A skizofrénia örökletes?
Apámat skizofréniával kezelték, eddig szedte a gyógyszereit, és viszonylag jól meg volt. Most már nem szedi, és tulajdonképpen már szinte nem is ember, hanem egy alkoholista "dühöngő állat", már beszélni sem lehet vele. Lényeg a lényeg, én nem akarok ilyen sorsra jutni. Neki kb 30 éves korára jött ki a probléma.
Az utóbbi időben én is tapasztalom, hogy ha egyedül vagyok, akkor hangokat hallok, noha nem olyan tisztán mintha valaki beszélne hozzám, ez olyan mintha sokan a nevemet kiálltanák, de nem mindig értehtően. meg olyan is van, hogy 3-4 másodpercig úgy érzem, mintha a torkomban dobogna a szívem.
nem örökletes, csak ez a félelem hajlamosít - NE FÉLJ!
kár a gyógyszerezésért, nem old meg semmit, csak lenyom.
pszichotereápiával gyógyítható lett volna valószínű, de arra itt nincs idő. Gyógyszert a markába , azután tűnj el - egészségügy. Alkoholba menekült ez ellen.
"hangok" - a te tudatod játéka a félelemtől. Ne félj. A torokban dobogó szív: a szorongás, ami nagyon sokaknak van, ha nehéz helyzetek, szorongtató dolgok érnek .
"én nem akarok ilyen sorsra jutni"
-ezért, mert így gondolod, nem is fogsz!! a tudatban dőlnek el először a dolgok, csak olyan gyorsan, hogy azt hisszük, "kívülről", tőlünk függetlenül történnek velünk.
előző jó, hozzátennm, hogy neked még tudatosabban kell nem utánozni az elődöket! mert sajnos, nagyon utánozzák az emberek a mintát.
Tehát: legyen példaképed, mester, akit követhetsz, ha nehéz helyzetben vagy, és nem tudod átlátni, mi a jó következő lépés (akkor szoktak a kész sémákhoz nyúlni,utánozni, noha racionálisan tudják, nem jó, de a tudattalan lehúzza őket)
ha gondolod írj priv.
(tudni kellene, mit akarsz? mivel szeretnél foglalkozni?
milyen hit vonz? -vagyis miben érzed az igazságtartalmat -és hiszel benne ezért)
-anonim anna
Nem a betegség, hanem a hajlam örökölhető.
Nagyobb az esélyed a megbetegedésre, mint az átlagnak. 1-2% helyett kb. 5-10%.
Ezért olyan életmódot kellene folytatnod, ami minimalizálja a betegség kitörésének esélyét.
"ha egyedül vagyok, akkor hangokat hallok, noha nem olyan tisztán mintha valaki beszélne hozzám, ez olyan mintha sokan a nevemet kiálltanák"
Ez önmagában nem túl izgalmas, bárkivel előfordul.
Az idegeskedés, stressz, félelem viszont árt. Ne idegeskedj. A betegség kitörése előtt általában hosszabb stresszes időszakok vannak. (Egyetemistáknál pl. gyakran vizsgaidőszakban kezdődik). Minél kevesebb stressznek és konfliktusnak kell lennie az életedben, mellőzni kell a káros szenvedélyeket, az életedet jól meg kell tervezni, be kell osztani.
Ne igyál vagy drogozz. Alakíts ki baráti kört. Tanuld meg kezelni a stresszt, tanulj pozitív életszemléletet és fejleszd az önbizalmadat. Ha ezek nem mennek, fordulj pszichológushoz. Ezek a dolgok mindenkinek fontosak amúgy, nemcsak annak, aki skizofrénia rizikócsoportban van. Ne legyél sokat egyedül. Sportolj rendszeresen.
Ha hirtelen változást érzékelsz a hangulatodban, furcsa érzéseid lesznek, elveszted az érdeklődésedet olyan dolgok iránt, amik régebben érdekeltek stb., fordulj orvoshoz.
örökölhető de szerintem mivel apád az kisebb az esélye.
ha szedné gyógyszerét akkor nem lenne ennyire dühöngő állat.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!