Kezdőoldal » Egészség » Mentális egészség » Mit érez az, aki skizofrén?

Mit érez az, aki skizofrén?

Figyelt kérdés
Mik a tünetek? Aki szenvedett valaha ebben, miket érez, lát, hall, tapasztal magával kapcsolatban? A skizofrénia gyógyítható véglegesen vagy csak szinten tartható?

2017. márc. 25. 14:38
1 2
 11/13 pörölycápa válasza:

Nagyon változatos, hogy miket láthat/hallhat/tapasztalhat.... Nem gyógyítható, csak kezelhető/szinten tartható gyógyszerekkel.

Ha érdekel skizofrén emberek tapasztalata és tudsz angolul, akkor tudom ajánlani a YouTube-on való böngészést, manapság van már egy pár skizovfrén aki vlogokban megosztja a tapasztalatait a betegséggel kapcsolatban, jobban beleláthatsz úgy a világukba, mint a gyarkan hozzá sem értő GyIK huszárok válaszaiból.

Persze olyanok töltenek fel videókat, akik kellőképpen szinten tudják tartani a betegségüket. Én személy szerint IhaveSchizophrenia nevű youtube csatornát tudom ajánlani, a fickónak elég komoly tünetei vannak, már 5 éves kora óta hallucinál.

2017. ápr. 7. 02:54
 12/13 anonim válasza:
100%

Szia!

En gyerekkoromtol 17 eves koromig lattam dolgokat... Felelmeteseket es rettegtem egyedul lenni, mert olyankor tobbszor es jobban jottek... Tobbszor halalfelelmem volt es tinilany koromba folyamatosan ereztem hogy figyelnek... Mindenhonnan mint vmi realityshow-ban... A falon át, a függönyön át... Ereztem hogy mindenki hallja barmit is mondok... (egyedul voltam a szobaba). Őszinten ugy feltem es rettegtem a lényektől hogy rosszul voltam ha egyedul kellett otthon lennem.

1-2 alkalommal semlegesek voltak ezek az uzék, de leginkabb horrorfilmbe illőek voltak. Mindjart sirva is fakadok ha visszagondolok... :(

Egy ido utan nem birtam tovabb es konyorogtem hogy hagyjanak, menjenek el, mert felek toluk... Aztan utana ritkabban jottek... De elofordultak.

Na most en jelenleg 23 eves vagyok es 19 evesen tudtam meg hogy skizofren tuneteim voltak fel eletem soran... Akkor ott csak rettegtem es nem tudtam mi tortenik velem.

Jelenleg ilyen durva elmenyeim nincsenek, csak tevkepzeteim es paranoiaim voltak nemrég még... Erre szedek most Kventiaxot es Brintellixet.

Szerencsere most nincs halalfelelmem es mondhatom h jol vagyok...

Komolyan senkinek nem kivanom amiket ateltem...

Korabban volt h nem volt kedvem beszedni a gyogyszert es csunyan visszaestem...

Ilyen legutobbi esetben azt hallottam hogy mindenkit meg kell ölnöm...

Hat nem egy kellemes élmeny :(

A csaladi hatterem zűrös..., en ennek tudom be ezt a nyavajat ami velem van.

Szoval remelem nem jonnek vissza azok a szornyu dolgok mert nem akarok felelmbe elni...

Bipolaris zavarom van de akut pszichozis volt 19 eves koromba megallapitva... A zart osztalyon le se szartak, ugyhogy szerencsemre nem kaptam meg a skizofren diagnozist, mivel kozoltem veluk h 17 evesen "elmult"...

Nem is szeretnem megkapni a diagnozist mert a zart osztaly eleg borzaszto hely... (Ez szemelyes elmeny alapjan)

Sztem most errol hirtelen ennyi.

Összessegeben nagyon borzalmas volt az en tobb eves skizo szakaszom...

Egyebkent nem tudom megmondani h kepzeltem es hallucinaltam e a dolgokat v valoban megtortent e... Nos en az utobbit allitom de mindenki mas az elobbit ugyhogy inkabb rajuk hagyom...

23/L

2017. ápr. 25. 00:59
 13/13 anonim ***** válasza:
En 16 vagyok voltam 2x vadaskertbe mert latok hallok dolgokat amik nagyon ijesztoek. Tegnp este kar es lab nelkuli emberek vettek korbe es korusban beszeltek amolyan tizenegy orakor . engem leszartak pszichiatrian es van 1 kedves doki aki felnott doki meg nem kezelhet engem egyedul vagyok es a zarojelentesembe depit irtak teny volt hidrol leugralos gondolatom de sose kiseteltem meg meghalni pedig szar az eletem ahogy van szuleim valtak, azelott meg szetvertek a fel lakast hetente. Eloszor gepfuggo lettem (internet) aztan kiprobaltam az lsd akkor kezdodtek ra 1 honapra utana 7 honapig csak turtem kussban es halkan ereztem sulyosbodik aztan elkeztem magamtol frontint xanaxot . kicsit nyugodtabb lettem akar 2 mgt is be vettem de a dolgaim ugyanugy egyre erosebbek lettek csak nem feltem annyira. Szuleim bevagtak vadaskertbe leszedtek a frontinrol aztan megint nagyon rossz lett. (Utobbit 1,5 evig szedtem) azota senki nem tesz semmit undok pszichiaterrel elhitettem hogy semmi bajom hogy bekenhagyjon utalom ot. Aztan varok nem tortenik semmi sokszor elojon en csak kussolok..
2017. ápr. 25. 06:49
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!