Ha megváltozik valakinek az írása, az hogyan lehetséges? Pszichés okai lehetnek, vagy valami más is?
Vagy mondjuk csak simán megváltozik az írása, és nincs mögötte semmi? Én nem látom be, hogy milyen pszichés jelenség lenne emögött, pedig pszichológusként tevékenykedem. A grafológiát pedig abszolút voodoonak tekintem, de persze kinek a pap...
Nem mellesleg a szem romlásának is lehet az első "tünete", de én sokakat ismerek, akik néha effektíve megváltoztatják az írásképüket, csak mert.
... az írás tükrözi az ember lelki állapotát, vagy tévedek?
úgy értem, hogy ha változik valakinek az önértékelése, akkor az meglátszik az írásán is, nem??
Az írás semmit nem tükröz értékelhetően ugyanis a fizológiástól a környezeti hatásokig ezer meg ezer tényező alakítja, és mint ennyire komplex emberi megnyilvánulást, nem lehet ilyen egyszerű platformról szemlélni.
Körülbelül annyira igaz ez, mint ha a "hazug embert hamarabb utolérik, mint a sánta kutyát" vagy a "szem a lélek tükre" közmondásokat próbálnánk axiómává tenni, és ezekből kiindulva bármire is következtetni.
Pusztán az írás megváltozása a világon semmire sem utal.
6. voltam.
Én is írást váltottam, de szerintem semmilyen lelki eredetű dolog nem áll előtte. Egyszerűen még a saját írásomat is nehéz volt kiolvasni. Teljesen új betűtípusra álltam, ez sokkal szebb és olvashatóbb. A betűméretet is most megváltoztatom mert túl nagyok a betűk és kisebbel amúgy is szebb.
Amúgy max annyi lelki változás áll mögötte, hogy magabiztosabb lettem. De ezt inkább a zenének köszönhetem, azóta pörgősebb vagyok sokkal mióta sok zenét hallgatok.:)
Ha nincs egyértelműen olyan látható külső-belső ok, ami torzíthatja az írásképet (pl. megfagytak kicsit a kezeid a hidegben, vagy rossz az írófelület, vagy a toll, amivel írnod kell, estleg gyógyszert szedsz, vagy valamilyen egyéb organikus egészségügyi problémád van), akkor egyértelműen pszichés okai vannak.
Aki "voodunka" és hasonlónak nézi a grafológiát, bizonyára rossz tapasztalatokat gyűjtött eddig, vagy egyszerűen csak előítéletes és buta ember. Az íráskép mindig a lélek problémáiról üzen, csak ÉRTENI kell azt. Komoly szakemberhez menj (pl. www.grafint.hu), ha ez érdekel, ne kóklerhez, mert itt is teli van a "piac" sok olyan emberrel, aki munkanélküli lett, esze semmi, se pénze volt, befizetett, elvégezte, király módon tud mellébeszélni és beleolvasni az írásjelekbe azt, amit ő akar - de nem látja a lelket. Nem látja a lélek történéseit, nem látja a nagyobb összefüggéseket (a kisebbeket sem).
Az íráskép a lélek lenyomata a papíron. Ha tetszik, ha nem. Lehet kétkedni, de a grafológia tudomány. Semmivel sem kevésbé az, mint a pszichológia - pláne, mert az alapja éppen az. Éppen ezért, valamire való okos ember meg sem kérdőjelezi a létjogosultságát vagy a tudományos voltát, csak az, aki nem tudja, hogy miről beszél.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!