Kezdőoldal » Egészség » Mentális egészség » Ma voltam pszichés alkalmasság...

Ma voltam pszichés alkalmassági vizsgálaton. Volt Szondi teszt, ahol 8 fura arc közül kellett kiválogatni 2 szimpatikus és 2 ellenszenvest. Ennek a tesztnek mi értelme, mit mér, hogyan?

Figyelt kérdés

Egyszerűen egyáltalán nem értem, mi ennek a lényege. Az összes érdekes, és én nálam szimpátia nem 60 éves vicsorgó férfi vagy sötétlelkű nőt jelenti.

Amúgy alkalmasnak nyílvánítottak.

ápr. 10. 22:55
1 2
 1/13 anonim ***** válasza:

Ennyit találtam hirtelen a neten.

[link]

ápr. 10. 23:14
 2/13 A kérdező kommentje:

Szia, köszönöm a válaszod. Ezekből a képekből határozottam emlékszem, hogy 3. És 8. Volt szimpatikus.

, ellenszenvesekre nem emlékszem. Ez megismétlődött még 8x más képekkel.

Ez valóban számított, vagy csak egy-két mentális zavar szűrésére használják? Azt olvastam más forumokon, hogy nincs jelentősége a válaszoknak, hiszen nincs jó válasz, elavult teszt, csak a rasszizmust lehet szűrni stb stb.

Számomra se értelmezhető, miért jó ez a teszt, hiszen pl sok ember szimpatikus nekem, azt van köztük pl skizoid, akin nem is látszódik, ettől én nem leszek az.

ápr. 10. 23:26
 3/13 Psycho ***** válasza:
91%

A Szondi teszt egy hátborzongatóan jó módszer tud lenni - megfelelően képzett kezek közt. Egészen meglepő, mennyi mindenre rá tud világítani.

A projektív személyiségtesztek családjába tartozik. Oka van annak, hogy mi tetszett Neked, és mi nem - a személyiséged működésén múlik. Laikus nyelven nagyjából úgy kell elképzelni, mint a "hasonló a hasonlót vonzza", meg amikor az "ellentétek vonzák/taszítják egymást" stb.

Az összes arc, amit láttál, pszichiátriai beteg volt (kb. 100 évvel ezelőtt). Ez felfogható úgy, minthogy a személyiségük egy perspektívája alul- vagy túlműködik. A benned megjelenő érzelmi reakció pedig ezzel a perspektívával hozható összefüggésbe. Pl.: vajon miért tetszik a katatón? Miért nem tetszik a mániás? Stb.

Technikai részletekbe (ösztönvektorok és -tengelyek, meg ezek konstellációi, esetleges telítettségek, szél-közép dialektika, stb) felesleges lenne.

A lényeg, hogy a szimpátia és antipátia választásokból ki lehet alakítani egy (Szondi terminológiával) ösztönprofilt. Ez az, ami árulkodik a válaszadó személyiségéről.

Feltéve, ha hitelesek a válaszok, és képzett + tapasztalt a szakember.

ápr. 10. 23:32
 4/13 A kérdező kommentje:

Utolsó, de ha mondjuk nekem a szőke kék szemű mosolygos lányok a szimpatikusak, de legyen ez egy fekete-fehér képen, ezt választom, közben meg egy pszichopata volt, akkor most én is az vagyok?

Elhiszem, nem vagyok pszichológus, de ennek a tesztnek értelmét mindig nem nagyon látom.

Volt színteszt is, ott egy fokkal több értelmét láttam az egésznek, de nem nagyon értem, hogy eleve furán kinéző arcok alapján, ha választok, hogyan lehet rájönni egy személy mentális betegségeire.

ápr. 10. 23:37
 5/13 A kérdező kommentje:
Ez olyan mintha aki Orbán Viktort szimpinek találja az egy tolvaj. Pedig csak egy fidesz szavazó, aki hisz még benne.
ápr. 10. 23:38
 6/13 Psycho ***** válasza:
100%

Nem nem, dehogy. Attól, hogy mondjuk egy darab pszichopatára ráböksz, még senki nem fogja azt mondani, hogy az vagy.

De ha pl. hat pszichopatából kiválasztod mind a hatot, hogy az szimpatikus, akkor az már gyanús...

(Bár pszichopata emlékeim szerint pont nincs a csomagban, de egyébként a pszichopátiás jegyekre rá tud mutatni a Szondi)

Egyébként nem szabad elvonatkoztatni attól, hogy sztenderdizált helyzetet nézünk, vagyis kötelező jelleggel a megadott képek közül kell választani. Mindegy, hogy a való életben kik tetszenek, és kik nem. A lényeg, hogy a kitett kollekcióból mi bontakozik ki.

Természetesen van egy rakás "normális" mintázat. Hisz nem lehet nem pszichiátriai beteget választani. Nagy hiba lenne, ha MINDENKINÉL az jönne ki, hogy van valami betegsége. Természetesen nem erről van szó. A szélsőségesebb/extrémebb választások a jelentőségteljesek, amikor elcsúszik valami vagy valamik felé a dolog.

---

U.I.: a színteszt a Lüscher színteszt volt (nyolc színből kellett válogatni tetszik-nemtetszik alapon), ami szintúgy egészen meglepően jól tud mérni.

ápr. 10. 23:46
 7/13 A kérdező kommentje:
Koszonom a valaszt, igy mar azert erthetobb szamomra!
ápr. 10. 23:50
 8/13 anonim ***** válasza:

1 vagyok, jókat írt a másik válaszoló.

Nekem a 2-es volt ijesztő és a 4, 5 szimpatikus. Ebből most nem sikerült sok mindent levonnom, van elég baj nálam az emeleten :)

Sok sikert kívánok az akármihez, amihez a pszichológiai teszt kellett!

ápr. 11. 00:03
 9/13 A kérdező kommentje:
Köszönöm!
ápr. 11. 00:06
 10/13 anonim ***** válasza:
5%
Többször kellett választanod...a lenyege h nem mindig ugyanazt mert akkor előitéletes vagy..
ápr. 11. 07:32
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!