11-12 óra alvást kívánok. Ez antidepi mellékhatás, vagy normális jelenség?
Citapram.
Pedig amúgy jó, mert végre alszom és a kedvem is jó, csak én azt hittem, lehetetlen ennyit aludni....Persze ki is merült a szervezetem a több havi szorongásos depiben, úgyhogy amúgy aludni jó, csak mindig elkések a melóból és a hétvégéimet is alvással töltöm
Olvasd el a lentieket (főleg a 3.sor) és javaslom, hogy konzultálj az orvosoddal, amennyiben a tünetek/mellékhatások 2-3héten belül a szedés kezdete óta nem szűnnek meg.
Rengeteg hasonló hatásmechanizmusú antidepresszáns van, de egyén függő, hogy az adott gyógyszer kinél mit vált ki.
Legritkább eset az, hogy elsőre eltalálják a megfelelő gyógyszert. Én kb. a tizediknél tartok:(
Nálam a 10-ből egynek volt komoly mellékhatása, a többi egyszerűen csak nem használt.
CITOPRAM LEHETSÉGES MELLÉKHATÁSOK
Nagyon gyakori mellékhatások:
- aluszékonyság, álmatlanság, nyugtalanság, idegesség
- fejfájás, remegés, szédülés
- szívdobogásérzés (palpitáció)
- hányinger, szájszárazság, székrekedés, hasmenés
- a szem különböző távolságokhoz való alkalmazkodási képességének zavara
- fokozott verejtékezés
- gyengeség
Gyakori mellékhatások:
- alvászavarok, a koncentrációs képesség romlása, kóros álmok, emlékezetkiesés, szorongás
- csökkent nemi vágy
- fokozott étvágy vagy étvágytalanság
- egykedvűség
- zavartság
- migrén
- érzék-kiesés vagy zsibbadás (paresztézia)
- szapora szívverés, álló vagy fekvő helyzetből történő felálláskor jelentkező vérnyomás csökkenés, vérnyomás emelkedés
- emésztési zavarok, hányás, hasi fájdalom, hasi puffadás, fokozott nyálelválasztás
- vizeletürítési nehézség, a normálisnál nagyobb mennyiségű vizelet ürülése (poliúria)
- testsúlycsökkenés és testsúlygyarapodás
- orrnyálkahártya-gyulladás, arcüreggyulladás
- ejakulációs zavarok, a női orgazmus hiánya, a menstruáció zavara, impotencia
- kiütés, viszketés
- látászavarok
- ásítozás, kimerültség
- az ízérzékelés zavarai
Nem gyakori mellékhatások
- fokozottan jó közérzet (eufória)
- fokozott nemi vágy
- mozgászavarok (extrapiramidális tünetek, mint a testmozgás hiánya, merevség, reszketés)
- görcsrohamok
- lassú szívverés
- a májfunkciót célzó vizsgálatok rendellenes értékei
- köhögés
- fényérzékenység
- fülcsengés
- izomfájdalom
- allergiás reakciók
- ájulás
- rossz közérzet
Ritka mellékhatások
- szerotonin szindróma
- vérzések (pl. nőgyógyászati vérzések, emésztőrendszeri vérzések, diffúz bőrvérzés és a bőrvérzések egyéb formái, illetve a nyálkahártyák vérzései)
- túlnyomóan az időseknél a vér normálistól alacsonyabb nátrium szintje, és az agy által termelt egyik hormon (antidiuretikus hormon, mely a szervezet vízháztartásának egyensúlyáért felelős) nem megfelelő elválasztása
- tejcsorgás (galaktorrea)
- pszichomotors nyugtalanság / kóros nyugtalanság (akathisia)
- angioödéma
- ízületi fájdalom
Itt az egész leírás: [link]
Konzultálj az orvosoddal, mert sok jó készítmény van, és biztosan találsz olyat, aminek nem lesz mellékhatása.
Egyébként szerintem nem lesz nehéz megtalálni a megfelelőt, mert az a legritkább, hogy valakinek az első gyógyszer, amit beállítanak, rögtön minden tekintetben megfelel, és már az jó, hogy javultál tőle, ennek örülj!
Egyébként mióta szeded a gyógyszert? Ha csak néhány hete, akkor még érdemes egy kicsit várni, mielőtt váltanál.
Nekem is hasonló tüneteim voltak, amikor elkezdtem antidepit szedni, és a szervezetem 1-2 hónapig sok alvást kívánt, mert teljesen ki voltam merülve. Majd ezek a tünetek elmúltak, végül is nem a gyógyszer mellékhatása volt, csak szimpla kimerültség.
Ez a 3. doboz, tehát több, mint két hónapja szedem.
Azért nem szeretném leváltani, mert ezt leszámítva pedig TÖK JÓ, nincs szorongás, jó a kedvem, tudok végre örülni, szóbal olyan önmagam lettem újra. Lehet, hogy egy másik bogyó nem érné el ezt a hatást...Én is gondoltam, hogy hátha csak végtelenül kimerültté tett a depis nemalvós hónapok sora és a gyógyszerszedés eleje borzasztó volt, szóval csökken, hátha beáll az a kb 8 órányi alvásigény, dejólenne. Köszönöm a válaszaitokat.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!