Érdeklödni szeretnénk hogy vajon hogy kezelheti egy pszichólógus ha valaki betegesen fél, retteg a injekciótól?
Az orvosok is eléggé elutasitóak,abszolút nem megértöek velünk szemben!Interneten utána néztünk és tényleg létezik egy ilyen betegség név szerint specifikus fóbia.Kezelésröl nem irtak semmit!
Hallottunk még egy úgy nevezett sokkterápiáról,esetleg tud valaki valamit róla?
Köszönöm elöre is a választ!
A.
Vagy fokozatos hozzászoktazás.
Elképzeli, tűt néz képen, élőben, megfogja stb.
Kombinált módszerben hiszek. Inj. beadása közben figyelemelterelés, megkeresni a kiváltó okot, megbeszélni, hogy miért fél stb.
Sosem voltam fóbiás, nem volt rosszulléten (szédülés, ájulás).
Tudtommal a leggyakoribb, gyors segítség a légzéstechnika, figyelemelterelés stb.
Hosszabb távon jobb fokozatosan megszokni. Szerintem.
Saját tapasztalat.
Gyerekkorban izgulás oltásnál, ha nézrem pár pillanatig a vérvételt, még inkább. De jó volt, hogy szabadon dönthettem, hogy 9danézek-e.
Kb 20 évesen néztem először végig vérvételt. Rájöttem, hogy ez nem egy ronda látvány. Azóta nézem. Sokáig kis félelem volt.
Aztán ez csökkent, elmúlt. Úgy nézem végig, mintha mesekönyvet lapoznámak. Fájdalom is szinte nulla. Sokan visszajelzik, hogy szokatlanul jól bírom.
Intravénás injekciót (hajszálvékony mini tű) megmutatták hogy kell beadni. Félve próbáltam magamnak.
Kíváncsiságból beszúrtam egyszer vállba. Pár mm-ig érezni valamit, ott erővel kell tolni. Lentebb nem érezni.
Szerintem fokozatosan kellene inzulinos tűhöz (vagy fecskendőhöz való simához, de az vastagabb) szoktatni. Ha jól halad hozzáérinteni bőrhöz. Ha ez is jól megy vállat fertőtlenítve 1-2 mm-re beszúrni. Vagy ujjból vért venni pici szúrással.
Semmit nem erőltetni, amitől ájulófélben van. Csak azt csinálni, ami pici izgalommal jár, míg teljesen elmúlik ez. Fontos, hogy biztonságban érezze magát.
Ha félelmetes, de tudja nézni más szuriját, akkor bátor önkéntes beszúrhatja a steril inzulinos tűt váll külső harmadába. Gyors mozdulattal szinte nem érezni.
Kioltódik a félelem fokozatos és rendszeres szoktatásnál.
Sokkterápiát itt nehezen tudom elképzelni. Itt kiteszik a félelem tárgyának hosszú ideig.
Agorafóbiás gyakorolhat mindig 10-30 méterrel messzebb kimozdulni.
Vagy felül a vonatra és az ország másik feléig megy (ki meri agorával?) Hosszan benne marad a rémisztő helyzetben. Ettől akár aznap lehet eredmény.
Tűfobiásnál ezt azért nem tudom elképzelni mert nem adhatnak neki 50 szurit/nap.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!