Mit tehetnék a barátnőmmel? Bővebben lent.
24 éves lányról van szó. Lassan egy fél éve kitalálta, hogy neki úgy jobb, ha le van ragasztva/takarva az egyik szeme. Először csak néha egyszer egyszer itthon csináláta. Ma már éjjel-nappal. Nem tudom meggyőzni, hogy ez nem jó neki. De ő ragaszkodik hozzá. Műltkor elvittem szemészetre ott megnézték és azt mondták nincs baja a szemének. Pszichiátriára nem hajlandó elmenni, mert azt mondja ő normális...
A kérdés első fele, hogy lehet-e így baja a szemének, ez árthat-e neki?
A kérdés másik fele, hogy mit lehet még tenni vele? Kényszeríthetem, hogy menjen el pszichiátriára? Van-e erre lehetőség?
Már az is megfordult a fejembe, hogy elhagyom mert nekem ez mostmár sok. Napi szinten próbálom megértetni vele, hogy ne csinálja, kezdek belefáradni.
Nos... Igen, fizikálisan hosszútávon lehet baja a szemének.
Kényszeríteni nem lehet, mert senki nem vethető kényszerkezelés alá, néhány kivételtől eltekintve, de annak megvan a maga menete.
Ha nem megy el pszichiátriára, beszélgess vele. Próbáljatok közösen rájönni, miért csinálja, és ha megvan, akkor azon lehet esetleg segíteni otthoni keretek között.
4.: szerinted mennyi ideig fogja bírni így a szeme?
Az okokra nem vagyok képes rájönni.
Károsodhat a látása, legrosszabb esetben megvakulhat arra a szemére.
Kicsit talán kegyetlenül fog hangzani: Nem az a fontos, hogy te megértsd az okot, hanem az, hogy ő tudatosítsa. Ha ugyanis rájön arra, hogy miért csinálja, az egy hatalmas lépés afelé, hogy helyreálljon a rend. Ha esetleg mélyebb a gond, akkor az a legfontosabb, hogy megértse, és legyen betegbelátása. Mert most nincs.
Két lehetőség van, ha sikerül elérni, hogy valami okot találjatok: 1. rendbe tudja magát hozni egyedül. Ilyenkor nagyon fontos, hogy véletlenül se érje semmi azt illetően, hogy hogy megy neki. Szépen, komótosan, ahogy neki teszik, és biztatni kell.
A másik lehetőség, hogy rájön, hogy segítség kell, és elmehet pszichiáterhez.
Amennyiben nem sikerül a dolog, és folytatja az egészet tovább, okot sem sikerül felhozni, akkor a lehető legrosszabb, amit tehetsz, hogy otthagyod. Mentális betegsége van. Azért sem hagyunk ott senkit, mert infarktusa volt. Ezen segíteni kell, és ha elhagyod, akkor már szinte 100%, hogy soha nem fogja pszichiáter látni, ha pedig ez a tünet súlyosbodik, esetleg egyéb problémák is felmerülnek, az nagyon nem jó. Mellette kell maradni, nagyon nagy szüksége van rá.
Ha van még kérdés, nyugodtan tedd fel.
6-7: Köszönöm a választ!
Tudom írtad, hogy nem lehet az időt tudni, de ez hetekben-hónapokban-években mérhető? Azaz kb. mennyi "időm" van kitalálni valamit, megoldani? Az éjjel-nappali ragasztást kb. 2 hónapja kezdte el. Most azt mondja, hogyha leveszi nem érzi jól magát, lehet ez már "maradandó"?
Illetve van-e tipped, hogyan tudnánk az okokat, esetleg az egészet kitalálni mitől van, mi az oka?
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!