Kezdőoldal » Egészség » Mentális egészség » Mentálhigiénés terápia, hogy...

Mentálhigiénés terápia, hogy "néz ki"?

Figyelt kérdés

Sziasztok!

Tudom, hogy miről szól a fent említett terápia, de mégis hogyan kell elképzelni? Mennyit és MIBEN segít a terápia alatt álló személyeknek? Változnak egyáltalán?

Valakinek valami tapasztalata, vagy esetleg belelátása, története?

Nővéremnek szeretnék valamilyen segítségnyújtó szak!!! terápiát, ahol szakemberek foglalkoznának vele, és a legfontosabb, hogy mind ezt csoportban.

2016. jan. 24. 22:21
 1/7 anonim ***** válasza:

Azt, hogy csoport, nem te döntöd el.

Én jártam pszichológushoz sokáig, teljességgel elképzelhetetlennek tartottam, hogy csoportterápiára járjak. A pszichológus segített "kinyílni" egy kicsit, és már mindkét helyre járok. A terápia során megismert, és ő ajánlotta, hogy milyen csoportba menjek. Volt egy csomó, kézműves, irodalmi, zene, stb., és nekem a színházterápiát javasolta, és igaza volt. De így is mindannyian, akik ott vagyunk a csoportban, járunk valamelyik pszichológushoz/pszichiáterhez.

2016. jan. 24. 23:08
 2/7 anonim ***** válasza:
Nem gonoszságból írtam, hogy nem te döntöd el, hanem ott nyilván jobban meg tudják ítélni, mire van szüksége.
2016. jan. 24. 23:09
 3/7 A kérdező kommentje:

Köszönöm a válaszod!

Persze, tudom, hogy nem én döntöm el, távol álljon tőlem, a mentálhigiénés terápiát is javasolták, csak azért kérdeztem. Nem akarok én itt intézkedni.

2016. jan. 24. 23:32
 4/7 A kérdező kommentje:
Azt lehagytam bocsi, hogy aki kezelte pszichiáter (kb. 2 éve) kihangsúlyozta, hogy neki leginkább arra lenne szüksége, hogy idegenek között is legyen, hogy szokja az ismerkedési folyamatot, mert ő ilyesfajta problémákkal küszködik. Az önmagában nem segít neki, hogy beül a pszichológusához hetente 2×, ugyanaz az a fej, ugyanaz a problémák..viszont ha idegenek között is lenne többféle inger is érhetné, és kicsit a komfortzónájából is kizökkentené.
2016. jan. 24. 23:37
 5/7 A kérdező kommentje:
A mentálhigiénés terápia pedig azért lenne jó választás, mert kimondottan szocializálódási problémákra (is) terjed ki.
2016. jan. 24. 23:39
 6/7 anonim ***** válasza:

Nekem mondod? Nem jártam emberek közé, elmenni otthonról egy rémálom volt. De ha csak úgy bedobtak volna egy csoportba, biztos csak még jobban bezárkóztam volna.

Egyébként azt vettem észre, hogy ha nem tudok valamiért épp elmenni a csoportba, akkor mindenféle bajom van. (Pl. beképzelem, hogy trombózisom van, pánikrohamaim vannak.)

Persze, hogy önmagában nem elég a pszichológus, de útmutatást adhat. Mint a főtt tojásnál: a pszichológus megrepeszti a héjat, a csoportban meg csak lehúzzák róla. Hülye példa, de na. :)

2016. jan. 24. 23:57
 7/7 A kérdező kommentje:

Mostanában tesóm is trombózistól fél, pánikbeteg.

Igen, nem a legjobb, ha csak úgy bedobnak, viszont csókolom anyum kezét-lábát (:D) mikor anno hisztiztem, hogy nem tudok bemenni iskolába (nálam háát nem tudom, hogy pánikolás volt-e vagy sem, de hányingerrel és hát na..hasmenéssel párosult) és egy-két ilyen alkalom után megfogott a kolléganőjével, beraktak a kocsiba és elvittek a suli elé, én zokogtam..megvárták míg bemegyek. első 3 alkalom tényleg nagyon de nagyon szörnyű volt, haragudtam is anyumra nagyon, "utáltam" is, viszont ahogy kezdtem megszokni a légkört, és engedett a "dac" (márpedigénhazamegyek) bennem, és megismertem 1-2 embert sokkal könnyebb volt. Nem mondom, hogy örömmel mentem, de nem okozott olyan nagy problémát, mint az a pár nap. Ha akkor és ott a könnyebbik utat választják (azt amelyiket én választottam) akkor biztos iskolázatlan maradtam volna. Hisz ha az első akadálynál megtorpanunk, akkor a többin hogyan is juthatnánk át?!

Állítólag nálam tudatalatt, érzelmi alapon keletkezett ez a "szemétség"(nővéremmel nagyon szoros kapcsolatban állunk születésemtől fogva), hogy láttam a tesómat, mi történt vele bla bla..nem tudom. Én voltam Pesten egy 9 napos csoportterápián (bentlakós). Tetszett az ötlet amíg anyum ott volt velem, aztán mikor elment, "ott hagyott", először teljesen kivert a víz, aztán úgy éreztem mintha elfagynának a végtagjaim. Akkor bejött a szobába hozzám a doki és elbeszélgetett velem, hogy megnehezítem a saját helyzetem, és ha kicsit "engednék" akkor könnyebben menne számomra az ottlét. Persze egyből nem lettem happy, egész este bőgtem, hogy haza akarok menni, de persze nem jöttek értem. Aztán 1-2 nap múlva mikor már beletörődtem, hogy nem mehetek haza kicsit (elején magamra erőltetve, megjátszva) próbáltam nyitottabb lenni. A következő magán beszélgetés alatt a doki elmondta, hogy ez csak egy állapot, és ha észrevettem megszokás kérdése (is). Aztán mondta, hogy miután elhagyom az intézményt, fontos, hogy minden nap mozduljak ki, mert ha nem akkor rohamosan "romolhat" az addig javított állapotom. Azt is mondta, hogy természetesen nagy akaraterővel túl lehet ezen lépni, le lehet győzni, viszont ne ijedjek meg, de az érzések végig kísérhetik az életemet, csak tudni kell kezelni, és a legszebb meghatározás erre a szemét állapotra, hogy: EGY MINDENNAPOS HARC! és tényleg....ha már 2-3 napot nem mozdulok ki, olyan nehéz az elindulás..de hát muszáj... :( :)

ne haragudj, hogy egy regényt írtam, csak jól esett, és hátha másnak, aki ide téved kicsit ösztönzőleg hat.

2016. jan. 25. 02:05

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!