Kezdőoldal » Egészség » Mentális egészség » Hogyan tudnám legyőzni a...

Hogyan tudnám legyőzni a klausztrofóbiámat?

Figyelt kérdés

Néhány hete pszichológushoz fordultam ez ügyben. Vonatra, repülőre esélytelen, hogy felszálljak, de legutóbb már az autópályán való utazás is pánikrohamot váltott ki. A lifttel próbálkoztunk a pszichológussal, de addig jutottam mindössze, hogy magamra csukjam az ajtót, amit egyből ki is kellett nyitnom, mert azonnal pánikba estem. Pár napja a barátnőmmel is megpróbáltuk kóstolgatni a liftet, de ez alkalommal még rosszabb volt, amikor magamra csuktam az ajtót. Úgy érzem egyre nehezebb, előre szorongok a következő alkalomtól. Azóta a befelé nyíló ajtókat is szorongva csukom magamra, mintha fokozódna a félelmem.

Azt hittem, ez fordítva működik, egyre bátrabb és erősebb leszek, de én egyre gyengébbnek érzem magam. Alapvetően szorongó típus vagyok, szedtem is gyógyszert rá régebben.

Mit gondoltok, hogyan lehetne ezt a folyamatot a helyes irányba terelni?

dec. 11. 09:26
 1/6 anonim ***** válasza:
36%
Bár én nem vagyok pszichológus de szerintem ameddig nincs 1 nagyon erős elhatározás ami szép lassan legyűri a félelmed addig nem fog ez változni, maximum nagyon lassan. Nekem is megvannak és voltak a saját félelmeim és szorongásaim de én úgy tapasztaltam hogy le kell higgadni és fejjel beleugrani "akkor is megteszem PONT!" De ha pánikrohamaid vannak akkor nálad ez elég súlyos lehet főleg ha a pszichológus sem tudott segíteni rajta. Egy dolgot tudok józan paraszti észel javasolni: próbálj meg szakembert váltani hátha más pszichológusnak sikerül segítenie rajtad
dec. 11. 09:48
 2/6 anonim ***** válasza:
36%
Félek a magasban. Már a hokedli is problémát okoz, ha fel kell állni, majd lejönni. Egy alkalommal a közeli településen át kellett mennem a vasúti gyalogos felüljárón (azóta átépítés miatt azt megszüntették). Hát, valameddig nem volt gond... Amíg át nem értem, sőt még utána is kb 10percig olyan szapora volt a szívverésem, hogy ihaj... Azóta sem jártam arra, akkor úgy adódott, hogy úgy gyorsabb volt.
dec. 11. 10:04
 3/6 anonim ***** válasza:
43%
#2 vagyok. Én máshoz járnék, mert ez nem normális, hogy rosszabb a probléma. Szerintem te is apró dolgokkal tudsz tenni ellene. Ha teheted otthon, elöbb nyitott ajtónál mosdóhasználat/fürdés, majd amikor már biztonságban érzed magad, becsukhatod az ajtót. Munkahelyen megoldható, hogy nyitva hagyd az ajtódat? Ha igen, hagyd nyitva. Szerintem itt valami bizalmi probléma van, hogy ennyire félsz a zárt terektől. Azt a területet kéne feltárni.
dec. 11. 10:09
 4/6 anonim ***** válasza:
100%
Még csak néhány hete jársz pszichológushoz, ennyi idő alatt nem kell még csodát várni. Idővel majd szépen ő végigvezet téged ezen a folyamaton. Egyenlőre bízz benne, ő tudja legjobban hogy lehet ebből kijönni.
dec. 11. 10:27
 5/6 anonim ***** válasza:

Mennyi idős vagy és mióta vannak ezzel gondjaid?

A környezeted (család) hogy kezelik ezt?

Szerintem elsőízben kellene egy olyan ember, akiben feltétel nélkül meg tudsz bízni.

dec. 11. 11:24
 6/6 A kérdező kommentje:

29 vagyok, a család toleráns ezzel kapcsolatban, noha nem értik / érzik át ezt az egészet.

Azt érzem, hogy nem előrébb vagyok, hanem még inkább traumatizálnak azok az alkalmak, amikor beleengedem magam ezekbe a helyzetekbe.

dec. 11. 11:50

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!