Kezdőoldal » Egészség » Mentális egészség » Miért így akartak engem...

Miért így akartak engem kezelni? Ti is jártatok már így a pszichiátriai gyógyszerekkel?

Figyelt kérdés

Elég súlyos ptsd-m van egy durva baleset miatt (kómában is voltam). ezzel együtt előjött bennem rengeteg szorongás és bánat a baleset előtti életem miatt is, mert elég rosszak a családi körülményeim.régen tartottam magamban a lelket és mindig tiszta volt az elmém de balesettel összeomlott minden...

konkrétan rémképek, pánikrohamok gyötörtek, minden nap sírtam, néha már annyira hogy alig kaptam levegőt, alig mertem kimenni a házból annyira szorongtam, halálfélelmem volt mindentől már, fizikai tüneteim is voltak, egész pontosan erős fejfájás, gyomorideg, hányinger, alvási paralízis...stb. eléggé élhetetlen volt az életem. a kóma miatt sokat jártam még kontrollra mindenféle orvoshoz, akik azt mondták, hogy fizikailag minden rendben van. ekkor meséltem el, hogy mikkel küszködök, mire beutaltak pszichiátriára.

kaptam gyógyszert, egész pontosan SSRI antidepresszánst és nyugtatót (Rivotril). elkezdtem őket szedni, de akkor kerültem igazán a pokol mélyére. minden rémálmom, rémképem felerősödött, a pánikrohamaim elmúltak, de helyettük ilyenek jöttek: egész napos remegés, nyomottáság, szédülés, hányás, volt, hogy fel sem állt a farkam, ha meg igen, akkor képtelen voltam ejakulálni, folyton száraz volt a torkom és még sorolhatnám...

de ami a legeslegdurvább: egész nap arra éreztem késztetést, hogy véget vessek az életemnek, olyan volt mintha akaratom ellenére könyörgött volna az elmém a halálért. nagyon féltem, éreztem, h ez nem én vagyok, mivel soha nem voltam szuicid hajlamú még csírájában sem.

visszamentem a pszichiáteremhez, elmondtam neki ezeket, mire ő emelni akarta az adagot(merthogy MUSZÁJ szednem) meg ajánlgatta, hogy munkaképtelenné nyilvánít, és az hú de jó nekem (nem is tudom hogy gondolta, mivel egyetemi hallgató vagyok, jogviszonyom van, csak passziválva lettem a balesetem miatt).

otthagytam a fenébe, a gyógyszertől megváltam, soha többé nem szedtem. megváltás volt, komolyan az alapbetegségem mennyország a bogyókhoz képest...

és elmentem dolgozni is, és az is sokat segített, mert megtanultam uralkodni magamon... mindig is nagyon tevékeny voltam, és nagyon rosszat tett az elmémnek az, h ki kellett szakadnom a baleset miatt az egyetemről. ha folytatom az otthon döglést, akkor már tuti még betegebb lennék, a psichiáter meg ebbe akart beletaszítani.

azóta járok egy klinikai szakpszichológushoz, és ő rengeteget segít, bár néha megszenvedek a terápiával. de tény, hogy iszonyú javulást hozott...

sokat gondolkozom, hogy mégis mi lett volna ha maradok annál a pszichiáternél. tönkretesz? belegondolni is rossz. akkor még azt hittem,h egyedi eset vagyok, de utánanéztem a neten, és láttam, hogy már konkrétan összeesküvés elméletek vannak a témáról. megdöbbentem, mert egybevágott azzal, amit én tapasztaltam, pedig túlzásnak érzem azokat az elméleteket egyébként. de azért én igyekszem minél több embert lebeszélni a bogyókról azóta... (persze nem skizokat meg ilyeneket)

na kíváncsi vagyok, hogy itt, ezen az oldalon mit tapasztaltak az emberek, és mi a véleményetek a kis sztorimról. :)

20/f

#gyógyszer #PTSD #pszichiária
2014. jún. 7. 16:23
 1/9 anonim ***** válasza:
10%
Azt, hogy leginkább kitaláció.
2014. jún. 7. 19:13
 2/9 A kérdező kommentje:
addig jó, ameddig nem tudod elképzelni ezt a nyomort, szóval leszek olyan kegyes, hogy ne kívánjam ezt neked azért, amiért képes vagy hazugságnak nyilvántani a szenvedéseim.
2014. jún. 7. 19:19
 3/9 Bárzsing ***** válasza:

Én meg pont a szuicid késztetéseim miatt szedek gyógyszert, és hat is. Mellette járok persze terápiára, de ha nem kezdtem volna el szedni a Kventiaxot, lehet, hogy már a második ülés után kinyírtam volna magam... Mert azért a terápia eléggé megmozgat érzelmileg.

Szóval néha igenis van helye a pszichiátriai gyógyszereknek olyanoknál is, akik nem szenvednek a klasszikus elmebetegségek egyikében sem (szkizofrénia és bipoláris zavar, amelyekben a gyógyszer elengedhetetlen).

2014. jún. 7. 20:56
 4/9 anonim ***** válasza:
100%

Miért akartak így kezelni? Mert Magyarországon ez a bevált módszer. Nincs pszichoterápia, csak gyógyszeres kezelés.

Azok a hatások, amiket az SSRI szedése közben átéltél, bizony mellékhatások voltak, amiket te nem tudtál tolerálni. Én Cipralexet szedtem régen és az is hasonló dolgokat generált (még a farokfelállós dolog is igaz volt rám).

Szerencsés vagy, hogy van keret pszichológusra. Én is egy pszichiátriára jártam magánban, de egyszerűen nem tudtam kifizetni a heti 6k forintos összeget (lévén én is egyetemista vagyok), így marad az, hogy próbálok valahogy úrrá lenni rajta, ami néha sikerül, néha nem.

2014. jún. 7. 22:03
 5/9 anonim ***** válasza:
Az SSRI nálam is felerősítette a tüneteket. Abba is kellett hagynom. Nekem is amikor panaszkodtam hasonló tünetekre, mint amit neked okozott, akkor emelni akarták. Magamtól tettem le, pedig generalizált szorongásom volt. Jelenleg csak napi 1/2 0,25-ös Xanaxot veszek be este. Már 3 éve meggyógyultam. Nem mindenkinél válik be az antidepresszáns, mivel minden szervezet más és más. Van akinek segít, de van akinek méreg.
2014. jún. 7. 22:31
 6/9 A kérdező kommentje:

pont azért mentem el dolgozni, hogy megengedhessem magamnak a terápiát... :) ez éltetett végig..

és drukkolok mindenkinek, hogy meggyógyuljon!

2014. jún. 7. 23:28
 7/9 anonim ***** válasza:

# 6:

Hát, köszi, csak nálam pont a betegségem nehezíti meg a munkavállalást. Úgyhogy érdekes lesz. :)

2014. jún. 7. 23:42
 8/9 A kérdező kommentje:
nekem is megnehezítette, ki is rúgtak. :) de nem tragédia, mert az egész keresetem félretehettem, ez a nagy szerencsém.
2014. jún. 7. 23:47
 9/9 anonim ***** válasza:
100%
Én is szedtem huszonévesen pszichotikumot, mellette rövidterápiát végigcsináltam. A gyógyszerrel hamar leálltam, egyeztetve a pszichiáterrel, mert nem éreztem, hogy segítene, sőt... A terápia hatott ideig-óráig, de évekkel később minden problémám felnagyítva visszatért. Most egy hosszúterápiát csinálok, összehasonlíthatatlanul többet ér. Pszichológussal, gyógyszer nélkül. Ez tényleg hatékony, minden más csak tüneti kezelés.
2014. jún. 8. 00:37

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!