Kezdőoldal » Egészség » Mentális egészség » Mit tudnék tenni ebben a...

Mit tudnék tenni ebben a helyzetben?

Figyelt kérdés
Már egy hónapja produkálok pszichotikus tüneteket. Ezek kényszergondolatokkal kezdődtek, aztán hamar jöttek a mondhatni enyhébb vizuális és akusztikus hallucinációk (foltok, árnyak elsuhanása szem sarkában, zörejek hallása stb...), nehéz koncentráció, gondolatok nehezebb irányítása, beszédhibák és kialakulóban lévő téveszmék (ezek még kényszergondolatok jelenleg, amikről tudom, hogy baromságok mégsem vagyok képes kiverni a fejemből). Borzalmas szorongással és rettegéssel töltenek el, főleg a sűrűsödő hallucinációk. Néha már nem tudom, mi az ami valódi és mi az, ami nem. Sajnos hipochonder is vagyok és már minden hülyeségnek utánaolvastam, ami nyilván csak rontott az állapotomon. Az életkörülményem is romlott, az egyetemet már most félek, hogy el fogom szúrni, tehát vele együtt az életemet is. Kértem időpontot körzeti pszichiáterhez, de csak 3 hét múlva tud fogadni, magánra pedig nincs pénzem. Félek, hogy addigra rosszabb lesz a állapotom. Betegségbelátasom van, de mi lesz, ha addigra már megszünik? Édesanyámmal és bátyámmal élek, ők nem igazán veszik észre rajtam. Egyedül a másik bátyám, aki nem él velünk vette észre, hogy nehezebben fogok fel dolgokat, és hogy remegek a szorongástól. Nem is beszéltem még nekik a bajaimról, hisz anyám azonnal csak azzal jönne, hogy be beszélem, meg ha valóban ez van, akkor bolond vagyok (amiben szerintem nem téved). Társaságban is nehezen érvényesülök. Teljesen kilátástalannak érzem a helyzetem. Kicsúszik a talaj a lábam alól. Mihez tudnék kezdeni?

okt. 15. 19:08
 1/6 anonim ***** válasza:
100%
Szerintem, ha van lehetőséged beszélj azokkal akikben bízol, és próbáld meg nekik elmondani, és a segítségüket kérni. Nem feltétlen baj, ha nem látják rajtad, de tudniuk kell mi a helyzet veled, és ez könnyíteni fog a lelkeden mindenképpen, esetleg ha van olyan bizalmas barátod. Egyébként amit tudok ajánlani jó szívvel az az hogy szedj B komplexet, Magnéziumot lehetőleg valami jól hasznosulót esetleg biszglicinátot. Ha a háziorvosodnek mondod hogy lelkileg nem vagy túl jól még tud felirni nyugtatót is ami kihúzza ameddig eljutsz dokiig, de gyógynövényes dolgokat is alkalmazhatsz, ha félsz a ráfüggéstől, mint én anno. Egyébként mindannyiuknak van ilyen "foltok, árnyak elsuhanása szem sarkában, zörejek hallása stb...)" ezt nem gondolom hallucinációnak az OCD-nél van konkrétan olyan vállfaj ahol rettegsz attól hogy hallucinációid lesznek, de nyugalom ez nem jön el. Épp az az árnyoldala ennek a szarnak, hogy annyira rettegsz olyantól ami nem te vagy hogy ez veri fel a stresszszinted az egekig. Tudatosítsd az agyadban, hogy egészséges vagy, és át fogsz menni rajta, és nem lesz semmi baj annyit mantrázd ezt magadnak amennyit csak tudod, és próbáld meg lefoglalni magad akármivel egy sorozat,munka,játék,beszélgetés,sport mert ez viszont tényleg baromi sokat tud segíteni hogy kizökkenj ebből.
okt. 15. 21:47
 2/6 A kérdező kommentje:
Első kommentelő, köszönöm a jó tanácsokat! Igyekszem minél többet megvalósítani belőle. Ami aggasztó még nálam, hogy voltak/vannak hipnagóg hallucinációim is, és volt olyan is kétszer, hogy egy nagy paca suhant el a szemem sarkában, amire azonnal tudtam, hogy halu, mégis teljesen kiborított. Ez szerintem egyértelmű hallucináció volt, vagy csak az azelőtti napokban olvasott bogaras sztori miatt történt ez. Egyszer pedig elalvásnál tisztán hallottam egy női hangot kb 1 másodpercig a jobb fülembe mondani valamit, amire nem emlékszem már, de ilyesmi sztorit is olvastam előtte. Vajon az ilyen sztorik miatt "játszik" velem az agyam, vagy tényleges haluk? Két éve kezeletlen a brutális szorongásom, hipochondriám, pánikzavarom és a kb egy évtizede fel-felbukkanó depresszióm is. Két betegségtől rettegek betegesen, a ráktól és a skizofréniától. Hittem már magam rákosnak idén, most a skizós rettegés uralkodott el rajtam? Ezért lett volna jó minél hamarabb eljutni egy dokihoz, mert a sírba visz ez az állapot.
okt. 15. 22:19
 3/6 anonim ***** válasza:
100%

Tisztelt Kérdező!

Úgy gondolom, az előttem szóló mindent leírt. Szerintem mindenképpen menj el a pszichológushoz. Segítenék az én példámmal, mert tudom, hogy én is OCD - s vagyok - bár szerintem egy kicsit talán mindenki, max nem tudja, vagy nem ismeri be - de nálam ez nagyjából kimerül a kényszeres kézmosásban. Illetve, nem tudom, hogy ennek is az OCD - hez van - e köze, de itthon félek egyedül. Pontosabban szorongok, azt hiszem, ez helyénvalóbb kifejezés. Sőt, kényszerképzeteim is vannak néha, de ebbe nem mennék bele, elég annyi, hogy én is tudom, hogy baromság. Viszont amit én ajánlok jó szívvel és nálam beválik, ha Rád törnek ezek az érzések/hallucinációk/téveszmék, menj emberek közé. Ha más nem, menj el egy plázába, egy térre, ahol sok ember van. Nekem ez mindig segít, azt sugallja, hogy nem vagyok egyedül. Vagy csak hívj fel valakit, akiben bízol, akit szeretsz. Együttérzek Veled, mert az emberek nagyon nem megértőek, csak megbélyegeznek, hogy bolond, meg hülye, pedig egyáltalán nem vicces ez az állapot. Remélem, tudtam segíteni. Jobbulást!

okt. 17. 18:58
 4/6 anonim ***** válasza:
50%
Ha pszichiáterhez mész készülj fel hogy be fog gyógyszerezni...
okt. 20. 10:59
 5/6 anonim ***** válasza:
50%
Keress rá terápiát, nem feltétlenül terapeutát pénzért. Van olyan ember a környezetedben akiben megbízol, elég érett a helyzet kezeléséhez? Fordulj hozzá! Engem ugyan nem ismersz de szíves meghallgatlak. Jó hallgatóság vagyok, és nem teljesen laikus. Persze ez online működhet csak.
okt. 28. 23:37
 6/6 anonim ***** válasza:
Mit mondott a pszichiáter?
nov. 17. 08:22

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!