Mi a különbség a félénkség és a szociális fóbia között? Én ezek alapján melyikkel küzdök (hosszú leírás. )?
Most váltottam munkahelyet, és kb. két nap után már teljesen bepánikoltam.:( Eddig el voltam egy mikrócégnél, háttérmunkát végeztem, max 1-2 emberrel kellett kommunikálnom, de most! Ügyfelekkel kell foglalkoznom, problémákat megoldani, központi embereket, hatóságokat hívogatni, stb. Egyszerűen gyomorgörcsöm van az egésztől, alig merek megszólalni. Ha mégis meg kell, akkor hadarok, remeg a hangom, kezem, lábam. Attól pedig egyenesen rettegek, hogy kérdést tesznek fel, mert mi van ha nem tudom a választ? Egyszerűen képtelen vagyok laza, beszédes lenni, és el tudom képzelni, milyen képet sikerül így kialakítani magamról.
Ugyanakkor baráti társaságban szívesen ismerkedek. Nem azt mondom, hogy én vagyok a partik lelke, de azért meg tudok szólalni. Az új kollégáimmal is hamar összebarátkoztam, az más kérdés, hogy a munkában nem merek segítséget kérni, mert félek hogy zavarom őket a saját dolgukban, vagy hogy butának tartanak, amiért ennyit sem tudok.
Jól fizető állás, de én már napok óta alig alszom, megy a hasam az idegtől és gyomorgörccsel megyek be reggelente.:( Ez már pszichológiai eset, vagy majd kialakul? Van aki hasonló problémával küzd, vagy esetleg le is küzdötte már?
nekem szociális fóbiám van és hát így nehéz megmondani... a telefonos munkahelyi dologra egyértelműen azt mondanám, hogy szocfób vagy, de amikor leírtad, hogy könnyen összebarátkoztál a társakkal, meg nem szorongsz akkor azt mondanám, hogy nincs szociális fóbiád.
szerintem szerezz önbizalmat! a pszichológusok a kognitív-viselkedésterápiát alkalmazzák szociális fóbiára. ennek a lényege az hogy megismertetik veled a dolgokat és reálisan megnézve rá kell jönnöd, hogy nincs mitől szorongani. a másik fele pedig a gyakorlat... fokozatosan kell belemenni a félelmet keltő szituációkba, és aztán a sikerélmény megdobja az önbizalmat, és szép lassan helyre áll minden...
sportolni lenne még nagyon jó, az olyan általános önbizalomnövelő ;)
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!