Léteztet az, hogy egyes OCD tünetek végleg megszűnjenek?
Figyelt kérdés
Természetesen nem a teljes OCD-re gondolok hanem bizonyos tünetek (bár nem is tudom minek hívják ezeket) többet nem jönnek elő. Pl.nekem évekkel ezelőtt még a nagyon kezdetben volt olyan hogy késztetést éreztem falak tapogatására (ujjbeggyel megérintettem többször) még volt, hogy a plafont is el kellet értem és ezt próbáltam úgy, hogy székre vagy puffra álltam (ez még tini koromban alakult ki, most már felnőtt vagyok)...de általában mindig ugyanazokat a falakat ugyanazon a pontokon tapogattam meg rutin szerint. Elején nem kérdeztem meg, hogy miért csinálom csak éreztem, hogy kell és a fejemben egy gondolat motoszkált folyton, hogy ha nem csinálom akkor baj lesz. Ennek mára már semmi nyoma, azt hiszem ez volt a legrövidebb ideig és mint írtam főleg a kezdeti szakaszban. Azóta több éve nem érzek erre semmi késztetést, más dolgokra igen de erre furcsa módon nem. Mintha teljesen megszűnt volna létezni. Lehet egy nap régebben megvilágosodtam és rájöttem, hogy ez tényleg felesleges? Mert ma már inkább olyan OCD-im vannak amik hasznosak de nem kell igazán megtennem. Aztán ott van a másik kényszertevékenység amire most a kérdés írásakor eszméltem fel, hogy jéé hát azt se csinálom évek óta...az pedig az esti rutinként rögzült be és minden egymás után csináltam de egy idő után nem kényszerből hanem mert megszoktam és nélküle fura volt. Elsőnek volt a lámpa leoltás, éjjeli fények fel, szekrények mögé benézés, 2 nagy szekrényem tapogatása, ablakon kinézni jobbra balra 2x...ezeket ma már nem csinálom. Lehet közre játszik, hogy ilyenkor voltak kedvenc megszokott időbeli műsorok a tv-ben és ezek elején csináltam de most mióta levettek mindent és más műsorokat kell néznem, azóta egyáltalán nem érzek erre a rituáléra kényszert...most döbbenek rá, hogy mennyi felesleges kényszertől szabadultam meg az évek során és még most is vannak de nem annyi és tudom őket kontrollálni. Pl.később intézem el, egyáltalán nem intézem el, felváltom más tevékenységre stb...Akik ocd-sek náluk is volt ilyesmi esetleg hasonló tünetekkel rendelkeznek/tek? Mitől alakulnak ki ezek a fura és feleslegesnek tűnő kényszer tevékenységek mikor ott vannak a hasznosabbak mint takarítás, rendezgetés...nálam ott van a falak tapogatása, számítógépen régen folyton kijelöltem szövegeket és húzogattam ide oda, régen volt még, hogy rendeztem néha különleges estét magamnak és ilyenokr éjszakába nyúlva nasiztam és neteztem meg fél füllel néztem a tv-t mikor még mentek a kedvenc műsoraim és előtte kezdtben kényszer miatt felsöpörtem minden pontot a szobámban, elrendeztem mindent hogy szép és rendezett legyen...és ezt mindig 20 perccel a műsoraim előtt mert kb ennyi idő volt minden. Mióta változott a műsor és más időben kezdődnek azóta nem csinálom ezeket, és nem is váltotta fel más...Bocsi ha hosszú lett, remélem valaki elolvassa és ír valami hasznosat. :)tegnap 05:04
2/3 A kérdező kommentje:
1-Semmit, mivel ezt nem kérdeztem még meg tőle de gondoltam itt vannak hasonlóval küzdő emberek és válaszolnak erre arra. Nyilván ha orvos válaszolt volna erre akkor a kérdés se született volna meg..
tegnap 06:00
3/3 anonim válasza:
Röviden igen, mert az OCD szerintem változékony nekem pár éve jelent meg, és azóta is folyton változik teljesen máshogy jött elő pár éve, mint ahogy most fennáll. Volt pl kilincsellenőrizgetés,lámpakapcsoló számolgatás stb bem akarok triggereket adni na azok eltűntek egyszerűen megálltam őket, vagy egy idő után feleslegesnek itéltem meg, és azóta minimalizáltam a kényszercselekvést, sajnos fejben nem tűntek el ami sokkal zavaróbb.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!