Rivotril esetében, ha elkezdem szedni 0,5 körül, és fokozatosan emelem (altató hatása miatt is szedem) akkor gyakorlatilag az igényelt emeléssel az a mondjuk 1,5 miligram 1-2 hét múlva már teljesen ugyanazt a hatást fogja elérni mint az elején a 0,5?
A benzodiazepinek (mint a Xanax,Rivotril,Frontin-mind egy hatóanyag) nagyon gyorsan és könnyen függőséget alakítanak ki,épp az általad leírt módon.Hamar hozzájuk szokik a szervezet,és azt érzi aki szedi,hogy egyre nagyobb és nagyobb adagra van szüksége ugyanakkora hatás eléréséhez(mint a drogoknál).Ezért veszélyesek ezek a szerek,eleinte nagyon hatékonyak,hamar megnyugszik,elálmosodik tőlük az ember,aztán ahogy megszokja a szervezet őket,a legtöbb ember automatikusan emelni kezdi az adagot ("még egy fél szem nem árthat"-elgondolásból).Csakhogy ez gyorsan fizikai és pszichés függőséghez is vezet,amelyet utána nehéz leküzdeni, megvonásuk a stressz felerősödését, remegést, hirtelen megvonásuk izomgörcsöket is okozhat.Hosszú távú nagy adagban történő (2-3mg) szedésük pedig kimutatottan memóriaromláshoz, a szellemi képességek csökkenéséhez vezet.
Vagyis azt tanácsolom,ne emeld az adagot,ha nem muszáj,és ha emeled is,csakis orvos felügyeletével,és átmenetileg,rövid időre.
"Egy benzodiazepin-függő"(25/N)
Ja, a lentebb írt kérdésedre: "a szükségesen nagyobb adagnak(azaz amit én annyinak érzek mint az első, 0,5-öst) mindenben ugyanaz lesz a hatása, nem lesz sokkal károsabb vagy bódítóbb?" válaszolva:
Kb. pár napig, vagy max 1-2 hétig fogod erősebbnek érezni a hatást,utána hozzászoksz a nagyobb adaghoz,és még többet kell majd szedned,hogy ugyanazt a hatást elérd.
Adok egy tanácsot: Azt a 0.5mg-ot,amit most szedsz, este éhgyomorra vedd be,vagyis előtte se egyél már sokat (legjobb ha semmit nem eszel előtte pár óráig),és utána se.Így hamarabb felszívódik,és erősebbnek érzed a hatást.Én ezt csinálom,hogy ne kelljen tovább emelnem az adagot.
Ezt tudom(amúgy én napi 6 miliről jöttem le anno, csak úgy, egyik napról a másikra...)
A kérdésem az hogy a kezdeti 0.5 mili kb ugyanannyira tompít mint a későbbi, érzett hatásilag a régi 0,5 milinek megfelelő, mondjuk 2-es adag? vagy csak érzetre ugyanaz?
Én Xanax-ot szedtem 0,25-öst két évig. Nem nagy adag, de azt vettem észre, hogy iszonyú feledékeny lettem, és ez nagyon ijesztő volt.
Nagy nehezen sikerült abbahagynom, és azt hittem, hogy ettől elmúlik a feledékenység, de sajnos nem így történt. További romlás nem következett be ugyan, de sajnos nem múlt el.
Azt javaslom, hogy inkább szokj le a gyógyszerről és ne az adag növelésén gondolkodj.
Nekem úgy sikerült leszoknom, hogy egy egészen kicsi morzsával csökkentettem az adagot, és amikor három nap múlva hozzászoktam a kisebb adaghoz (elmúltak az elvonási tünetek) akkor újabb morzsát levettem. Kb. 2 hónapig tartott amíg ilyen módszerrel elfogyott a tabletta.
Nehéz volt, de most már olyan, mint régen, újra tabletta nélkül alszom és jól vagyok, kivéve a feledékenységet.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!