Magán pszichológus nagyjából milyen árakon dolgozik?
Nem szedtem gyógyszert. Gyógyszerrel terápiázni szerintem olyan, mint epidurállal szülni. Működik úgy is, csak kevésbé intenzív élmény, kb. a lényeg veszik ki. (Ezt úgy írom, hogy korábban csináltam gyógyszerrel terápiát, igaz, más jellegűt, de csak ideiglenesen volt hatékony.)
És azért a beszélgetésnél sokkal több minden történik egy terápiában. Nehéz megfogalmazni, de maga a terápiás KAPCSOLAT az, ami gyógyító hatású. (Ezért lényeges, hogy számunkra megfelelő terapeutát válasszunk, mert a vele való kapcsolaton múlik a siker.) Elmagyarázni nehezen lehet... át kell élni, és tényleg csodákra képes. Ha nekem előtte mondja valaki, hogy mennyi mindenre lesz hatással a terápia, nem hittem volna el! Még olyan egészen kellemes mellékhatásai is vannak, hogy az agyam rejtett zugaiból előjött olyan tudás, amiről nem is tudtam, hogy ott van. :) Pl. a passzív idegen nyelvi szókincsem is a felszínre jött, folyékonyan fordítok, ami korábban nem ment. De ez csak egy "mellékhatás", hab a tortán, azt igyekszem illusztrálni vele, hogy olyan területeken is hatott a terápia, amire nem is gondoltam volna.
Ismétlem, szedtem gyógyszert. Nem szerettem, mert folyton vigyorognom kellett tőle, közben belül ugyanolyan rosszul éreztem magam, úgyhogy a dokimmal megbeszélve inkább leálltam vele.
A másik pedig, hogy az antidepresszáns elnyomja azokat az érzéseket, amikkel dolgozni kellene. Lehet úgy is, csak kevésbé hatékony. És szerintem egyáltalán nem mindegy - anyagilag sem -, hogy a terápia fél év, vagy egy év, vagy kettő... minél intenzívebben éled meg az érzéseket, annál rövidebb.
Hogy ki mit mond... hát rengeteg féle módszer létezik, nyilván mindenki a sajátjára esküszik. Aki analitikus terápiát csinál, az arra, aki dinamikusat, az arra, aki kognitívat, az meg arra. Van, aki rövid terápiákat alkalmaz, van, aki hosszút. A lényeg, hogy a számodra leginkább megfelelőt találd meg.
Nekem a gyógyszeres rövidterápia nem segített, legalábbis hosszú távon nem. A dinamikus hosszúterápia viszont csodákat tett velem, úgyhogy én nyilván arra esküszöm. A terapom is, hiszen ezt csinálja.
Ez kb. olyan, mint egy párkapcsolat: ha hasonló gondolkodású, mentalitású, értékrendű emberek kerülnek össze, akkor a leghatékonyabb. Ha te jobban szeretnél gyógyszerrel, apránként haladni, akkor neked az a megfelelő. Én intenzíven akartam haladni, korábban rossz tapasztalataim voltak a gyógyszerrel, tehát nekem ez volt megfelelő. Mindenkinek más. Amíg ki nem próbálod, addig nem tudhatod, hogy mi válik be neked.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!