Kezdőoldal » Egészség » Mentális egészség » A parnassan 5 mg gyógyszerrel...

A parnassan 5 mg gyógyszerrel kinek mi a tapasztalata? Mennyi idő alatt lehet nagyon rá szokni?

Figyelt kérdés
Ma jártam az orvosnál generalizált szorongás és pánik zavar öngyilkos hajlamokkal diagnosztizáltak.Azt mondta hogy hangulat stabilizáló hatású gyógyszer ez meg hogy enyhén almosítani fog , hát annyira nem csak enyhén.Bevettem egy egészet délután fél órán belül csak szédültem meg csak húzott az ágy azóta aludtam de még mindig csak aludnék.Napi 2-t kéne bevennem de így tuti nem fogok hogy ennyire szedàl dolgozni is el kell járni és ott pörögni kell.Ha kicsit kisebb adagot tolok mondjuk felezem vagy negyedelem úgy is hatni fog? Vagy mikor múlhat el ez a fáradtság amit az elején okoz? Illetve hallottam hogy hízhat az aki szedi és azt nagyon nem akarnàm . Azért hizlalhat e mert az étvágyat növeli vagy mert az anyagcserét emésztést lassítja és nem kell többet enni ahhoz hogy hizlaljon ? Nagyon bizonytalan vagyok nehezen bírom az erős gyógyszereket a szervezetemben de a doki ragaszkodik ehhez hogy szedjem .1 hét múlva megyek kontrollra meg próbálok kérni mást helyette ha addig szedem 1 hét alatt még nem okoz rá szokást elvonást ha váltok?

febr. 27. 20:52
 1/9 anonim ***** válasza:
31%
Én is szedtem régebben depressziós szorongásos kevert zavarra. Én 50 kilót híztam 3 év alatt amíg szedtem. Engem annyira kiütött hogy egész nap csak aludtam miatta 3 évig csak wczni meg enni keltem fel. Amúgy én nem tapasztaltam rá szokást, egyik napról a másikra abba lehet hagyni.
febr. 27. 21:30
 2/9 A kérdező kommentje:
Ohh basszus hát az nem hangzik jól annyira. én utálom ha a gyógyszer korlátoz az aktivitásban így is sokszor a depitől szedádódok alapból is.nem is értem miért antipszchotikumot irtak fel miért nem inkább antidepit vagy szorongásoldót
febr. 27. 22:43
 3/9 anonim ***** válasza:
39%
Több mint 10 éve szedem. Egy hét után nem okoz rászokást, viszont nekem már vannak elvolánási tünetek, ha kihagyom kb. 1-2 hét után. Az igaz, hogy megnövelheti az étvágyat, de én nem a gyógyszertől hízok, hanem attól, ha állandón eszek. Igaz, hogy az emésztést is befolyásolja mondjuk, szóval hallottam már olyat, hogy valaki attól is hízhat, ha keveset eszik. De emberfüggő, hogy kire hogyan hat. Megnövelheti a prolaktin szintet, a vércukrot, a koleszterint, ami nekem labor alapján meg is van. Szóval van mellékhatás bőven, és nem csak ezek. A szedációhoz meg én ennyi idő után hozzászoktam, nem igazán álmosít már. Pl. reggelig fent tudok lenni, miután este beszedem. Vagy napokig kibírom 2-3 óra alvással. Nem érzem a hatását már annyira. Az első pár hét, max egy hónap, volt az, amikor ki voltam ütve, de szerencsére hosszútávon tudott javulni ez az esetemben.
febr. 28. 08:14
 4/9 anonim ***** válasza:
26%
Én híztam tőle jó sokat, székrekedésem volt és rémálmaim. A rémálmok miatt abbahagytam. Elhagyni nem volt nehéz egyáltalán.
febr. 28. 08:44
 5/9 A kérdező kommentje:

Köszi a válaszokat

Megpróbálok kevesebbet beszedni tegnap egy tablettátol egész nap ki voltam ütve,szerintem nagyon erős ez a gyógyszer ahhoz képest nem olyan vészes az állapotom.öngyilkossági késztetések miatt írta fel de tudom hogy bizonyos okok miatt nem teszem meg úgysem.nekem inkább valami antidepi kéne ami nem almosít és nem szedi el az energiámat bár nem tudom hogy van e olyan egyáltalán

febr. 28. 11:23
 6/9 anonim ***** válasza:
52%
Egy hét után még nem szoksz hozzá, én 3 éve szedek 20 mg- ot, egy hét után már nem álmosított és engem egyáltalán nem hizlalt. Még fogyni is tudok mellette. A prolaktin szintemet emelte meg.
márc. 1. 10:01
 7/9 A kérdező kommentje:
Hát szedem már pár napja engem napi 10 mg is szedàl eléggé mintha be lennék rúgva szédölgök este alig várom hogy lefekhessek nem annyira jó így de remélem elmúlik talán hozzá szokik a szervezetem ,a doki eléggé ragaszkodik ehhez a gyógyszerhez .
márc. 1. 21:26
 8/9 anonim ***** válasza:

Az álmosság és étvágy növekedése sajnos egy gyakori mellékhatása ennek a gyógyszernek. Nem tudom, hogy az orvos miért emelett döntött, ez az ő felelőssége, hogy a megfelelő gyógyszert kiválassza, de valószínűleg azért döntött így, mert az antidepresszánsok hatásának kialakulásához legalább 2-4 hét kell és az öngyilkos hajlam miatt nem akarta megkockáztatni, hogy ezt az időszakot kivárja.

A dózis csökkentését nem ajánlom a kezdeti szakaszban, hacsak az orvossal nem konzultáltál, mert a kezdeti dózis az 10 mg/nap szokott lenni, amit később lehet csak csökkenteni, ha már az állapotod javult és elégséges az 5 mg. A mellékhatások valamennyire mérséklődni fognak ahogy a szervezeted hozzászokik a gyógyszerhez.

Ha esetleg bármilyen gyógyszert kell majd szedned a jövőben emelett, akkor jelezd az orvosnak vagy gyógyszerésznek, hogy Parnassan-t szedsz, mert sok más gyógyszerrel képes "összeveszni".

Kitartást a továbbiakban és nyugodtan érdeklődj a gyógyszertárakban vagy az orvosodnál is, ha valami más kérdésed van a gyógyszereiddel kapcsolatban. Elvégre az a hivatásuk, hogy felvilágosítsanak, ha bármi kérdésed van az egészségeddel és gyógyszereiddel kapcsolatban

márc. 2. 21:56
 9/9 A kérdező kommentje:
Hát még nem szoktam hozzá a napi 10 mg-hoz mert elejétől nem is annyit szedek,bár azt javasolta a doki de öngyi nem leszek mostanában úgysem, szóval 5 mg-ot tolok naponta azt is két részletben mert egy egész az nagyon fáraszt és az zavaró.Nagyobb étvàgyat nem tapasztalok meg egyéb olyan tüneteket sem ami a lassabb anyagcserére utalna, bár lehet ez a mennyiség meg ló @szrt se ér hosszabb távon . Lehet fokozatosan emelem majd fel 10 mg-ra pár hét alatt,de majd a dokival beszélek úgyis.
márc. 5. 20:29

További kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!