Kezdőoldal » Egészség » Mentális egészség » Mik az antidepresszáns korai...

Mik az antidepresszáns korai hatásai/mellékhatásai? Merjem-e elkezdeni szedni?

Figyelt kérdés

Sajnos az elmúlt időszakban folyamatosan rakódtak fel a problémák, amiket nem sikerült eredményesen "lehántolnom" magamról. Pszichológushoz túl későn fordultam ezekkel, és már ott tartok, hogy szét van esve a gondolkodásom, sokszor nem sikerül a mondataimat összeraknom, teljesen le vagyok lassulva, a memóriafunckióim kb. megszűntek, stb., ezért a pszichológus tovább irányított egy pszichiáter kollegájához, aki valószínűleg antidepresszánst fog felírni. Viszont ahogy olvasom, ennek mellékhatásai pont azok, amiket én magamon tapasztalok, és nem is igazán a rossz hangulat, hanem ezek miatt a különböző kognitív-pszichotikus tünetek miatt érzem nagyon szükségét valamiféle gyógyszernek. Nyakamon a vizsgaidőszak, és így sem tudok úgy teljesíteni, ahogy kellene, nem szeretném, ha ez valami még rosszabb állapotba csapna át, hanem pont, hogy inkább javulást várnék a gyógyszertől pl. koncentrálóképesség és memória terén.. Érdemes elkezdenem szedni, vagy csak rontani fog a tüneteimen a kezdetben? Az elkövetkezendő pár hét nagyon kritikus, és nem engedhetem meg magamnak, hogy még jobban romoljon a teljesítményem.

Nektek mik a tapasztalataitok?

2016. nov. 27. 17:19
 1/4 anonim ***** válasza:
100%

Semmiképp ne szedj. Ezek a szerek maradandó kognitív, memória és tanulási zavart, maradandó szexuális zavart, érzelmi és szellemi tompultságot okoznak az egyéb idegrendszeri betegségek mellett, amiket kiváltanak (inszomnia, homályos látás, tardív dyskinézia, akathisia csak hogy párat említsek a közel 150 féle súlyos mellékhatás közül). Ezek egyike sem biztos, hogy elmúlik, még akkor sem, ha abbahagyod.

Keress rá: PSSD (Post SSRI Sexual Dysfunction) vagy nézd meg survivingantidepressants.org-on a kétségbeesett több ezer ember történetét, akinek ilyen szerekkel tették tönkre az életét, váltak munkaképtelenné stb...magam is SSRI mérgezés elszenvedője vagyok, tudom miről beszélek

2016. nov. 28. 07:19
 2/4 anonim ***** válasza:

Nem tudok egyértelmű választ adni...

Az első gondolatom az volt, hogy ha van mód elkerülni, akkor ne szedd semmiképp...

Aztán láttam, hogy a pszichológusod javasolta, és azt gondolom, hogy ő a szakember, na meg a terápia akkor hatékony, ha bízol a terapeutádban, tehát már önmagában az, hogy ha a javaslatát kétségbe vonod, a terápia sikerességét kérdőjelezi meg.

Aztán arra is gondoltam, hogy talán nem olyan jó terapeuta, hogy gyógyszermentesen kezelni tudja a helyzetet, és talán más képes lenne.

Nagyon összetett ez a kérdés, nem igazán tudok tanácsot adni. Mindenesetre a helyedben lennék, akkor valószínűleg megkérdném a pszichológusomat, hogy pontosan miért irányított pszichiáterhez, mit vár ettől, lát-e más, lehetséges alternatívát. Utána megkérném, hogy az összes szempontot mérlegelve segítsen dönteni.

2016. nov. 28. 13:25
 3/4 A kérdező kommentje:

Kedves első: tisztában vagyok a mellékhatásokkal, de ilyen alapon egy gyógyszert se szedjünk, mert mindegyiknek megvannak a maga mellékhatásai. A vérnyomáscsökkentő betegtájékoztatójára is ráírnak egy rakás lehetséges mellékhatást, de a betegnek ilyenkor mérlegelnie kell, hogy a mellékhatások vagy inkább az infarktus. Szóval érted a problémát. Az enyhébb mentális problémák tekintetében én is gyógyszerellenes vagyok, nyilván a terápia sokkal hatékonyabb, de most sajnos gyorsabb megoldás kell.

Kedves második: momentán krízishelyzetben vagyok, részben ezért is fordultam pszichológushoz. Az elején is felmerült benne, hogy esetleg gyógyszerrel terápiára alkalmas állapotba kellene hozni, azonban a legutóbbi ülésre olyan zaklatottan mentem, hogy úgy gondolta, valóban szükséges lesz. Én is teljesen egyetértettem, más alternatívát nem látok, mert a szorongás és depresszió kombó és az egyre nagyobb, rám nehezedő nyomás miatt már élhetetlenek a napjaim. A problémám csak az, hogy a gyógyszer a legelején lehet ráerősít az amúgy is betompult gondolkodásomra, pedig pont most lenne a legnagyobb szükségem a maradék, még mozgósítható energiámra, hogy tanulni tudjak. Szóval ez nagyjából a 22-es csapdája :D Ezért is érdekelne, tapasztalt-e valaki már az elején pozitív hatásokat, mert akkor el merném kezdeni szedni.

2016. nov. 28. 17:25
 4/4 anonim ***** válasza:

Kedves kérdező!1. válaszoló vagyok. Nem azzal van a probléma, hogy vannak mellékhatások, hanem azzal, hogy ezek fennmaradnak sok esetben akkor is, ha abbahagyod a szert, évekig, vagy maradandóan. Ezt hiába keresnéd a betegtájékoztatóban, mert jelenleg le van tagadva, de egyre több orvos tud róla....

Az átmeneti problémád mellett szükséged van még potenciálisan tartós/maradandó teljes szexuális diszfunkcióra, memóriazavarra, lelassult gondolkodásra és még sorolhatnám?

2016. nov. 29. 11:22

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!