Kezdőoldal » Egészség » Mentális egészség » Mi történik a barátnőmmel?...

Mi történik a barátnőmmel? Anorexiás?

Figyelt kérdés
Mostanában már neme szik előttem, azt mondja nagyon kövér. Augusztus óta diétázik de már kb 20 kilót leadott (most olyan 90). Tudom, hogy vannak mentális problémái. Elosztogatja a kajáit. Nem fogy olyan vészesen soványan. De azt mondja hogy Ő rettentően kövér és sokszor szomorú. Megkérdeztem hogy hány kiló szeretne lenni és azt mondta hogy 45. Pár hónap múlva ebből 40 lett és utána 38 majd 36. Lehet, hogy anorexiás? Bár aki anorexiás az nagyon sovány, nem? Nagyon aggódok érte. Már arra is gondoltam, hogy lehet hánytatja magát vagy hashajtózik. Lehet valaki anorexiás úgy, hogy "kövér"? Mindenbe nézegeti a kalóriát. Még a vízben is, pepsi max-ban is. Aggódok érte

2014. febr. 7. 18:28
 1/8 anonim ***** válasza:

Csak zavarja a súlya.

Azért még így, 90 kilósan is nagyon kövér.

Ha ebből tényleg komolyabb mentális probléma van, például evészavar vezette ide, akkor terápia.

Pontosan hogyan fogyókúrázik? Mert kétlem, hogy helyesen táplálkozna...

2014. febr. 7. 18:38
 2/8 A kérdező kommentje:
Először egészségesen étkezett. Figyelt arra, hogy mit eszik. De most egyáltalán nem is eszik már. Mandarint eszik. Van, hogy kérdeztem, hogy kér-e ebből vagy abból de azt mondta, hogy nem mert csak napi 500 kalóriát ehet meg. Sokszor szomorú is. Azt tudom, hogy vagdossa magát és, hogy vannak más mentális problémái. De eddig egészségesen étkezett de most úgy tekint az ételre mintha az valami mérgező dolog lenne. Legyen az saláta vagy hús. Rengeteg dologra mondja, hogy ebbe sok a kalória (amiben amúgy nem sok és még egészséges is)
2014. febr. 7. 18:49
 3/8 anonim ***** válasza:
100%
Fizikailag még nem anorexiás, de fejben, a gondolkodása alapján már lehet kezdődő anorexia. Nem minden anorexiás 30 kg, senki nem úgy kezdi, mire eljutnak oda, hogy látszódjon is, az már a "végső stádium"! De túlsúlyos ember is lehet anorexiás gondolkodású, és simán belecsúszhat majd a fogyókúrából az anorexiába, nem egy példa van rá, hogy nem tudott valaki leállni a fogyással.
2014. febr. 7. 18:51
 4/8 A kérdező kommentje:
Akkor kezdjek nagyon aggódni? Mit kéne csinálnom?
2014. febr. 7. 19:01
 5/8 anonim ***** válasza:

Nagyon nagy tévedés az, hogy csak az anorexiás, aki sovány!!!

A testképzavar betegség, noha 90 kiló, attól még nem egészséges, hogy 50 kilónál kevesebb akar lenni, nemhogy 38... az a botrányosan undorító!!!

Nekem volt egy osztálytársam a gimiben, akinek semmi gond nem volt a súlyával, de a fejébe vette, hogy kövér, kb fél évig minimális táplálékot vett csak magához, és folyton rosszul volt, rossz volt a hangulata is, hiába cseszegettük, kértük, könyörögtünk, fenyegetőztünk, nem érdekelte.

Aztán háromszor kórházban kötött ki, most viszonylag rendben van az evészavara, most egy egészséges "dilit" választott magának; nem eszik cukros, és fehér lisztes ételt. Persze erre is kínosan figyel, igazából mióta szétvágta a gyomrát nagyon sok ételt nem tud megenni, allergiássá vált dolgokra.

Beszélgess a barátnőddel finoman ezekről, ne akard megállítani benne, mert csak el fog fordulni tőled, és akkor nem látod majd, min megy keresztül. Próbáld ilyen dolgok felé terelni, inkább mozogjon, minthogy ne egyen!

Aki evészavaros, az kényszeressé válik, pont az ilyen számolgatások miatt, ezt ha elkezdene sportolni, nagyon jó kitartássá lehetne kovácsolni. Meg javaslom, hogy hintsd el neki ezt a cukor-liszt témát is, mert azzal tényleg jót tenne magának, és meg is szabadulna a túlsúlytól. :)

Kitartást, nehéz feladat ilyenkor barátnőnek lenni! Ha ismered az anyukáját, és mondjuk lazának találod, akkor beavathatod. Ha nem, akkor várj vele, hátha javul a helyzet. Ha gyengélkedik, mondjuk szédül, akkor lehet tudni, hogy hetek óta nem eszik rendesen, akkor érdemes szólni az iskolaorvosnak, vagy osztályfőnöknek. Mégiscsak abban a közegben tölti a legtöbb idejét!

Remélem segítettem! :)

2014. febr. 7. 19:06
 6/8 anonim ***** válasza:
Ösztönözd arra, hogy legalább az egészséges dolgokat megegye, zöldség, gyümölcs, sovány hús, mert ha ilyen szinten nem vesz magához táplálékot, egy 90 kg-s embernek is felborulhat az ionháztartása (kálium, stb.), ez nem súlyfüggő.
2014. febr. 7. 19:12
 7/8 anonim ***** válasza:
Vagdosás miatt is orvoshoz kéne mennie!
2014. febr. 7. 19:16
 8/8 A kérdező kommentje:
Úgy tudom, hogy a vágás miatt jár orvoshoz. Mondtam neki, hogy nem egészséges ha nem eszik de Ő csak legyintett hogy törődjek magammal. Sok találkozót leszokott mondani mert rosszul van és fáradt. 2 hetente beteg. Nagyon félek, hogy komolyabb baja lesz/van. Vagy esetleg azt, hogy hány vagy hashajtózik. Esetleg ezt nem lehetne valahogy kideríteni?
2014. febr. 7. 19:25

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!