Miért különbözik ennyire a két pszichológus?
Jártam kognitív év viselkedés terápiára, ahol nagyon közvetlen volt a pszichológus, nagyon sokat beszélt magáról, megmondta mit csináljak és mit ne.
A pszichoanalitikus terapeutám viszont távolságtartó, hideg, érzéketlen.
A módszer miatt vagy az eltérő személyiségük miatt?
Nagyon érdekelne, hogy mitől függ ez.. :)
A kognitív pszichológus nem terapeuta, inkább pszichológiai tanácsadó.
Valóban.A kognitív szakembertől függtem. Az analtikustól nem.
A pszichológia eléggé kevéssé egzakt tudomány, pl a diagnózisokat az orvos olyan kritériumok alapján adja meg, amik nem nagyon objektívek.
Pl. depresszió diagnózis egyik kritériuma, hogy legalább 6 hétig lehangoltnak, szomorúnak, kedvetlennek, stb érezed magad. Szóval megkérdezi: "Lehangolt Ön? Mióta?" és ha azt mondod, hogy igen, lehangolt vagyok már 7 hete, akkor puff, megvan az egyik kritérium.
Szóval a módszerek nagyon szubjektívek, és az is szubjektív, hogy mi fér bele a "normális" kategóriába. Pl. az egyik terapeuta azt gondolja, hogy "Na, ez nem normális, én soha nem csinálnék ilyet" és akkor az adott viselkedés már kórosnak minősül. A másik terapeuta meg kicsit zakkantabb, és azt mondja: "Hát igen, én is pont így reagáltam valamire a múlt héten, ez normális." És akkor már nem kóros az a viselkedés.
Szóval a terapeuta személyisége nagyon nagymértékben befolyásolja a diagnózist és attól kezdve, hogy "megbélyegeztek" egy diagnózissal, a terápiát is befolyásolja.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!