Kezdőoldal » Egészség » Mentális egészség » Magán pszichológus nagyjából...

Magán pszichológus nagyjából milyen árakon dolgozik?

Figyelt kérdés
Kérem aki járt már írjon róla. Milyenek az árak magánban? Érdemes magánhoz menni, vagy TB alapon, ha ezt egyáltalán támogatja...?
2014. ápr. 21. 20:09
1 2
 11/16 anonim ***** válasza:

Nem szedtem gyógyszert. Gyógyszerrel terápiázni szerintem olyan, mint epidurállal szülni. Működik úgy is, csak kevésbé intenzív élmény, kb. a lényeg veszik ki. (Ezt úgy írom, hogy korábban csináltam gyógyszerrel terápiát, igaz, más jellegűt, de csak ideiglenesen volt hatékony.)

És azért a beszélgetésnél sokkal több minden történik egy terápiában. Nehéz megfogalmazni, de maga a terápiás KAPCSOLAT az, ami gyógyító hatású. (Ezért lényeges, hogy számunkra megfelelő terapeutát válasszunk, mert a vele való kapcsolaton múlik a siker.) Elmagyarázni nehezen lehet... át kell élni, és tényleg csodákra képes. Ha nekem előtte mondja valaki, hogy mennyi mindenre lesz hatással a terápia, nem hittem volna el! Még olyan egészen kellemes mellékhatásai is vannak, hogy az agyam rejtett zugaiból előjött olyan tudás, amiről nem is tudtam, hogy ott van. :) Pl. a passzív idegen nyelvi szókincsem is a felszínre jött, folyékonyan fordítok, ami korábban nem ment. De ez csak egy "mellékhatás", hab a tortán, azt igyekszem illusztrálni vele, hogy olyan területeken is hatott a terápia, amire nem is gondoltam volna.

2014. ápr. 27. 18:24
 12/16 A kérdező kommentje:
A depresszió fizikai tüneteit enyhíti a gyógyszer (szédülés, fáradtság, ...), amik miatt az ember az ágyból is alig tud kikelni nem? Nekem valahogy úgy mondták: ez egy állapot, ahova a fel nem dolgozott dolgok miatt kerülsz... Antidepresszáns helyrebillenti az egyensúlyt az agyban, pszichoterápia pedig segít feldolgozni. Ezért esnek annyian vissza akik csak gyógyszert szednek. Nekem ajánlották, mint egy mankó, amit el KELL idővel hagyni. Szóval mindenhol a kombinált terápiát tartják legjobbnak. De örülök, h neked gyógyszer nélkül is sikerült! :-)
2014. ápr. 27. 19:05
 13/16 anonim ***** válasza:

Ismétlem, szedtem gyógyszert. Nem szerettem, mert folyton vigyorognom kellett tőle, közben belül ugyanolyan rosszul éreztem magam, úgyhogy a dokimmal megbeszélve inkább leálltam vele.

A másik pedig, hogy az antidepresszáns elnyomja azokat az érzéseket, amikkel dolgozni kellene. Lehet úgy is, csak kevésbé hatékony. És szerintem egyáltalán nem mindegy - anyagilag sem -, hogy a terápia fél év, vagy egy év, vagy kettő... minél intenzívebben éled meg az érzéseket, annál rövidebb.

Hogy ki mit mond... hát rengeteg féle módszer létezik, nyilván mindenki a sajátjára esküszik. Aki analitikus terápiát csinál, az arra, aki dinamikusat, az arra, aki kognitívat, az meg arra. Van, aki rövid terápiákat alkalmaz, van, aki hosszút. A lényeg, hogy a számodra leginkább megfelelőt találd meg.

Nekem a gyógyszeres rövidterápia nem segített, legalábbis hosszú távon nem. A dinamikus hosszúterápia viszont csodákat tett velem, úgyhogy én nyilván arra esküszöm. A terapom is, hiszen ezt csinálja.

Ez kb. olyan, mint egy párkapcsolat: ha hasonló gondolkodású, mentalitású, értékrendű emberek kerülnek össze, akkor a leghatékonyabb. Ha te jobban szeretnél gyógyszerrel, apránként haladni, akkor neked az a megfelelő. Én intenzíven akartam haladni, korábban rossz tapasztalataim voltak a gyógyszerrel, tehát nekem ez volt megfelelő. Mindenkinek más. Amíg ki nem próbálod, addig nem tudhatod, hogy mi válik be neked.

2014. ápr. 27. 19:17
 14/16 anonim ***** válasza:
Egyébként nálam is okozott fizikai tüneteket a depresszió, konkrétan ilyen ágyból ki se tudok kelni, nem tudok enni, stb. tünetekkel, pluszban még pánikbeteg is voltam. Úgy írom, hogy ki lehet ebből jönni gyógyszer nélkül, nekem legalábbis sikerült. :)
2014. ápr. 27. 19:18
 15/16 anonim ***** válasza:
Ez a terapeuta akiről beszélsz, hol rendel? Melyik városban?
2014. ápr. 27. 19:37
 16/16 anonim ***** válasza:
Budapest.
2014. ápr. 27. 20:16
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!