Ugye aki skizofréniában szenved az nem érzékeli, hogy beteg?
Nem mindig,attól,hogy milyen mèrtèkben uralkodott el rajta a betegség.Vannak nagyon enyhe estek ,amikor amikor csak rövid ideig tart ès csak egy kis kèpet pl egy kutyát vagy egy madarat lát (nem mindig vères holttestek ès halott hozzá tartozók látványában nyilvánul meg a betegsèg ,ez egyènfüggö) ilyenkor a beteg tudja,èrzi ,hogy baj ès felkeres egy pszichiátert.Amire te gondolsz,a kènyszerkèpzetek,gyilkossági szándèk,egèsz èletvitelt èrintö ,megváltoztató kèpzelgèsek ritkák ès soha nem a filmekbe látott drámai módon zajlanak.
Egy leendö pszichiáter
Sokszor nincs betegségtudatuk, de azért van olyan, mikor tisztában vannak vele, hogy betegek.
Pszichiátria gyakorlaton beszélgettünk skizofrén pácienssel, aki tökéletesen tudta, mi baja. Kérdeztem is, hogyan jött rá, hogy beteg, mire azt mondta: "hát feltűnt, hogy amiket látok és hallok, azokat senki más nem látja és hallja".
Kedves 7-es!
Úgy látszik, csak messziről ismer skizofrén embereket! Én közelről ismertem egyet, és amit ír, az egyáltalán nincs így. Aki skizofrén, az, amikor már kifejlődött a betegsége, fogalma sincs arról, hogy beteg, hogy amiket tesz vagy mond, az a valós életben úgy van-e, vagy sem.
Azt olvastam egyébként valahol, hogy az elmebetegség kifejlődésének három fázisa van: az elsőben csak a beteg érzi, hogy meg fog betegedni, a középsőben a beteg is érzi, hogy valami nem stimmel, és már a külvilág is. A harmadik fázisban, amikor már kifejlődött a betegség, akkor már csak a külvilág érzékeli, látja, hogy beteg az illető.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!