Mi lehet ez, mi a probléma velem?
Nem is emlékszem olyan időszakra amikor valaminek TÉNYLEG örülni tudtam. Állítólag egész életemben visszahúzódó és magamnakvaló voltam, anya legalábbis ezt állítja. Bár az tény, hogy abból az időszakból amikor a szüleim még együtt éltek konkrétan csak a "rosszra" emlékszem, mert gondolom csak voltak jó pillanatok is. Viszont csak most az utóbbi időben tűnt fel, hogy talán nem teljesen normális, hogy csak arra emlékszem, hogy például apám "veri" anyát miközben ő csak tűri. Inkább nem részletezem, szóval csak nemrég jöttem rá, hogy elég érdekes, hogy mindössze ilyen és ehhez hasonló dolgokra emlékszem, viszont ezekre nagyon is részletesen, sok ilyesféle szituációt szinte "magam előtt látok". Igen persze minek rágódni a múlton és hasonlók.. De nem úgy kell elképzelni, hogy naphosszat ezeken filózok, közel sem, ezt csak azért volt szükséges leírnom mert érdekesnek tartom és nem értem az okát (7 éves koromban váltak el). Az idők során.. 11 éves koromban Erdélyből Mo-ra költöztem édesanyámmal (akinek állítása szerint nem tűnt fel, hogy egy barátságtalan 11 éves gyerek nem szívesen szakad ki a"megszokott" valamilyen szinten elviselhető közegből) igen persze, nem hagyhatott Erdélyben ha már Magyarországon dolgozott meg hát, hogy jön ki, hogy én ott ő itt. Végtére is érthető, viszont akárhányszor erről volt szó úgy jött le a mondanivalójából mintha azt mondaná: "ne szóljanak meg folyton, hogy milyen anya vagyok" és elég vacakul esett, hogy ösz-visz ez az oka a költözésemnek. Amikor itt kezdtem suliba járni hadd ne ecseteljem milyen szintű katasztrófában volt részem. Nekem akinek egyébként is tragikusan ment az emberi kapcsolatok kialakítása.. Egyébként is egy ostoba osztályba kerültem, nem volt kellemes. Ott szekáltak ahol tudtak én pedig órákon/napokon keresztül stresszeltem a dolgokon. Abban "reménykedtem", hogy a középiskola jobb lesz de nagyjából ugyanannyira vacak mint az általános. És valahogy mintha csak fokozódott volna bennem a stresszelés/szorongás. Persze tény, hogy alapból nem lehetek teljesen normális de a dolgok csak tettek rá pár lapáttal és egy alapból labilis emberre még gyatrábban hatnak. A másik dolog meg, hogy ha valaki azt mondja, hogy "szeretlek" vagy akármi hasonló dologtól szinte hányingerem támad és kellemetlenül érzem magam "cikinek tartom" nagyon rossz érzés, vagy ha valaki pl. megölel szintén rossz érzés fog el.
Jó nyilván nem arra várok, hogy valaki diagnosztizáljon csak egyszerűen elképzelésekre lennék kíváncsi. Igen tudom, nem ártana szakemberhez fordulnom, évekkel ezelőtt jártam pszichológusnál, és édesanyámnak mindössze annyit mondott: "nagyon intelligens és humoros gyerek, valószínűleg idővel kinövi a stresszelést" amivel igazán ki lettem segítve. Szóval ennyi volt az eddigi tapasztalatom ez ügyben, ja meg a magas vérnyomás a sok "parázás" miatt.
Olvastam amúgy az un. elkerülő személyiségzavarról amiben szinte "megtaláltam önmagam". Elég hervasztó de ez van. Ha valaki esetleg bármi hasznos tanácsot, gondolatot megoszt velem azt köszönöm!
Tudom milyen ez, ebben nőttem fel én is...
Én is szinte csak a rosszra emlékszem, konkrétan ahogy sikonyáltam, vagy fejemre húztam a párnát, ami mellett ugyan úgy hallottam mindent. Akkor azt hittem nem hat ki a felnőtt létemre azért. Aztán általános iskolába hozzá szegődtem mindig valakihez/valakikhez, de egy idő után sosem éreztem velük jól magam, különc voltam. Nem bírtam, ha megakarnak ölelni, vagy szeretet mutatnak ki, inkább maradtam az a mindent elviccelő, kicsit fiús lány, akiről, had higgyék hogy nem szükségesek neki az ilyen érzések. Középiskolába még rosszabb lett a helyzet, mert az otthoni stressz miatt nem bírtam készülni az iskolára, így sorozatos 1-esek után, inkább ellógtam a napokat az utcán, csak hogy ne kelljen butaságom miatt égni az osztály előtt, ki is rúgtak a suliból. Most itt vagyok felnőttként és szorongásaim vannak, van hogy minden előzmény nélkül egyes emberektől pánikba esem, légszomjam lesz, leizzadok.. Pont ma volt a munkahelyemen egy ilyen "rohamom", annyira szégyelltem az ember előtt, gyors azt hazudtam neki, ne haragudjon rosszul érzem magam, kinyitottam az ablakot, ettől kicsit jobb lett, feloldódtam. Most hogy írtad az elkerülő személyiségzavart, rákerestem mi ez, és minden egyes szava teljesen igaz rám. Nem tudtam hogy ez egy betegség. Tényleg mindentől tartok, könnyen zavarba jövők, félek mindig hogy lenéznek, és meg is értem, ha lenéznek, még a középiskolát se fejeztem be, és biztosan nem is menne nekem, hisz szerepelni kellene vizsgán, amitől szörnyű pánikba eesnék. Egy dolog segített kicsit az érzelmeim kinyilvánításában, párommal összejöttem lassan 10 éve már, ő türelmesen lépésről lépésre tanított meg alapvető szeretet kimutatásra és fogadásra. sok idő kellett mire kibírtam mondani hogy szeretem, pedig nagyon szerettem már az elejétől, de kimutatni nem bírtam. Talán azt az egyet tudom neked tanácsolni, hogy találj te is olyan embert aki feltétel nélkül szeret, és légy türelmes, kitartó mellette, ne menekülj el az érzése elől. Én is sokszor elakartam, de tudtam hogy baj van velem, és ha elmenekülök, sose lesz más lehetőségem egy "normális" párkapcsolatra. Kitartást!Erőt, és boldogságot kívánok!
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!