Diszkalkuliásoknak valóban nehezebb számokat megjegyezniük, számsorokat memorizálniuk? Vagy ebben simán lehetnek jók?
Tegyük fel pl., hogy egy diszkalkuliás ember előtt nyitnak fel egy széfet, pl. egy 7 jegyű számkombinációval:
83, 46, 26, 84, 16, 74, 07
Kétszer nyitják fel előtte a széfet, így két alkalma van megjegyezni a számsort.
A számok memorizálásában hátrányt jelentene az illetőnek a diszkalkuliája?
Vagy az ebből a szempontból irreleváns lenne?
Kedves kérdező! Attól, hogy egy nem diszkalkuliás ember nehezen fogadja el, hogy ilyen létezik, egy diszkalkuliásnak nem kell megértenie és elfogadnia azt, hogy napjában háromszor megkérdezik, hogy "akkor te tényleg nem tudsz számolni?", ahogy mi sem kérdezzük meg tőletek, hogy "akkor te tudsz számolni?".
A számokat én is nehezebben jegyzem meg, mint a szavakat, lehet, hogy hasonló alapokra épül a két fogalom, de egy szóhoz több mindent tudok társítani, mint egy számhoz. Egyetlen karakterből álló jelet, ami mondjuk az 5-ös, számomra sokkal nehezebb megjegyezni, mint egy több karakterú szót, akkor is, ha betűkkel van leírva a számjegy, mert ha elolvasom, rögtön a jegy lesz jelen a fejemben. Nem tudok erre sajnos választ adni, mármint hogy mik a biológiai okai, azt én sem tudom, de tapasztalatból beszélek, mert az általános iskolában megtanult versekre még mindig emlékszem, de az egy hónapja használt bankkártyám pin-kódjára már nem. Gondolom ez azért is van, mert általában szavakat nem csak egymás mellé pakolgatsz, hanem összefüggő szöveget tanulsz meg. A számok nem ilyenek. Ha nekem a fenti számkódot kellene megjegyeznem, az olyan, mintha azt kéne, hogy "leves, haj, szakóca, motor, paplan, légy, gumi, növény, pihe, kerítés, rombusz". Nem tudom, mennyire érthető. Egy 5-ös számjegy után bármi kapcsolódhat, de konkrét szó után nem. A vizualitás meg más kérdés megint.
Az, hogy az ismerősöddel mi van, nem tudom. Simán lehet, hogy kamuzik, lehet, hogy tényleg diszes. Nem nehéz egy ilyet bekamuzni, rövidtávon legalábbis. Nekem rengetek osztálytársam volt, akik kamuzták, mert utálták a matektanárt (megértem, borzalmas egy nő), de a fejlesztőn a tanár, aki ugye évekig ilyen pályán tanult, 2 hét alatt felismerte, ki kamus és ki nem. :)
Hát igen, ezzel a kamuzással van rendkívül nagy bajom. GÖRÉNY dolognak tartom.
"Attól, hogy egy nem diszkalkuliás ember nehezen fogadja el, hogy ilyen létezik, egy diszkalkuliásnak nem kell megértenie és elfogadnia azt, hogy napjában háromszor megkérdezik, hogy "akkor te tényleg nem tudsz számolni?", ahogy mi sem kérdezzük meg tőletek, hogy "akkor te tudsz számolni?"
De pont azért fogadjuk el nehezen, mert többen vannak, akik a legkülönfélébb mocsok szándékokkal kamuznak ilyesmiket, mint akiknél tényleg létező dolog.
=(
Én arra értettem, hogy sokkal ravaszabb és SZEMETEBB dolog kamuból kedvesnek lenni, mint ha valaki (főleg a barátjának) azt adja be, hogy diszlexiás...
Az előbbinél legalább az ember igényességből csinálja, megfelel a társadalmi együttélés szellemének... szóval az "megélhetési" bűnözés.
Az utóbbi meg egy kicseszett.... na, tudjátok. ;)
Tovább nem sorolom.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!