Kezdőoldal » Egészség » Mentális egészség » Ha valaki általános és középis...

Ha valaki általános és középiskolában végig jó tanuló, versenyeket nyer, de aztán évekig nem tanul, akkor elbutulhat egy idő után?

Figyelt kérdés

Mert középsuliban nagyon jól tanultam, de valahogy a magánéletemben nem találtam meg önmagam, mindenféle lelki problémáim lettek, és a végén olyan motiválatlan lettem, hogy már alig tanultam. Így is ötös lett minden érettségim, de sokkal jobb is lehettem volna, mert pl. nem is érettségiztem olyanból, ami pedig tökre érdekelt. Valahogy eljött egy pont, amikor értelmetlennek láttam az egészet, mert mellette nem tudtam boldog lenni, nem voltam egy társaság része, és így elhagytam magam. Testileg is. Aztán képtelen voltam eldönteni, hova tanuljak tovább, és jelenleg, 2 évvel később is még ugrálok ide-oda, nem találom a helyem. Mindig azzal nyugtatom magam, hogyha valamiben egyszer odateszem magam, akkor kiemelkedő leszek, de félek elkezdeni bármit is. És nem csak a tanulás vagy a sport terén, hanem olyan dolgokat is, minthogy rendet tenni a szobámban, minden nap fogat mosni, tisztálkodni... rendszeresen előfordult, hogy kijelöltem magamnak egy tervet és nem tartottam hozzá magam. Mindig feladtam. Pedig úgy éreztem mindig, hogy az egyetemen én leszek majd, aki a leginkább kibontakozik, hogy a versenyeket, TDK-t, szakkolit nekem találták ki. De ebből még semmit nem valósítottam meg, mert egy olyan helyzetbe hoztam magam, hogy most nem azt tanulom, amit szeretek, és így nem látom az egésznek értelmét és nem is csinálok semmit. Csak az a fura, hogy az odáig OK, hogy dacból és a dolog értelmetlen mivolta miatt nem tanulok, de az az érdekes, hogy helyette se csinálok semmi olyat, ami érdekel! Mert van olyan téma, aminek az irányába tovább akarok tanulni, de azzal se foglalkozom. Valamiért most nem érdekel az egész. Igazából a szívem mélyén kapcsolatra és barátokra, közösségi élményekre vágyom. De ezügyben se lépek igazából semmit, mert valahogy úgy érzem, mindig csalódok.

Mi történik igazából velem? Talpra fogok még ebből állni? Úgy érzem, tehetséges vagyok, és ezt nem a nagyképűség mondatja velem - dicséretek, OKTV-helyezések és viszonylag kevés tanulás mellett jó jegyek a tanúim rá. De most valahogy leeresztettem, és közben végignézem, ahogy hozzám képest kevésbé erős képességű emberek, köztük a legtöbben nálam évekkel fiatalabbak, csupa fényes eredményt tudhatnak magukénak, és olyan dolgokat érnek el, amikre én vágyok. Frusztrációt és zavarodottságot érzek. Rettegek a gondolattól, hogy nem bontakoztatom ki a tehetségemet és eltűnök a süllyesztőben. Magammal kapcsolatban semmitől nem félek annyira, mint annak a lehetőségétől, hogy nem hozom elő mindazt, ami bennem van, és úgy tűnök el, hogy a világ sose tudja meg, mi lehettem volna. Azt hiszem, a kudarcoktól rettegek.

Mi hozna helyre? Érti ezt valaki?

2014. dec. 6. 19:06
 1/6 A kérdező kommentje:
Úgy kell ezt elképzelni, hogy meg kéne hoznom egy fontos döntést, lenne egy csomó feladatom, én pedig közben egész nap otthon ülök, netezek, videókat nézek és régi játékokkal játszom. És mindent halogatok.
2014. dec. 6. 19:08
 2/6 anonim ***** válasza:
Túl hamar lettél "sztár". A lassú fejlődés és haladás sokkal jobb, mint az, ha egy tizenévest zseninek, nagy sztárnak kiáltanak ki. (Lásd magyar tehetségkutató műsorok). Ez egyébként minden korban előfordulhat, nagy erőfeszítések, eredmények után. Az ember úgy van kitalálva, hogy az agysejtek kikövetelik maguknak a pihenést. Most éppen ebben a korszakban vagy, majd elmúlik, legyél türelemmel.
2014. dec. 6. 19:16
 3/6 A kérdező kommentje:
De én annyira nem éreztem magam sztárnak... nem kezdtem el 3 évesen beszélni, nem voltam kiemelkedő pl. matekból, ami egyértelmű indikátora az intelligenciának. Csak annyi, hogy egy értelmes, kíváncsi kisgyerek voltam, akinek volt egy türelmes apja, aki mindenre válaszolt neki, korán elkezdtem mindenféle állathatározókat olvasni, sok időt töltöttem felnőttek között és hamar lett egy műveltségem. És sokat produkáltam magam suliban, meg megszerettem a nyelveket. Viszont a korombeliek között esetlenebb voltam. Valahogy igazából a magánéleti síkon nagyon elromlott szerintem valami, és mindennek ez az oka szerintem.
2014. dec. 6. 19:25
 4/6 anonim ***** válasza:
Újra el kell kezdened tanulni. Tanulj valami újat, például nyelveket, vagy vegyél fel néhány nem szakos tárgyat. Esetleg hagyjál ki egy évet, és tanulj szakmát. A munkát jelen helyzetben nem javaslom, bár az is tapasztalatot jelentene. Bármi jó, ami kimozdít ebből a helyzetből.
2014. dec. 6. 19:32
 5/6 anonim ***** válasza:
Találj magadnak olyan hobbit, amely kivisz a természetbe. Például nagy biciklitúrák, összekötve természetfotózással. Vagy megtanulod pl. a gombákat tanfolyamon, horgászol, művészettel foglalkozol (festés, kerámia, múzeumok, zene stb.). Édesanyám 64 éves és most is folyamatosan járja a természetet, akár egyedül is, fotózik és nem is akármilyen szinten. Ez tartja fiatalon, szellemi frissességben.
2014. dec. 7. 13:12
 6/6 A kérdező kommentje:
Jártam pl. gombásztanfolyamra, de ott is ugyanazt csináltam, mint azóta mindenhol: figyeltem órán, jegyzeteltem, aztán nem foglalkoztam vele. Nem tanultam.
2014. dec. 7. 16:02

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!