Hogyan lehet segíteni, hol lehet segítséget kérni az alábbi esetben?
Van egy barátnőnk, akiknek pszichés gondjai vannak. Korábban skizofrénia volt a diagnózis. Kórházban is volt. Sajnos a gyógyszerektől csak rosszabbul lett. Amikor már nem szedett semmit, akkor lett jobban. Már egy éve kb. teljesen jól volt.
Az utóbbi pár hétben újra kezdődött nála. Legalábbis pont úgy viselkedik, mint akkor, amikor kórházba került. Beszéltünk vele többen, többször. Ő nem érzékeli, hogy problémája van. Nem akar segítséget. Nagyon aggódunk érte, képzelődik, kitalál dolgokat, ez nagyon félelmetes. Féltjük őt is és a környezetét is. Mit lehet tenni? Nyilván erővel nem vihetjük kórházba.
Sajnos ebből zárt osztály lesz előbb-utóbb.
Nagyon sajnálom a barátnőtöket, de a skizofrénia elég komoly állapot, és mivel ő nem akar segítséget, ezért max. a mentővel vitetheti el a család, ha már teljesen az agyukra ment.
A gyógyszert pedig szednie kell, mert különben újra és újra bele fog esni ebbe az állapotba... persze ha paranoid, akkor sose fog sokáig rajta maradni a gyógyszeren.
Nem nagyon értek ehhez. De amikor gyógyszert szedett, akkor olyan volt, mint egy élőhalott. Ráadásul a kényszerképzetei sem szűntek meg. Erőt vett magán. Abbahagyta a gyógyszereket és amikor kitisztult, akkor jól volt, tudott gondolkodni. Úgyhogy azt sem szeretném, hogy begyógyszerezzék. De mindenképpen orvosi segítségre van szüksége. Remélem, előbb-utóbb rájön ő is. Sajnos a családjának is már elege van belőle, inkább nem foglalkoznak vele.
Majd megpróbálok keresni egy szakember és megkérdezni, hogy mit lehet tenni, mit mondjunk neki, mivel tudnánk segíteni.
Sajnos muszáj lesz gyógyszerezni.
Esetleg annyit tudtok tenni érte, hogy a családot megkéritek rá, beszéljék meg a kezelőorvossal a gyógyszerváltást. Gondolom a legerősebb cuccot kapta, amikor kórházba került, de szinten tartáshoz lehet, hogy kisebb adag is elég lenne.
De anélkül újra és újra vissza fog esni.
Köszönöm a tanácsokat!
Sajnos a családja nem foglalkozik igazán vele. Megértem, hogy elegük van, de hát mégiscsak ők a családja. Ma is beszéltem velük és elintézték annyival, hogy megbolondult, ne foglalkozzak vele én se. De én meg nem tudok ilyen lenni, nem tehet róla, hogy beteg.
Elhiszem, hogy nagyon fáj, de nem tudtok mit csinálni.
A paranoia, a téveszmék velejárója, hogy mindenkit az ellenségének hisz és nem lehet megmagyarázni neki, hogy a gondolatai tévesek.
Az összes, amit tenni tudtok, hogy ha elkezd fenyegetően viselkedni, vagy öngyilkosságról beszél, ráhívjátok a mentőket, és ők beviszik a pszichiátriára. De ott se maradhat sokáig.
Egyenlőre annyival próbálkozunk, hogy mindennap keresem, beszélek vele. Megkértem a gyerekeit, hogy ők is keressék mindennap és kicsit figyeljenek rá oda jobban.
Közben próbálom szakember tanácsát kérni, hogy hogyan lehetne rávezetni, hogy orvosi segítséget kérjen.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!