Kezdőoldal » Egészség » Mentális egészség » Miért van az, hogy a pszihiáte...

Miért van az, hogy a pszihiáterek mindenkinek és mindenre gyógyszert írnak fel felelőtlenül?

Figyelt kérdés
Röviden leírom: A barátnőmnek kb. két hete meghalt a testvére egy autóbalesetben. 16 éves jótanuló lány. Elég nehezen viseli, nagyon közel álltak egymáshoz. Mondta, hogy nagyon sokszor eszébe jut, felriad éjszaka hasonlók. Szerintem ez teljesen normális, nem telt el elég idő, valószínű, hogy engem is hasonlóan megviselne. Úgy érzem, hogy a szülei lovalják bele ebbe az egészbe, sokat bántjk otthon. Szóval az anyja elcibálta egy pszihiáterhez (azért hozzá, mert orvosok és tudnak felírni gyógyszert) és felírtak neki két nagyon erős gyógyszert. Szerintem ez nem megoldás a problémára és teljesen a szülei erőltetik a bogyókat. Kb. 15 percet beszélt vele az orvos, utána bement az anyja és iratott gyógyszert. Arról nem beszélve, hogy az ajtó előtt ülve kihallgatták a szülők a beszélgetést és utána számonkérték rajta mit mondott. Egyáltalán ez hogy lehetséges, miért nem hangszigetelt az ilyen iroda? Szóval a gyógyszereket nem szedhetnék gyerekek, hihetetlen mellékhatásai vannak és nem az ő problémáira van. Kómás tőle, állandóan fáradt, hányt is többször tőle. Mesélte, hogy nem akarja szedni, de volt, hogy az anyja a kakójába keverte bele. Teljesen kikészítik a szülei szegényt, mert féltik, hogy leront az iskolában és a gyógyszerektől várják a megoldást. Már utál haza jrni, szerintem a szülőknek kellene gyógyszert szedni és nem neki. Mondtam neki, hogyha ennyire erőltetik menjen inkább pszihológushoz, akivel beszélgethet és nem mindenféle sz.rt felír neki találomra. A gyászra egyáltalán nem ez a megoldás. Sajnálom szegényt, mert kiskorú és nem tud mit csinálni egyedül.
2016. okt. 9. 21:28
 1/4 anonim ***** válasza:
Nem tudhatod milyen komoly tünetei vannak a barátnődnek. Azért csak úgy tünetek nélkül nem írnak fel erős gyógyszereket. A szülők élnek vele, ők tudják mennyire komoly a baj.
2016. okt. 9. 21:44
 2/4 A kérdező kommentje:

Igazából a bajuk az volt, hogy nem ment egy ideig iskolába, de az osztályfőnök megmondta neki, hogy azt a hetet leigazolja az iskola. Az anyja meg beparzott, hogy otthagyja.

Nem is neki való a gyógyszer, az egyik epilepszia elleni szer, valami nyugtatóféle. Ezzel csak ártanak neki, a bajait pedig nem tudja megbeszélni senkivel, pedig pont ez lenne a lényeg és nem bekábítani szegényt, hogy tanulni se tudjon.

2016. okt. 9. 21:56
 3/4 anonim ***** válasza:

Ez egy nagyon összetett kérdés, valóban nem lehet tudni, hogy nem áll-e olyan probléma a háttérben, ami miatt indokolt a gyógyszerszedés. (A mellékhatások idővel akár enyhülhetnek és teljesen el is múlhatnak.)

Ugyanakkor a család diszfunkcionális működésére utal az, ha a lányon számonkérik a szülei, hogy mit mond el egy bizalmas beszélgetés során egy segítő szakembernek (természetesen az is hiba, hogy egyáltalán hallhatják, de még ha hallják is: ők voltak azok, akik segítséget kértek a gyermekük számára, és senki nem vitathatja el, hogy egy segítségre szoruló ember mit érez problémának és mit nem, miről akar beszélni és miről nem!).

Igazából annyit lehetne tenni, hogy a lány felkeresi a kezelőorvost és beszámol a mellékhatásokról.

A másik, ami mindenképpen fontos lenne, hogy keressen magának egy pszichológust (akár iskolapszichológust).

2016. okt. 10. 13:03
 4/4 A kérdező kommentje:

Igen, lehet, hogy minden tünetet nem mond el nekem.

Kérdeztem tőle, hogy "mikor kell visszamenned, mikor lesz a következő terápia?" Erre az volt a válasz, hogy 1,5 hónap múlva mikor elfogy a csomag gyógyszer. Ez rohadtúl nem megoldás semmire. Az meg a minimumnak kell lennie, hogy egy ilyen helyiséget hangszigetelnek vagy legalább nem pont az ajtó elé teszik a széket. Azt veszem észre, hogy a szülők mindent a gyerekükön akarnak most leverni, és azt hiszik, ha letompítják egyből elfelejti, hogy milyen nehéz időszakon van túl. Nem akar gyógyszert szedni, de nem tudom jogilag ezt meg lehet-e tennie. Mert az anyja erről hallani sem akar és mint írtam bekeveri az italába is, ha kell. Annyira segítenék neki, mert ügy érzem csak én tudok, a szüleiben már nem bízik meg.

2016. okt. 10. 17:42

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!