Hogyan/honnan tudhatnám meg biztosra, hogy értelmi fogyatékos vagyok-e?
Figyelt kérdés
Már 25 éves vagyok, kívülről, ha csak felszínesen beszél velem az ember, úgy tűnhet, minden rendben. Állítólag normálisnak találnak és mások elmondása alapján is jól fejezem ki magam. Azonban koraszülött voltam, oxigénhiány is fellépett a születésemnél. Ennek köszönhetően az egyik lábamra sántítok, plusz súlyos diszkalkuliás is vagyok. Az önbizalmam a béka feneke alatt van, egyáltalán nem szeretem magamat, a szociális képességeim pedig borzalmasak. Érettségim is csak úgy lett meg, hogy matek helyett másik tárgyat választottam, és végül estin tettem le az iskolatársak bántalmazása és korai munkavállalás miatt. Igaz, minden 4-es 5-ös lett, de a középszintű érettségin - pláne estin - a hülyét is átrugdossák, sőt, hallomásból olyan elvetemült történeteket is ismerek, ahol állítólag enyhe értelmi fogyatékosok érettségiztek le, egy konkrét embert meg is tudnék nevezni, aki azzal dicsekedett, hogy ő értelmi fogyatékosként estin leérettségizett, sőt, volt négyes is a bizonyítványában( mondjuk ha ez igaz, akkor nem tudom, mit ér egy érettségi... ) Az IQ-mat mérték annó a diszkalkulia vizsgálat miatt, a szakértői vélemény szerint normál övezetbe tartozó, ( 15-6 évesen volt az utolsó felmérés, amibe ezt írták) tehát minden ami ezzel járt, a normális, integrált suli, és hasonlók, ezeket nyilván megkaptam, nem kellett speciális iskolába mennem. Mégis napi szinten hallgattam gyerekként, hogy oda való vagyok. Általános iskola hetedik-nyolcadik osztályában a bántások miatt nem is igazán tanultam, bár év végén direkt kihoztam a főbb tárgyakat kettesre, hogy ne bukjak meg, mert nagyon el akartam már menni onnan. Az első szakgimiben is kettes-hármas tanuló voltam, mert azt sem szerettem, szakmából buktam is. ( Nem tudok varrni, nagyon rossz a kézügyességem. Anyám íratott be divattervezős suliba) Aztán már választhattam egy másik művészeti gimit, ahol már tanultam, és szerettem is. Itt 4-es 5-ös tanuló voltam, pusztán hallás után ( meg mert ismételtem a 9. osztályt) Viszont ezt meg az élethelyzetünk miatt hagytam ott, és elmentem dolgozni. A mai napig az életem minden területén jelen van az önbizalomhiány, öngyűlölet, és az, hogy nehezen követek több utasítást egyszerre. Van, hogy ki is esnek folyamatok. Gyakran van, hogy belekezdtek valamibe, de nem fejezem be azt, aztán kezdek megint valami másba az előző helyett. Pl. Éppen kávét csinálok, de közben szólnak, hogy fel is kellene söpörni, akkor biztos, hogy vagy a seprűt vagy a tejet elfelejtem visszarakni a helyére. :( Le is írták az iskolai jellemzésembe is, hogy a figyelmem szórt és nem elég tartós. Ez rengeteg gondot okoz a mindennapokban a disz mellett, és hiába mondják, hogy nem vagyok hülye, nem tudom elhinni magamról, és a komolyabb munkáktól is rettegek. Az estis jegyeim és az érettségim alapján bejuthatnék humán szakra egy egyetemre, és bár ez minden vágyam, ugyanakkor félek is tőle. Lehetséges, hogy tényleg értelmi fogyatékos lehetek? Amikor kiesnek apróbb dolgok/munkafolyamatok, a családom is gyakran így jellemez. Vicces és érthetetlen, hogy ilyen szétszórt vagyok és ennyi bajom van, ennek ellenére a szakértői vélemény meg,, átlag feletti munkamemóriát" állapított meg. Nem is értem ezt az egészet, csak azt tudom, hogy nem szeretem magamat. Szerintetek van esély rá, hogy tényleg értelmi fogyatékos vagyok? Online teszteken a legrosszabb eredményem 93, a legjobb 117 volt, a szakszolgálatnál pedig mértek kisgyerekként 104-es, majd 115-ös IQ-t is, de én ezt nehezen hiszem el.ma 16:16
1/5 anonim válasza:
Ezt orvos tudja diagnosztizálni. Menj el a háziorvosodhoz, mondd el ezt neki és beutal a megfelelő szakorvoshoz.
2/5 anonim válasza:
Biztos, hogy nem vagy értelmi fogyatékos! Lehet, hogy egy kis ADHD befigyel és azért vagy figyelemzavaros. Szerintem menj el egy pszichológushoz, mert a súlyos önbizalomhiánnyal tönkre teheted az életed. Semmi okod nincs arra, hogy ilyen negatívan gondolkodj magadról!
3/5 anonim válasza:
Hát mivel eléggé úgy tünsz aki rendben van, így a sántítást leszámítva nem vagy az már a leírtakat alapul véve. Csak máshogy müködik az agyad ergo valami neurodivergens vagy. Szomorú h így kellet megszületned, de lehetne roszabb is.
4/5 Phoney válasza:
A leírásodban semmi nem utal értelmi fogyatékosságra, az ugyanis az intelligenciáról, tehát a felfogóképességről szól, nem pedig a koncentrációról. A tényleges diszkalkulia is független az általános intelligenciától.
Az más kérdés, hogy a laikusok gyakran mindenkit "fogyatékosnak" néznek, akinek látványosan rosszak a végrehajtó funkciói. Ők csak azt látják, hogy nem vagy képes dolgokra, de fogalmuk sincs, hogy miért, úgyhogy akkor biztos "fogyatékos" vagy...
5/5 anonim válasza:
Átlagos IQ teszttel nem lehetsz értelmi fogyatékos.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!