Kezdőoldal » Egészség » Mentális egészség » Érdemes lenne elmennem?

Érdemes lenne elmennem?

Figyelt kérdés
A barátaim tanácsolták,hogy forduljak orvoshoz,de rettegek.Nem akarok elmenni és a csillagokat is lehazudnám az égről,hogy békén hagyjanak vele.Most megegyeztünk annyiban,hogy ha még egyszer történik velem valami furcsa akkor elmegyek,de tudom,hogy amikor azt mondtam jó hazudtam.Nem akarok elmenni beszélgetni vele.Nem ismer és nem érdekel mi a véleménye.Ez olyan mintha a legféltettebb titkaimat el kéne árulnom egy idegennek.Segítene egyáltalán?
2011. júl. 11. 14:30
1 2
 11/17 anonim ***** válasza:

Akkor frigidé válhatsz tőlük. Valamivel jobban vagyok, de emberek közé csak nyugtatóval tudok menni. A mostani diagnózisom (mindig változtatják, ez nem olyan, mint a testi betegségek) borderline személyiségzavar és paranoid pszichózis.

Az előzőek: szociális fóbia, egyéb akkut döntően paranoid téveszmés pszichotikus zavar (egy pszichiáter azt mondta nekem később, ezt akkor használják, ha nem akarnak állást foglalni, pedig 4 hónap pszichoterápia után adták) skizoaffektív zavar. Több pszichiáter szerint skizofrén vagyok. Gyakran 10-20 perc beszélgetés alapján "diagnosztizálnak" az orvosok. Az utolsó alkalommal használtak Szondi és Rorschach tesztet is.

2011. júl. 15. 15:50
 12/17 A kérdező kommentje:

Sajnos nem igazán vagyok tisztában ezekkel a tesztekkel.Erős nyugtatókat szedsz?Mióta tart ez a betegség nálad?Mármint mikor észlelted a jeleit?

Bocsi hogy ennyit kérdezek :)

2011. júl. 15. 22:15
 13/17 anonim válasza:
szerintem mindenképp orvoshoz kellene fordulnod, még mielőtt valami komolyabb dolgot követsz el magaddal/mással szemben
2011. júl. 16. 10:13
 14/17 anonim ***** válasza:

A Szondinak az a lényege, hogy elmebeteg emberek képeit teszik eléd 4-es csoportokban, és ki kell választani 1 szimpatikust és egy unszimpatikust. Legalább kétszer végig kell csinálni az egészet, hogy érvényes eredmény legyen. Elég bizarr arcok vannak benne, azért is, mert vagy 80 éve élt emberek képei. Ezt a tesztet külföldön már nem használják, Magyarországon is csak azért maradt meg, mert magyar ember találta ki a 30-as években. A Rorschach az, amikor lapokat tesznek eléd, amiken tintapacák vannak, és el kell mondanod, hogy az minek néz ki szerinted! Ezt az egész világon használják. A helyi Pszichiátriai Gondozóban ezekkel nem fogsz találkozni. Komolyabb terápiák alatt szokták használni, hogy pontosabb képet kapjanak.

Erős nyugtatókat szedek, de gyakran ez sem elég.

Nyugtatóból léteznek természetesek, amiket bárki megkap a patikában, ezek általában macskagyökeret tartalmaznak, és hatásuk erősen nulla közeli (pl. Valeriana).

A vényre kapható mesterségesek már hatnak, de mellékhatásokkal is számolni kell. Paradox módon szorongásos tüneteket is okozhatnak. Nálam a Seduxen szedése alatt az volt, hogy összerándultam az éles zajokra, gondoltam biztos nagyon szorongok, azért van. Évekkel később olvastam egy tájékoztatóban a gyógyszer mellékhatásai közt. Illetve tikkelés (szem alatt, vagy arcon illetve végtagon rángatózik az izom) is a nyugtatók szedése óta van nálam.

Amúgy ezeket szedtem: 2000-ben a Spitomint, ez egy speciális nyugtató, mert nem tompít, de egy darabig szedni kell, hogy kialakuljon a hatása. Nálam ez nem történt meg, viszont a beszedése után mindig le kellett feküdnöm ~40 percre, ugyanis nagyon szédültem tőle.

A többi általában benzodiazepin származék. Ami tompít, és beszedés után pár óráig hat (5-12), viszont folyamatos szedésnél nagyon gyorsan hozzászokik a szervezet. Akkor már nem nyugszik meg tőle, csak ha többet szed. Ezért 3-6 hónapig javallott csak szedni, a gyakorlatban évekig is felírják az orvosok.

Ebből szedtem először a Seduxent 2000-2002 közt. Amerikában ezt „tömték” nagyon sokakba az ötvenes években, minden fajta feszültségre adták, pl. a háziasszonyoknak. Aztán jól érezték magukat tőle, és kedvesek voltak. Ott Valium néven ismerik.

Aztán Frontint, ami sokkal újabb, úgynevezett nagypotenciálú benzodiazepin, 10-ed annyi hatóanyag kell belőle. Szedtem Xanaxot is, ami ugyanez, csak az eredeti külföldi gyártó márkája. Aztán Helex SR-t, aminek szintén ugyanaz a hatóanyaga, de nyújtott felszívódású, a hosszabb hatás érdekében.

Most 2 mg-os Rivotril szedek ez régóta létező szer, de csak egy ideje adják szorongásoldónak is (eredetileg epilepszia ellen használják).

Ezekre 90%-os támogatás van, és így csak 100 Ft körüli a havi adag. Pszichiáter tudja felírni támogatással.

A gondozóban első alkalommal elbeszélget veled a pszichiáter kb. 20-30 percet a problémáidról, ebből kikövetkezteti, hogy mi lehet a betegséged, aztán ad gyógyszert, esetleg továbbküld pszichoterápiára, ha nagyon súlyos az állapotod. Később már csak felírja havonta a gyógyszert, ennyi a kezelés. Órákat kell várni mindig, ami nálam különösen rossz, mivel szorongok emberek társaságában. Ha van pénzed, mehetsz magánorvoshoz is, azok alkalmanként 3-7 ezer Ft-ot kérnek a gyógyszer felírásáért.

A betegség régóta tart nálam. Már 5 évesen is feszélyezett az idegen emberek társasága (aki nem közvetlen családtag), aztán iskolában egyre rosszabb lett. Reggelente gyomoridegességem volt. Nem beszéltem senkivel az osztályban, csak egyedül üldögéltem a padban. 12 éves korom körül tudatosult bennem, hogy én más vagyok. Középiskolában már erősen szorongtam, állandóan folyt az izzadság a tenyeremről, aztán ki is maradtam. Végül több kihagyással, 11 év alatt, levelező tagozaton tudtam elvégezni a gimnáziumot. Azóta itthon vagyok.

Több osztályba sorolják a pszichés problémákat:

A személyiségzavarnál az egyén személyisége másképp fejlődik ki, mint az átlagos embereké. Ez nem betegség, hanem állapot. Ide tartozik a borderline is.

Aztán vannak a neurózisok. Például generalizált szorongás, szociális fóbia, pánikbetegség.

Depresszió, ami súlyos lehangoltsággal, fáradtságérzettel jár.

A pszichózisok okozzák a legsúlyosabbak problémákat. Lehetnek pozitív tünetei pl.: paranoia (bizalmatlanság, gyanakvás), hallucinációk, téveszmék, kényszerképzetek. És negatívak: érzelmi elsivárosodás, szótlanság, befelé fordulás, közöny.

Például skziforénia, skizaffektív zavar, paranoid pszichózis

Ezek között nincsenek erős válaszvonalak, nálam is megállapították már nagy részüket.

5 fajta antidepresszánst is szedtem már az elmúlt 10 évben. Az egyik pszichiáter meg is sajnált, hogy ennyi mindent beszedettek velem, pedig akkor még csak a felénél tarthattam a mostani listának. Vérvétel alapján májkárosodást is megállapítottak, amit könnyen lehet, hogy valamelyik gyógyszer okozott.

A pszichoterápiát javaslom neked. Ha nincs sok pénzed, mehetsz a Thalassa Házba, ezt fizeti a TB. Gyors változásra ne számíts, akár évekig is eltarthat, míg valóban jobban leszel. Én 4 hónapig voltam ott kezelésen, 6 hétig bejártam (hetente 2-3 alkalommal kellett menni), 6 hetet bentlakásosban (eddig bírtam), majd még 6 hetet újra bejártam. Aztán volt egy öngyilkossági kísérletem, és kiestem a terápiából.

2011. júl. 16. 17:16
 15/17 A kérdező kommentje:
Köszönöm a válaszod.Nagyon erős vagy,büszke lehetsz magadra.Nagyon sok sikert és kitartást a továbbiakban.
2011. júl. 16. 18:12
 16/17 anonim ***** válasza:

Köszönöm a bíztató szavakat.

Minden jót kívánok neked!

2011. júl. 17. 01:31
 17/17 anonim ***** válasza:

Nem mintha különösebb jelentősége lenne (a válaszaimból látszódik, az alaposság is egy problémán), de annyiban pontosítanám magam, hogy a 60-as évek elején jelent meg a Valium és 1969-1982 közt volt a legnagyobb számban eladott gyógyszer az USA-ban.

Minden jót!

2011. júl. 17. 18:16
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!