Kezdőoldal » Egészség » Mentális egészség » Van súlyosan paranoid, üldözés...

Van súlyosan paranoid, üldözési mániás, skizofrén ismerősöd?

Figyelt kérdés

A súlyos fajtára gondolok. Aki hangokat hall, hallucinál, azt hiszi, hogy folyton szellemek követik, nem mer emberek között lenni, mert attól fél, hogy kinevetik, pletykálnak róla mindig, rosszat akarnak neki. Lehet, hogy feltételezése részben valós tapasztalatokon alapszik, lehet, hogy nagyrészt beképzeli. Egy ilyen állapotot mennyire lehet gyógyszerekkel szinten tartani?

Valószínű durván károsodott az ilyen ember idegrendszere, meg az ideghálók. Vagy traumák, vagy drogok hatására. Az őrjöngőkre gondolok, akiknek random dühkitöréseik vannak, mert váratlan, szokatlan helyzetekre, vagy stresszes szituációkra nem tudnak megfelelően reagálni, Egy ilyen embernek milyenek az életkilátásai? Örökre lekötözve lesz egy fehér szobában?

ma 15:54
 1/4 A kérdező kommentje:
És olyan lehet, hogy az elszenvedett traumák hatására válik valaki skizofrénné?
ma 16:01
 2/4 anonim ***** válasza:
100%
Én skizofrén vagyok és sajnos vannak elég durva megnyilvánulásaim, amikor agresszív leszek, mert azt hiszem, hogy rosszat akarnak. Általában minden szót, ami akár nem is nekem volt szánva, magamra veszem, vontakoztatok. Sajnos már elüldöztem jó pár szomszédot. És a sulit se fejeztem be, mert egyszer kést találtak nálam. Na persze ez nem mindekinél ilyen durva, csak tudod én paranoid skizo vagyok, és ez a legveszélyesebb közülük. Képes vagyok azért elmenni állami intézményekhez, mert napokig azon agyalok, hogy mondjuk a belügyminiszterrel kommunikálok, és egy ISIS terrortámadást kell megelőznöm Budapesten. Elég para. Vagy mondjuk egyszer azt hittem, hogy a szomszédaim összeesküdtek ellenem, és azt gondolják pedofil vagyok. Szóval megpróbáltam a szobámban nem reagálni gyerekhangokra, de nem sikerült, mindeig megmotszantam, és azt hittem, hogy látnak az üvegszálakon keresztül, amiket bevezettek a szobámba. Meg nagyon hiszek a véletlenekben, szóval pl. ha jön egy fehér autó, azt gondolom, hogy ennek van valami jelentése számomra, vagy ha valakit hallok beszélni, főleg káromkodni, azt gondolom engem szid. De a véletlenek félreértelmezése folyamatos.
ma 16:09
 3/4 A kérdező kommentje:
És mi van akkor, hogy ha valaki azt érzi, hogy rosszat akarnak neki az emberek, kinevetik, az életére törnek, az valós tapasztalatokon alapszik? Mondjuk iskolában mindig kinevették, megalázták őt, otthon meg napi szinten ütötték-verték a szülők. Az olyat lehet-e egyáltalán skizofréniának nevezni? Nem inkább valós tapasztalatokon alapuló reális helyzetértékelés?
ma 16:15
 4/4 anonim ***** válasza:
A skizofrénia több mint a paranoia maga, hozzátartozik a gondolkodás, érzelmi élet és a személyiség zavara is. Jellemzően bizarr jellegűek szoktak lenni a téveszmék, amik teljesen irrealisak. Szerintem sokaknak vannak valamiféle subklinikai paranoiás gondolatai, de ez még nem a skizofrénia.
ma 16:23

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!