Van itt olyan, aki skizofren?
Privatban megosztanatok azt,hogy mit ereztek?En csak gyanakszom ra,hogy nekem ez lehet a bajom,keszulok dokihoz,de addig is sokat segitene,ha kicsit neven tudnam nevezni a dolgot.Biztos,hogy eleg nagy a baj.De nem tudom pontosan mi.Ne ertsetek felre nem ondiagnozist akarok,hanem kicsit beszelgetni.
Nehez szavakba onteni,de megprobalom.A lenyeg,hogy nehez gyerekkorom volt es sokaig,kb 23eves koromig a csaladi hatter miatt eleg erosen psziches terheles alatt voltam.Sokszor voltam elkeseredve de mindig pozitivan gondolkoztam,eros maradtam.Azota eltellt 4ev,tok egyedul elek,sikerult egy csomo lehetoseget elszalasztanom,pedig csak a kisujjamat kellene kinyujtanom.ha ki birnam...Olyan vagyok,mint egy onusztito.En ezt ugy elem neg,hogy folyamatosan dolgozom azon,hogy ennek holnap,a jovo heten,vagy azutan kedden(csak peldak)majd vege,hiszen ha valtoztatok az eletvitelemen akkor minden mas lesz.Utolag visszanezve,minden adott volt,en csesztem el...A helyzet az utobbi egy evben durvult el:
Bipolaris tuneteim vannak(bar ezek tizeneves koromtol kezdve)de olyan mintha a fejem,a gondolataim amik a jobb elet fele akarnanak vinni teljesen elvaltak volna az erzeseimtol amik lefele huznak a melybe vagy inkabb lebenitanak.Ez alatt nem azt ertem,hogy a nap 24orajaban ulok es sajnalom magam.Ha eppen semlegesen is erzem nagam es dolgom van amit csinalok valahogy csigalassan haladok barmivel ami tudom nem realis...Olyan mintha egy kodben bolyonganek.Az atlagnal joval intellifensebbnek tartanak es van egeszseges enkepem errol nekem is.Epp ezert nem szeretnem,ha az erzeseim miatt elpusztitanam sajat magamat.De olyan mintha kiesett volna a kontroll a kezembol,tenyleg mint egy kod,ami korulvesz,akarhogy osszpontositok eppen arra ami a dolgom.lebenit es semmivel se haladok.Reggelente ugy kelek mint egy panikbeteg,ami elmulik,amikor kicsit magamhoz terek.Tudom,hogy nincs biztonsagerzetem,ez valoszinuleg a gyerekkorombol ered.Sokat dolgoztam magamon es fejben eleg jol megertem a dolgokat,a multat de ezzel egyidejuleg olyan,mintha erzelmileg egyre"butabb"lennek.Valamifele rohamom is volt mar 3-4x.ilyenkor libaboros leszek,le kell fekudnom,hohullamaim vannak es ugy erzem,hogy be fogok kattanni perceken belul annyira,hogy nem lesz tobbe tiszta tudatom.Zsibbadnak a labaim is.Nem panikszeru erzes,inkabb mas.Teveszmeim azt mondanam nincsenek,de ha belegobdolok akkor erzek olyat,hogy valaki artani akar nekem kulso ero,es jol kell vigyaznom emiatt mit es hogy teszek,hogy kihatszam.Nevetseges,mert mindemellett tudom,hogy ez mind bennem van.De megis van egyfajta felelmem.
Bocsi,ha hosszura sikerult.
Mindenkitol szivesen varok meglatast,tapasztalatokat.Uj nekem ez a dolog es nem is tudom mi ez.
Senki nem gondolna vagy gondolja mekkoea a baj velem,mert tarsasagban normalis,intelligens nonek tunok.
Egy valakinek mondtam el eddig,de azt hiszem pont ezert,a "latszat" miatt O se tartja ezt komolynak.Talan azt hiszi csak rossz passzban vagyok.
De az kezd az embereknek feltunni,hogy nem minden stimnel korulottem.Munka,stb holott nem igy kellene lennie a lehetosegekhez merten.
Koszi mindenkinek,aki valamilyen tamogatast nyujt a velemenyevel.
Itt biztos, hogy nincsen, bárki is állítja ezt magáról. Ugyanis a skizofrén nem bírja el az anoním projekciós felületeket (de a Face-t fényképpel sem nagyon). Ez azt jelenti, hogy ide nem fog tudni írni, mert csak súlyosbodik az állapota (főleg a paranoid skizofrénnek).
Orvoshoz menj el nyugodtan, mert elég sok bajod van, amire jó volna egy doki, de én látatlanban is azt mondom, hogy te nem vagy skizofrén (de az átlagnál intelligensebb sem).
Utolso,szivembol szoltal.No comment az egesz,ahogy van.
Viszont ha van idod,kedved irhatnal a kerdesre valaszt,ha itt nem szeretnel,akkor privatban.
Minden jot!
Szia!Én a "kettes" válaszoló vagyok.
Röviden magamról:38 éves vagyok,19 éve kezelnek többféle mentális betegséggel,többek közt paranoid skizofréniával.
A skizofréniának van egyfajta lefolyása,kezdete, mélypontok,hullámvölgyek,stabil állapot gyógyszerekkel (vagy esetleg anélkül,bár ez ritka),visszaesések,szóval lehetetlen definiálni az érzéseket amit a beteg érez,mert ezek mindig változnak.A tüneteket jól leírják az interneten,ezeket bárki elolvashatja.
Nem tudlak a leírtak alapján diagnosztizálni.Amit írtál abból kiragadnám a fontos részt,ami miatt szerintem jó lenne orvoshoz fordulnod:
"Valamifele rohamom is volt mar 3-4x.ilyenkor libaboros leszek,le kell fekudnom,hohullamaim vannak es ugy erzem,hogy be fogok kattanni perceken belul annyira,hogy nem lesz tobbe tiszta tudatom.Zsibbadnak a labaim is.Nem panikszeru erzes,inkabb mas.Teveszmeim azt mondanam nincsenek,de ha belegobdolok akkor erzek olyat,hogy valaki artani akar nekem kulso ero,es jol kell vigyaznom emiatt mit es hogy teszek,hogy kihatszam"
Sok erőt és kitartást kívánok Neked!
Szia!Ohh csak most lattam,hogy irtal,nem kaptam rola ertesito emailt.
Koszi szepen a valaszt!
Tudom,hogy ez egy osszefoglalo nev es sok tunetet foglal magaba,de tudnal meg a kovetkezoben segiteni?Nalad ez jelen volt-e?
Nekem azert valt aggasztova,mert olyan,mintha teljesen kulon valtak volna az erzeseim,es nincs kontrollom felettuk.Bovebben: a kulvilagban minden rendben menne korulittem(persze ha tudnam jolbcsinalni a dolgaimat),szoval a jelenben minden adott,csak rajtam mulik...de belul olyan,mintha mindig lent lennek.Akarmilyen pozitivan gondolkodom,hiaba latom,hogy az,hogy az eletem jobbra forduljon es a celjaim teljesuljenek,nos,hogy ezek csak rajtam mulnak,semmit nem er.Hiaba motivalom magam fejben,hiaba magyarazom magamnak,hogy nincs ido igy ereznem nagam es tehetetlennek lennem,az se hasznal.Pedig igy el fogom vesziteni magam korul a dolgokat,embereket a viselkedesem meg att.Es akkor nem tudom mi lesz...:( Te erezted ugy,hogy a fejed "kulon valt" az erzeseidtol?
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!