Kezdőoldal » Egészség » Mentális egészség » Létezik evési fóbia?

Létezik evési fóbia?

Figyelt kérdés

Az egyik barátnőm nagyon furán viselkedik. Nem mer emberek között enni. Pár hónapja annyit javult a helyzet, hogy az iskolában meg meri enni a tízóraiját, de eddig volt olyan, hogy egészen délután 3-4 óráig nem evett semmit, amíg haza nem ért. Mesélte, hogy amikor hivatalosak lakodalomba, illetve hasonló helyekre, alig bír egy-két falatnál többet legyűrni, és mindig megvárja, amíg a többség elmegy, ő meg félrevonul enni egy keveset.

Ez nem normális dolog szerintem. Van valakinek ötlete, hogy mitől lehet, illetve, hogy hogyan lehetne leszoktatni erről?

2012. máj. 25. 16:26
 1/9 anonim ***** válasza:
22%
anorexia egyik jele. Pszichológushoz kéne menni
2012. máj. 25. 16:28
 2/9 anonim ***** válasza:
Hát szerintem, valaki még a kiskorában leszólta hogy eszik vagy valami történt vele evés közben és ezt nem bírta feldolgozni, vagy nem akarja hogy megint megtörténnyen. Nekem is van ilyen, nem nagyon szeretek emberek között enni mert félek hogy cikis helyzetbe kerülök.
2012. máj. 25. 16:30
 3/9 anonim ***** válasza:

Ez nem anorexia. Az anorexiás semmit nem eszik.

Ez egy másik fajta táplálkozási zavar, egyszer láttam egy brit sorozatot, aminek minden részében különböző ilyen "betegségeket" mutattak be. Ez is közte volt. Elég ritka, viszont "leszoktatni" nem lehet, pszichológus segíthet rajta egyedül, feltéve, hogy egyáltalán ismeri ezt a fajta betegséget. Mert ha nem is hallott róla, akkor esélytelen.

4/9 anonim ***** válasza:

Francokat anorexia... Én is utálok emberek között enni, de nem vagyok anorexiás. Suliban sosem eszem, sem reggel, csak délután mikor hazaérek. Mindenki furcsállja, de én így szoktam meg.

Azt hiszem van erre a fóbiára is egy külön elnevezés, de most nem jut eszembe, de szerintem sokan nem érnél vele.

5/9 A kérdező kommentje:

1-es

Biztos, hogy nem anorexiás...

2-es

Most hogy olvasom, amit írtál...Említett olyat, hogy még általánosban egyszer Croissant-ot evett, aztán az osztályfőnöke úgy nézett rá, mint valami gusztustalan izére. Azt mondta, hogy rögtön befutott a mosdóba, mert azt hitte, hogy csokis az arca vagy ilyesmi, de végül nem volt az arcán semmi. Lehet ez az ok?

3-as

Esetleg linket tudnál adni ahhoz a műsorhoz? YT-n fent van?

4-es

Ő is így volt vele. Csak pár hónapja sikerült rászoktatnom arra, hogy egyen egy-két falat tízórait, mert suliban majdnem elájult (igaz, akkor 18-ig voltunk bent). Inni sem ivott, és enni sem evett.

2012. máj. 25. 16:42
 6/9 anonim ***** válasza:
100%

Szociális fóbia is lehet. Ennek része az is, hogy nem mer emberek közt enni. Nem félénk egy kicsit? Felellés közben nem izgul túlzottan? Kérdezd meg, hogy telefonálni szeret-e. Én gyűlölök. Félek, hogy beégek.

[link]

Töltesd ki vele ezt a tesztet. Amúgy nagyon jó barátnő lehetsz, ha sikerült erre rászoktatnod! Segíts neki továbbra is. :)

2012. máj. 25. 18:42
 7/9 anonim ***** válasza:

Felelés*

Utolsó voltam.

2012. máj. 25. 18:43
 8/9 A kérdező kommentje:

6-os

A kérdéseidre a válasz: de igen! Nagyon is! Nagyon félénk, több, mint fél évbe telt mire úgy rendesen összebarátkoztam vele. Retteg még akkor is, ha csak 10 ember előtt kell beszélnie. És utál telefonálni, inkább sms-t küld.

Kitöltettem vele a tesztet és az jött ki, hogy szociális fóbiája van. Az oldalon található többi tesztet is kitöltöttük és azok szerint pedig depressziós, valamint alvás zavara is van, és hogy sürgősen fel kellene keresnie egy szakembert. Eléggé elszomorodott, amikor olvasta, nem mondta, de láttam rajta.

Köszönöm a bókot! :')

2012. máj. 26. 00:57
 9/9 dablarissza válasza:
Nekem egy barátom nem tudta lenyelni a falatot, ha többen is voltak körülötte. Elvörösödött, elkezdett piszkosul izzadni, és azt mondta, hogy zsibbad az arca. Nála ezt pl. az váltotta ki, hogy a nagyapja nagyon beteg volt, és látta, ahogy tömték belé a gyógyszereket.
2013. febr. 12. 22:19

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!