Pszichiáter - kell hozzá háziorvosi beutaló?
Kedves kerdezo!
Az rendben van, hogy Te mar felnottnek erzed Magad, de ugy gondolom, hogy mielott belekezdenel egy gyogyszeres kezelesbe, azt megis csak egy szakkepzett orvos dontse el, hogy mikor es miert kell szedned!
Biznod kell az orvosban, es hidd el, hogy O "tudni" fogja azt, hogy valoban szukseged van egy masik szakembernek a segitsegere, vagy sem.
Ezekkel a gyogyszerekkel mar nagyon sok visszaeles tortent, s igy valoban csak indokolt esetben lehet felirni, s ez csak az orvos irhatja fel!
14:17
Menj el a haziorvoshoz, s aztan ha elmodja a Szuleidnek akkor feltudod jelenteni! Sot mar ezt megis tudod Neki sugni!
Hogy a kérdésre is legyen valami válasz. A területileg illetékes pszichiátriai gondozóba nem kell beutaló. Nyugodtan elmehetsz, bár lehet időpontot kell kérni.
A háziorvos, ha erre megkéred, akkor nem mondhatja el senkinek.
A nyugtatók, antidepresszánsok tipikusan támogatott ÉS sokezer forintos gyógyszerek, de fajtája válogatja. Kiemelt támogatásra nem hiszem, hogy jogosult lennél, annyira súlyos problémád nem lehet.
Akármilyen jó viszonyban is van a háziorvos a családoddal, ő ORVOS, és köti a titoktartás, úgyhogy köteles bizalmasan kezelni az esetet ha arra kifejezetten megkéred.Ellenkező esetben akár perelhető is...
Én úgy tudom, hogy az adott területi ideggondozóban a pszichiátriai szakrendelés beutaló köteles, és időpontot is kell egyeztetni.
Pár példát tudok Neked mondani a gyógyszerárakra (sima TB-támogatással):
Én Citapram antidepresszánssal kezdtem, az viszonylag olcsó volt, ha jól emlékszem olyan 400Ft körül volt egy doboz. Mivel rengeteg kellemetlen mellékhatása fellépett nálam, a pszichiáter azt mondta, váltsunk.
Így azóta Remeron antidepresszánst szedek, ami drágább ugyan, 1080Ft egy dobozzal (TB-támogatás nélkül 8000Ft), de sokkal jobb.
Nyugtatóként Xanaxot szedek, a sima Xanax 0.5mg-os 300Ft körül van TB-támogatással, a Xanax SR (hosszabb hatástartamú változat) is kb. annyi.
25/L
"Én úgy tudom, hogy az adott területi ideggondozóban a pszichiátriai szakrendelés beutaló köteles,"
Én meg úgy, hogy nem.
Sőt a vonatkozó jogszabály szerint is.
2. § (1) A biztosított - a sürgősségi ellátást nem igénylő esetekben - orvosi beutaló nélkül is jogosult igénybe venni
a) szakorvosi rendelő által nyújtott
...
ad) pszichiátriai és addiktológiai,
...
szakellátást.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!