Pontosan hogyan zajlik a kognitív viselkedésterápia?
Figyelt kérdés
Sziasztok! Augusztus óta járok pszicholgushoz, azóta 3 oszlopos naplót vezetem 2 napi rendszerességgel és próbálok heti 1 szer 7 oszlopos naplóval is foglalkozni. Nem érzem azt hogy minden gondolatom átstrukturálására jó ez de próbálom csinálni hátha, csak néha nem tudom hogy a végső gondolat mennyire torzítás mentes. A pszichológusommal az elején átbeszéltük a naplózást de most már igazából csak beszélgetünk, és arra próbál rávezetni hogy egyes szorongásom mögött mi az ok (pl. az elmúlt időben folyamatosan aggódom, hogy ha megszólalok vagy csinálok valamit azzal túl sok vagyok, nem szeretnek emiatt és hogy ez az apukámmal való kapcsolatból jött) érdekes dolgokra vezet rá de nem tudom ezzel utána mit csináljak vagy ez hogy része a kognitív terápiának? Úgy érzem rájövünk dolgokra de nem tudom mit csináljak velük .#kognitív viselkedésterápia #kognitiv terapia
dec. 7. 18:09
1/4 anonim válasza:
Ne legyél türelmetlen. A kognitív arra utal, hogy az értelmeddel kell részt venned a folyamatban. A beszélgetések, kimondások beérésének ideje van. A felismeréseket át kell majd fordítani cselekvésbe, de három hónap még nem nagy idő ehhez. Először az önreflexiódat kell fejleszteni, erre való például a napló is. A kognitív terápia nem agyátültetés, amivel valaki más megoldja a gondodat, hanem saját magadat fogja megerősíteni, hogy magad meg tudd oldani. Ez egy kemény belső munka, akár fizikai szinten is fáradtságot érezhetsz.
2/4 anonim válasza:
En is éreztem ezt terápia alatt h oké, sok dolog gyökerére rájöttünk, vissza tudom vezetni, de igazából ettől nem érzem magam jobban, olyan mint a pszicho könyvek, elolvasod, felismered de a megoldáshoz mindig annyit irnak h keress szakembert….aztan hagytam tovább menni a terápiát (illetve ezt nyugodtan beszéld át a terapeutaval is h így érzel) és megváltozott a helyzet, mert rájöttem h nem csak a beszélgetés hat rám, hanem az a kapcsolat és tapasztalas ami a terapeutammal alakult ki. Az h tiszteletben tartja a hataraimat arra sarkallt h nekem is igényem legyen erre, az h figyel rám stbstb mind beepulnek és habár ezek gyógyulni még tovább igazi kapcsolatban fognak, de ez a kapcsolódás hozott a beszélgetés mellett gyökeres változást. Több mint két év után kezdtem el érezni azt h ez működik.
3/4 A kérdező kommentje:
és akkor a kognitiv terápiában is fontos feltárni hogy honnan jönnek a dolgok gyerekkorbol vagy az én pszichologuson vegyiti a technikákat? :)
dec. 7. 21:09
4/4 anonim válasza:
Nálam azt mondta h alapvetően nem fogja minden második mondatomat visszavezetni a gyerekkoromra, mert a jelenben élünk és nincs értelme. Viszont amikor egy olyan helyzetet viszek be ami pl nagyon megviselt a mindennapokban, vagy egy olyan helyzetet ahol nagyon elakadtam vagy folyton elakadok, na annak leásunk a mélyére, h tudjuk honnan jön ez
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!