert rendszerint nem emlékszik rá, amit a másik én uralma alatt csinál.
Filmekben, főleg vígjátékokban, elég gyakran összekeverik a skizofréniát a tudathasadásos elmezavarral. Holott a skizóknak nincs többszörös személyük, náluk arról van szó, hogy téveszméket kezelnek realitásként, esetleg hangokat hallanak.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!