Kezdőoldal » Egészség » Mentális egészség » Miért legyünk boldogok, ha...

Miért legyünk boldogok, ha lehetünk boldogtalanok is?

Figyelt kérdés
Na fogadjunk, hogy Te is boldog akarsz lenni! Tanulsz, gürcölsz, nyelsz, s ha néha felbuksz a piszkos habokból, azt hörgöd: a boldogság mindent megér. De nem gyanús egy kicsit a dolog? Mindenki csak dumál a boldogságról, de senki nem boldog. Nem akarnak valamit a nyakadba sózni, ami igazából senkinek nem kell? Talán még időben találkoztunk, jobb, ha tőlem tudod, hogy a világon a legunalmasabb dolog boldognak lenni. Egy elkeseredett író írta egyszer: a boldogságnak nincs története. Tudja ezt mindenki, akit már megcsapott a boldogság szele. Szindbád a tengerész is úgy kezdi minden történetét, hogy "Bőségben és megelégedettségben éltem egy ideje, mikor megint erőt vett rajtam a kalandvágy". Odüsszeusz története is csak a boldogság-kultusz fényében tűnik a hűség és a hazaszeretet csodálatos eposzának; ki merné a kultúragyalázás kockázata nélkül megkérdezni, hogy "ennek a palinak semmi se jó?" A dramaturgia évezredek óta ugyanaz: mutasd meg, hogyan foszlik semmivé gonosz erők játékaként két egymás kezéből evő boldog ember élete, avagy hogyan üdvözül meg végül hősünk szerelme karjaiban, kikandikálva a The End felirat alól. Persze tudjuk, ha az eposz/film/regény folytatódna, kettőjük közül egyikük biztos megkérdezné: na és ma ki mosogat el? Duzzadt szemű, hüppögő gépírónők és prostituáltak özönlenek ki a mozikból, miután végigasszisztálták, ahogy a vásznon a milliomos és titkárnője/prostituáltja menybe megy, de azért lelkük legmélyén ők is tudják, hogy a film második része a válásról szólna.
2013. máj. 12. 20:08
 1/9 anonim ***** válasza:
Boldogság, mint olyan nem létezik. Meg ugye "boldog" is csak akkor lehet valaki (arra a pár pillantásra) ha van mihez- rosszhoz- viszonyítani. Nem tudom.
2013. máj. 12. 20:15
 2/9 anonim ***** válasza:
Én boldognak érzem magam. Szerintem nem uncsi.
2013. máj. 12. 20:17
 3/9 anonim ***** válasza:

"Tanulsz, gürcölsz, nyelsz, s ha néha felbuksz a piszkos habokból, azt hörgöd: a boldogság mindent megér."

Hát ö.. én a tanulást élveztem, mondhatni az idő alatt boldog voltam. A jelenlegi gürcölés, nyelés közben egy pillanatig nincs az az illúzióm, hogy "azért csinálom, hogy boldog legyek". Azért csinálom mert muszáj. Ezen sürgősen szeretnék is változtatni.:P

2013. máj. 12. 20:26
 4/9 shoona:D ***** válasza:

inkább kérdezd azt miért legyünk boldogtalanok ha lehetünk boldogok is?

boldognak lenni jó!!ha nem lenne az, nem küzdenének érte az emberek

ezt el kell fogadni

és inkább egész életemben küzdök a boldogságért,mint hogy egész életemben boldogtalan legyek

boldogtalannak lenni könnyű,az csak a gyenge embereknek való

amúgy sok boldogságot :D

2013. máj. 12. 21:30
 5/9 anonim ***** válasza:

amióta azt mondták nekünk, hogy verejtékkel szerzed meg munkád gyümölcsét,

azóta nekem boldogság a jól elvágzett munka amikor fáradtan, de elégedetten megyek aludni, mert mgtettem, amit megtehettem

ha célt tűzöl ki, és eléred

boldogság, ha kapsz szerencsés körülymányeket a céljaid eléréséhez

nem boldogság: ha az eredmények az öledbe hullanak ingyen, és nem kell tenned értük semmit.

teszel valamit a többi emberért, akkor SZÜKSÉG VAN RÁD.

ha milliomos vagy, megvan a megélhetésed, és nem teszel a többiért, akkor lehúzhatod magadat, senkit sem érdekel.

2013. máj. 12. 21:40
 6/9 anonim ***** válasza:
Szerintem teljesen igazad van! De a kulcs inkább abban van, (és ez megint egy közhely, de sokan rosszul értelmezik) hogy élj a mának! Az én értelmezésben ez azt jelenti, hogy az élet minden helyzetében meg kell találni a jót és ez a legszürkébb hétköznapokra is igaz. És meg kell tanulnunk észrevenni, amikor boldogok vagyunk. A boldogság belőlünk fakad, az nem egy külső dolog. Szerintem csak az lehet boldog, akinek olyan a személyisége, hogy mindig pozitívan látja a dolgokat. Vagy ha valakinek nem ilyen (nekem sem), akkor tudatosan keresnünk kell a pillanatokat, amikor azt mondhatjuk, hogy most boldog vagyok. És ez a legegyszerűbb dolgokra vonatkozik, pl. amikor egy jó könyvet olvasol, vagy egy jó filmet nézel, vagy részt veszel egy érdekes beszélgetésben, vagy amikor elgondolkozol, hogy milyen szép gyerekeid vannak. :) Mert ez a boldogság, az ilyen kis és 'egyszerű' dolgok, ennél nagyobbat vagy magasabb szintűt nem érdemes keresni, mert úgyse lesz, főleg nem hosszú távon. A gond azzal van, hogy mindig mindenki csak a jövőbe néz, ami érthető, szerintem így vagyunk 'megalkotva', de meg kell tanulnunk néha-néha elfelejteni a jövőt és csak a pillanatban élni.
2013. máj. 12. 22:24
 7/9 anonim ***** válasza:
Még valamit hozzátennék az előző hozzászólásomon. Abban is igazad van, hogy talán jót tenne, ha beletörődnénk, hogy felesleges egy magasabb szintű boldogságért vágyakozni, mert olyan nincs. És talán ha tényleg elfogadnánk ezt a tényt, akkor megszűnne a folyamatos nyomás arra nézve, hogy a boldogságot kutassuk és kikerülve a nyomás alól, megkönnyebbülnénk.
2013. máj. 12. 22:31
 8/9 anonim ***** válasza:

Értem, amit írtál... (Slavoj Zizek ihletett? https://www.youtube.com/watch?v=U88jj6PSD7w)

de tapasztalatból tudom, hogy a boldogság működik, csak nem gürcölésen és dolgok _megszerzésén_ keresztül, hanem csak is azon keresztül, ha valaki másért teszel valamit.

Például valamelyik nap odaadtam egy csövesnek a fél pizzámat ami a kezemben volt, nem is tudom, spontán jött, engem is meglepett, de utána nagyon jó érzés volt.

Olyankor jön az a félreismerhetetlen érzés: fizikailag könnyebbnek érzed magad, tele vagy energiával, reménnyel, a szíved körül melegséget érzel...

szerintem ennyi a boldogság.

2013. máj. 13. 17:41
 9/9 anonim ***** válasza:
Én személy szerint nem vágyok boldogságra, nem is hiszek benne. Szerintem inkább "megelégedésről" lehet szó... Tehát hogy meglegyen a komfortérzete az embernek (Pl. nálam azáltal, hogy bővíthetem a tudásomat, és nem akadok el ilyesmi), de ez nem feltétlenül vonja maga után, hgoy az ember a nap 24 órájában vigyorog mint a tejbetök. Szerintem ehhez az állapothoz (Nevezzük akkor "boldogságnak") hozzá tartozik a mindennapi "szenvedés" és a fájdalmak is, de ezáltal lesz mégis teljes az egész...
2013. máj. 13. 18:31

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!