Paroxat napi 20 mg vagy 5-HTP tabletta?
Szorongásra, pánikra, depresszióra írta fel a doki a Paroxatot (mert elvileg segít és még függőséget sem okoz). Viszont sok rosszat hallottam/olvastam az antidepresszánsokkal kapcsolatban, ráadásul még a betegtájékoztatót elolvasva sem lettem nyugodtabb, elég aggasztó dolgok állnak benne. Meg alapvetően, ha a mellékhatásoktól el is tekintünk, végső soron a főhatás is eléggé kiábrándító: elgépiesedés és csendes, lelki sivárság. Mivel ezt végképp elszeretném kerülni, kutakodtam a neten, és találtam egy 5-HTP hatóanyagú tablettát, ami a szerotonin előanyaga, így nem visszavétel gátlóval kellene magamat tömnöm, hanem úgymond természetes úton állítaná elő a szervezetem a szerotonint. Nem minősül gyógyszernek, de lényegesen jobb a pozitiv/negativ értékelések aránya mint a SSRI és MAOI szerek esetében... Elvileg még a súlyosan depressziós betegek esetében is viszonylag rövid időn belül segít, komolyabb mellékhatások nélkül.
Ha esetleg van valakinek véleménye, tapasztalata antidepresszánsokkal vagy az 5-HTP-vel kapcsolatban, kérem írja le, sokat segíthet a döntésben.
Szendi pszichológus,nem pszichiáter, ha jól tudom...és nem kizárták, hanem beperelte a Magyar Pszichiáter Társaság, mert bátorkodott megemlíteni, hogy nem kéne boldog-boldogtalannak antidepit felírni...javítsatok, ha nem így van.(lásd:Depresszióipar). Bár lehet, hogy azóta már ki is zárták...valahonnan.
Magyarországon nem ismerik az 5-htp-t, külföldön sokan használják, orvosok is simán felírják (akárcsak a SAM-E-t). Inkább külföldi fórumokat kellene olvasgatni, ott sok orvosi tanulmányt is találhat az ember, illetve véleményeket, pro és kontra. A döntés tényleg a kérdező kezében van, és ki lehet próbálni mindkettőt, de SSRI-t és 5 htp-t együtt semmiképp.
Az 5-HTP gyakorlatilag egy olyan anyag amiből a szervezet elő tudja állítani a szerotonint.
Semmi értelme erre pénzt költeni ha normálisan táplálkozol.
Valólyában te agyad nem termel elég szerotonint. Attól, hogy lesz valami amiből elő tudja állítani még nem fogja megcsinálni, mert pont ez a betegséged.
Én is szedtem, de orvos elmagyarázta. Én 2-3x-os adagot szedtem 40 mg SSRI-vel.
NULLA hatása volt.
SSRI-vel lehet együtt szedni. Nem lesz tőle bajod.
5-HTP hoax szint, egyél banánt baszki
Nem szerotoninból van kevés amúgy sem, hanem a szaros receptoraid gallyra mentek
Szendi meg körülbelül egy szint Lenkeivel.
Kókler. Aki vele foglalkozik meg is érdemli
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!