Állandó "ellenkezés", közösségtől való viszolygás ebben az esetben mitől lehet? Mit lehetne tenni ellene?
Már lassan negyven felé közeledek, de gyerekkorom óta leküzdhetetlen ellenérzést váltanak ki belőlem az olyan közösségek, mint például iskola, vagy munkahely...Mielőtt még a munka hősei felhördülnének, micsoda iskola és munkakerülő vagyok, közlöm, hogy nem magával tanulással, vagy magával a munkával van bajom,hanem a szigorú kötöttségekkel és olyan közösségekkel, amikben "muszájból" kell együtt lennem.Például, könyvtárba menni imádok, mert nagyon szeretek olvasni és olyankor még valamilyen szinten várom is, hátha összetalálkozom egy-két kedves ismerőssel, vagy esetleg új ismerőst szerzek.A munkához sem vagyok lusta, mert nem szeretem semmittevéssel tölteni az időmet.
A probléma valami másban keresendő, de egész kicsi korom óta megvan.Már a bölcsődében sem tudtam megmaradni, onnan ki kellett, hogy írasson anyám. Aztán oviba csak 1 évet jártam, azt is keservesen, egy évig minden napot végigbőgtem.A suliban szintén, át is kellet irassanak másikba, ott végre megmaradtam, de éveket vett igénybe , mire valamennyire beilleszkedtem .
Aztán jött a munka.Egyik munkahelyemen sem találtam meg igazán a helyem,nagyon idegenül éreztem magam mindenhol.
Ezek miatt a dolgok miatt több pszichológusnál, pszichiáternél is voltam már, de semmi bajomat nem találták,ennek következtében semmi érdemi tanácsot nem kaptam.
Két éve pánikbeteg vagyok, és a közösségtől mostanra olyan maximálisan elvadultam,hogy hallani sem nagyon akarok róla.(Mármint, a kötöttségekkel összefüggő közösségekről).Pedig dolgoznom kellene.Itthoni munkára nem sok kilátás van, sajnos.
Mindez azért furcsa, mert különösebben soha sehol nem bántott, bántalmazott annyira senki, hogy erre az ellenérzésemre,aggodalmaimra és félelmekre okot adhatott volna.Talán a bölcsődében kezdődött a probléma, ahol nem tudták a gondozók, mit kezdjenek velem, mert többet tudtam, mint a kortársaim, de ezt egyrészt nem hitték el, másrészt nyilván nem akartak maguknak pluszmunkát csinálni azzal, hogy kivételeznek velem, ezért visszakényszerítettek a pelenkába,pohár helyett újra cumit kaptam és evőeszközök használata helyett a bölcsis néni etetett pépekkel, amiket már otthon sem ettem meg,vissza is estem szépen, minden szinten...Talán onnan maradt bennem az az érzés, hogy bármit teszek, nem vesznek észre, nem fogadják el a képességeimet és ez mérhetetlen dacot , szorongást ébreszt bennem.
Talán ok lehet a szüleim válása is, ami nagyon megviselt?Vagy a sok kórházi tartózkodás, ami emlékszem, még bizalmatlanabbá, félősebbé tett?
A későbbi közösségekben voltak kisebb konfliktusaim egy-két emberrel, de ez elhanyagolható, ilyesmi mindenkinél előfordul.
Szóval, nem igazán értem magam, nem ért meg a pszichológus sem.Talán itt valaki kívülállóként jobban meg tudja tippelni,hol lehet a probléma gyökere és hogyan lehetne tenni ellene valamit.
Hogy lehet feldolgozni olyan érzéseket, mikről nem tudjuk,pontosan mi az oka, honnan ered?
"hogy bármit teszek, nem vesznek észre, nem fogadják el a képességeimet"--ezt érzem kulcsmondatnak, a titok nyitja. Titkot nyitja..kulcs felnyitó..titoktáró ..ö..izé..
(sok mondatodban magamat találtam)
Talán túlságosan introvertált vagy, csak magadra figyelsz. Kérdezem: te felfedezed a melletted lévő emberben a képességeit, észreveszed őt, mint EMBERI jelenséget, érdekel az ő lelke, gondolata? Minden ember egyszeri, megismételhetetlen csoda. Te is, más is.
Bevallom, az én fejemben is megfordult, hogy ez az egyik kulcs a problémámhoz, amit idéztél, kedves első válaszoló.És talán tényleg pár hónapnyi bölcsődei tartózkodásom ásta alá egész későbbi életemet.De ezt a lehetőséget eddig senki nem vette komolyan , akiknek említettem.Talán úgy vannak vele, hogy á, egy bölcsis még nagyon kicsi, nem ért semmit a körülötte levő világból.Nem emlékezhet, mi történt.
Hát tudatosan lehet, hogy nem, de szerintem egy bölcsis korú is nagyon jól érzi, felfogja, mi zajlik körülötte.
Bár ezen az eshetőségen sajnos legtöbben csak mosolyognak.
Nos, bölcsiben történt még az is, hogy járókába tettek(sosem bírtam elviselni a rácsos ágyakat, nem is volt rá szükség, mert nem kódorogtam el).Mondván, hogy "olyan picike, el ne tapossák a nagyobbak".Ezek után talán nincs is mit csodálkozni, hogy később is mindig attól féltem, mikor löknek fel, sodornak el.Sosem rohangáltam a többiekkel.
Lehet, hogy nevetségesnek tűnik , hogy felnőtt fejjel a kisgyerekkoromon rágódok, már én is úgy gondolom, hogy régen túl kellett volna jutni rajta, de úgy látszik, nem megy.A rossz dolgok, amik történtek velem, sosem lettek feldolgozva.Anyám és nagyanyám nevelt, ők nagyon gyakorlatiasak voltak mindig, az események, érzések normális kitárgyalása, sosem volt téma.Ha a sérelmeimről kezdtem beszélni, célzásnak érezte és felháborodott, vagy
azt mondta, nincs kedve lelkizni és elvonult főzni...
Arra meg valahogy sosem vetemedtem, hogy családon kívül próbáljam megbeszélni ezeket a dolgokat.
Egyébként igen, észreveszem másokban az értéket , egyediséget, de már sokszor meg kellett tapasztalnom, hogy az enyémmel egyenlő, sőt, sokszor gyengébb teljesítmény esetén is, a másikat megdicsérik, elismerik, engem pedig nem.Az én ötletem sosem jó, az én igyekezetem sosem elég, valahogy előbb-utóbb fekete báránnyá válok mindenhol, annak ellenére, hogy visszajelzések szerint szimpatikusnak találnak az emberek és nem vagyok az a típus, aki direkt keresi a konfliktust.
(1.vagyok) igen, a bölcsőde árthatott- pont a -9 hónaptól 3 évig tudnak ártani a dolgok jobban, mert akkor még nem tudatos- később azért nem tudja feldolgozni az ember -mert tudja valami bántja, de nem találja emlékei közt. A kórház is - ez nekem is sok volt- valóban az okozhat ilyen dolgokat- a pszichológusok mondják már néhány nap 'hospitalizál' vagyis árt. De valahogy mégis el kellene tudni engedni, sok mindent elfogadni - ahogy alakul a világ körülöttünk.
A kulcs: ebben a kérdésben: teljesen a jelenben lenni. Mert az bánt (ami már 30-40 éve történt, tkp. csak a lelkedben létezik), az vonja el a figyelmet attól, hogy teljesen jelenben legyél: ahol voltaképp nem is bánt senki.. Itt és most - erre koncentrálni- ez a fájdalomcsillapító. Nem könnyű- pedig igazuk van a zen-buddhistáknak: csak az itt és most , ami VAN.
Ami volt az a képzeletedben , ami lesz, az a fantáziában.. Valójában hatalmas élmény 100%-ban jelen lenni. Nem könnyű: a régieknek erre számtalan kidolgozott gyakorlatuk volt: zazen= ülő meditáció. Amikor csak a légzésre koncentrálok. Igen ám, de jönnek a gondolatok- mert olyanok azok (ott hagytak a bölcsiben, kórházban és társai)- és akkor nem erőlködve, hagyni, mint a felhők az égen, menjenek is.. :) és: elmúlok.. elmúlik róla fájdalom. Nem felejtem el, de nem fáj, nem akadályoz, hogy szabadon, figyelemmel legyek jelen. : ))
További kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!