Kezdőoldal » Egészség » Mentális egészség » Mit jelent az áldozati szerep...

Mit jelent az áldozati szerep pszichológiailag?

Figyelt kérdés
egy orvos mondta még annó, hogy áldozati szerep... mindenért bocsánatkérés és ilyenek de mégis, ezt hogyan értelmezzem?
2012. márc. 15. 16:25
 1/2 anonim ***** válasza:

A folyamatos alárendelődés szerepe ez alapvetően, de ezer meg egy megnyilvánulása lehet, ez így nem egyértelmű.

Egy pszichológus

2012. márc. 15. 16:36
 2/2 anonim ***** válasza:
100%

nem vagyok pszichológus, de tudom hogy vannak áldozat típusú emberek. Nem állnak ki magukért, látni rajtuk hogy félnek, esetleg önsajnálóak, szerények, és szinte keresik az olyan helyzetet, ahol mások beléjük rúghatnak. Pl naivak, olyan emberekben is megbíznak, akikben nem kellene. Meg a ragadozó típusú ember megérzi, ha áldozat van körülötte, és ezt ösztönösen megpróbálja kihasználni, akár csak szórakozásból is.

Az életet meg kell tanulni, meg kell tanulni bánni az emberekkel, és az áldozat típusú emberek azok ebben nem teljesítenek olyan jól. Persze az élet nem végig arról szól, hogy küzdj mások ellen, meg taposs másokat, de előbb utóbb adódik egy olyan helyzet, ahol támadóbbnak kellene lenni, és az áldozat típusú emberek ilyenkor elbuknak, tehát egy idő után azért meglátszik az ember életén, az általa elért dolgokon, hogy áldozat típus. Felületesen szemlélve az ilyen emberek szerencsétlennek tűnhetnek, pedig igazából csak arról van szó, hogy sok kis apró hibát vétettek az életben. De nyilván ez nem azt jelenti hogy minden szerencsétlen ember áldozat típusú, és azt sem, hogy minden áldozat típusú ember szerencsétlen.

Én is valamennyire közéjük tartozom, bár én inkább ilyen passzív-agresszív vagyok, sokszor történt olyan az életben, amikor pont engem szemeltek ki pl áldozatként, amikor rámszálltak, engem szivattak, és ez azért volt mert nem voltam elég magabiztos. Ha egy szintet átléptek, akkor viszont megelégeltem, és kiálltam magamért, ami vagy jól, vagy rosszul sült el, de sok konfliktus megelőzhető lett volna pl, ha alapból magabiztosan lépek fel, és akkor nem kezdődött volna el a balhé. Meg sokszor nem lépték át azt a szintet, és ilyenkor simán gyengének tűntem, dominálhattak felettem.

2012. márc. 15. 16:42

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!