Kezdőoldal » Egészség » Mentális egészség » 11-12 óra alvást kívánok. Ez...

11-12 óra alvást kívánok. Ez antidepi mellékhatás, vagy normális jelenség?

Figyelt kérdés
Alvászavaros szorongásos depresszióm volt. Szedek antidepit és ISZONYÚ sokat alszom. ha nem alhatok 11 órát, nem tudok felkelni. Amúgy a depi meg a szorongás teljesen elmúlt. Vajon lesz, hogy kialszom magam és visszatér a normál menetrend, elvégre nem lehet ennyit aludni mindennap, régebben sose volt ilyen, 6-8 óra bőven elég volt. Szóval belefér ez még? Volt ilyen tapasztalatotok?
2010. dec. 28. 23:19
 1/9 emlya ***** válasza:
Sajnos igen, csak szerintem nekem súlyosabb. Nem szedek gyógyszert meg semmi ilyesmi, mégis 10-12 óra alvás után is fáradt vagyok. Órákon is mindig elalszom a suliban, pedig a 8 óra alvás a minimum, de akár milyen sokat alszom fáradt vaygok és levert, azt mondják erre rá lehet szokni. Szóval én most próbálom magam a napi 8 órás alváshoz szoktatni. Kevé sikerrel....
2010. dec. 28. 23:37
 2/9 anonim válasza:
egyik ismerősöm is szed antidepresszánst, és napi 10-13 óra alvást kíván a szervezete. de utána is csak kávéval tud fentmaradni. és megjegyzem, még így is folyton fáradt meg álmos nap végére. de a gyógyszert beszedi, különben nem tud elaludni. ördögi kör...
2010. dec. 29. 00:29
 3/9 emlya ***** válasza:
És velem mi van??? Én nem szedek semmilyen gyógyszert.
2010. dec. 29. 00:31
 4/9 anonim ***** válasza:
Én is elég sokat, nem tudom, hogy a gyógyszertől van e, de nekem most ez a legkisebb a gond, mert végre jól vagyok :) Mondjuk nekem is muszáj reggel meginnom egy erős kávét, de az azelőtt is így volt. ha nem okoz nagy gondot a napi rutinban, nem tudom dolgozol e, iskolába jársz, akkor ne foglalkozz vele, gyógyulj meg, aztán ha abbahagyhatod a gyógyszert, újra visszatérhetsz a régi kerékvágásba.
2010. dec. 29. 10:00
 5/9 anonim ***** válasza:
Milyen gyógyszert szedsz? Van olyan,aminek ez a mellékhatása.
2010. dec. 29. 15:14
 6/9 A kérdező kommentje:

Citapram.

Pedig amúgy jó, mert végre alszom és a kedvem is jó, csak én azt hittem, lehetetlen ennyit aludni....Persze ki is merült a szervezetem a több havi szorongásos depiben, úgyhogy amúgy aludni jó, csak mindig elkések a melóból és a hétvégéimet is alvással töltöm

2010. dec. 30. 20:50
 7/9 anonim ***** válasza:

Olvasd el a lentieket (főleg a 3.sor) és javaslom, hogy konzultálj az orvosoddal, amennyiben a tünetek/mellékhatások 2-3héten belül a szedés kezdete óta nem szűnnek meg.

Rengeteg hasonló hatásmechanizmusú antidepresszáns van, de egyén függő, hogy az adott gyógyszer kinél mit vált ki.

Legritkább eset az, hogy elsőre eltalálják a megfelelő gyógyszert. Én kb. a tizediknél tartok:(

Nálam a 10-ből egynek volt komoly mellékhatása, a többi egyszerűen csak nem használt.

CITOPRAM LEHETSÉGES MELLÉKHATÁSOK

Nagyon gyakori mellékhatások:

- aluszékonyság, álmatlanság, nyugtalanság, idegesség

- fejfájás, remegés, szédülés

- szívdobogásérzés (palpitáció)

- hányinger, szájszárazság, székrekedés, hasmenés

- a szem különböző távolságokhoz való alkalmazkodási képességének zavara

- fokozott verejtékezés

- gyengeség

Gyakori mellékhatások:

- alvászavarok, a koncentrációs képesség romlása, kóros álmok, emlékezetkiesés, szorongás

- csökkent nemi vágy

- fokozott étvágy vagy étvágytalanság

- egykedvűség

- zavartság

- migrén

- érzék-kiesés vagy zsibbadás (paresztézia)

- szapora szívverés, álló vagy fekvő helyzetből történő felálláskor jelentkező vérnyomás csökkenés, vérnyomás emelkedés

- emésztési zavarok, hányás, hasi fájdalom, hasi puffadás, fokozott nyálelválasztás

- vizeletürítési nehézség, a normálisnál nagyobb mennyiségű vizelet ürülése (poliúria)

- testsúlycsökkenés és testsúlygyarapodás

- orrnyálkahártya-gyulladás, arcüreggyulladás

- ejakulációs zavarok, a női orgazmus hiánya, a menstruáció zavara, impotencia

- kiütés, viszketés

- látászavarok

- ásítozás, kimerültség

- az ízérzékelés zavarai

Nem gyakori mellékhatások

- fokozottan jó közérzet (eufória)

- fokozott nemi vágy

- mozgászavarok (extrapiramidális tünetek, mint a testmozgás hiánya, merevség, reszketés)

- görcsrohamok

- lassú szívverés

- a májfunkciót célzó vizsgálatok rendellenes értékei

- köhögés

- fényérzékenység

- fülcsengés

- izomfájdalom

- allergiás reakciók

- ájulás

- rossz közérzet

Ritka mellékhatások

- szerotonin szindróma

- vérzések (pl. nőgyógyászati vérzések, emésztőrendszeri vérzések, diffúz bőrvérzés és a bőrvérzések egyéb formái, illetve a nyálkahártyák vérzései)

- túlnyomóan az időseknél a vér normálistól alacsonyabb nátrium szintje, és az agy által termelt egyik hormon (antidiuretikus hormon, mely a szervezet vízháztartásának egyensúlyáért felelős) nem megfelelő elválasztása

- tejcsorgás (galaktorrea)

- pszichomotors nyugtalanság / kóros nyugtalanság (akathisia)

- angioödéma

- ízületi fájdalom

Itt az egész leírás: [link]

2010. dec. 31. 06:11
 8/9 anonim ***** válasza:

Konzultálj az orvosoddal, mert sok jó készítmény van, és biztosan találsz olyat, aminek nem lesz mellékhatása.

Egyébként szerintem nem lesz nehéz megtalálni a megfelelőt, mert az a legritkább, hogy valakinek az első gyógyszer, amit beállítanak, rögtön minden tekintetben megfelel, és már az jó, hogy javultál tőle, ennek örülj!

Egyébként mióta szeded a gyógyszert? Ha csak néhány hete, akkor még érdemes egy kicsit várni, mielőtt váltanál.

Nekem is hasonló tüneteim voltak, amikor elkezdtem antidepit szedni, és a szervezetem 1-2 hónapig sok alvást kívánt, mert teljesen ki voltam merülve. Majd ezek a tünetek elmúltak, végül is nem a gyógyszer mellékhatása volt, csak szimpla kimerültség.

2010. dec. 31. 09:47
 9/9 A kérdező kommentje:

Ez a 3. doboz, tehát több, mint két hónapja szedem.

Azért nem szeretném leváltani, mert ezt leszámítva pedig TÖK JÓ, nincs szorongás, jó a kedvem, tudok végre örülni, szóbal olyan önmagam lettem újra. Lehet, hogy egy másik bogyó nem érné el ezt a hatást...Én is gondoltam, hogy hátha csak végtelenül kimerültté tett a depis nemalvós hónapok sora és a gyógyszerszedés eleje borzasztó volt, szóval csökken, hátha beáll az a kb 8 órányi alvásigény, dejólenne. Köszönöm a válaszaitokat.

2011. jan. 1. 23:05

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!