Ez mitől lehet az elmúlt években?
Sziasztok! Igazából csak azért írok ide, mert akárhányszor feljövök valamilyen témában nézelődni, minden alkalommal belebotlok egy hipochonder kérdésbe amit ráadásul nagyon nagy részben fiatalok írnak ki.
Mi az oka ennek, hogy ilyen sok fiatal retteg, hogy rákos?
Annyi más betegség van a világon amik az esetek 98%-ban okozzák a tüneteket az embereknél, mégis mindegyik a ráktól retteg meg már szinte diagnosztizálja magát vele. Egy 20-as éveiben járó fiatalnak még a rák a legutolsó amire valaha is gondolnia kéne.
Szerintem azért mert a ráknak van a legnagyobb "marketingje" évek óta.
Sorozatok, tv műsorok, hírek, mindenhol ott van, a köztudatban is.
Hiába van sokkal több sokkal komolyabb betegség, olyan is ami nem ad neked időt elrendezni a dolgaidat mint a rák, hanem gyakorlatilag azonnal öl, vagy fel se kelsz reggel, agyi aneorizma, ilyesmi, attól nincs ekkora pánik.
De nem is kell betegségeket nézni, ott van például ott az autó baleset. Szintén azonnal öl, rohadtul gyakori sajnos, mégis száguldozik 10/9 ember minden nap amikor munkába járok, 90el lehet és tolják neki 120al minimum.
A rák körül van ez a bizonyos felhajtás. Talán azért, mert nagyobb port kavar, mint egy autóbaleset ami olyan "hirtelen" dolog.
Ha egy rokonod például nem kel fel a reggel mert sajnos az este minden megelőző jel nélkül elhunyt (feleségem családjában volt is jó pár ilyen sajnos...) az nem jár akkora "halál tánccal" mint a rák. Nagyon csúnyán fogalmazva. Pedig ha az ember bele gondol, a "csendesebb", gyorsabb halál sokszor kegyesebb mert nem kell végig szenvedni a haldoklás folyamatát, mégis, kegyetlenebb, mert nem enged elköszönni, nem engedi hogy elrendezd a dolgaidat a világban. Még sincs akörül ilyen pánik.
Szóval én ilyesmikre tudok gondolni a témában.
Utolsó, köszi hogy kifejtetted. Én is hasonlóan gondolom.
Csak hát nem értem 20-on évesek miért a haláltól félnek.
Ha bekövetkezik, akkor is bekövetkezik ha rettegsz előtte. Plusz azért 20-30 évesen baromi ritka hogy hulljanak a fiatalok pont rákban szóval nem nagyon értem.
Talán azért, mert ők még nincsenek erre felkészülve. Egyáltalán. Fiatalok.
Aki élt már jó pár évet közelebbi kapcsolatba került a halállal. Sajnos.
Családtagok ugye...
Megtanulja a természetét. A mibenlétét. Talán kicsit megfogadja elfogadni.
Ők meg csak annyit fognak most fel belőle hogy ha megvan a lelet akkor "halálra vagy ítélve" és ennyi, kész.
Ennek tobb oka is van, de egyebkent nem hiszem h csak a rakra gondolnanak.
En mar 16 evesen hipochonder vagyok sajnos, es bar nem diagnosztizaltak (meg) hivatalosan vele, de ettol fuggetlenul ez nem valami "hiszti ondiagnosztika" a reszemrol szerintem, ugyanis egyre jobban honaprol honapra jobban parazok a halalos betegsegegtol, es mar lassan nem telik el nap h ne gondolnek ezekre. Nekem egyebkent nem csak a rak tartozik ide hanem pl az autoimmun betegsegek, de meg az ALS is, amire aztan tenyleg nagyon keves esely van hogy valaha is az legyek, de gyakorlatilag amiota Karsai Danielrol hallottam, en azota rettegek ettol mert szerintem ennol rosszabb betegseg nem igazan van. (De ettol fuggetlenul engem pl nem csak igy egy konkret betegseg szokott felelembe tartani hanem igy maga az a tudat hogy bar nagyon sok ritka betegseg van,de hogy ezekbol annyi van hogyha ossze vesszuk mar nem is tunik ritkanak). De pl szerintem egy hipochondernek mar az is eleg hogy feljen pl egy rakfajtatol, hogy minel fiatalabb emberekrol hall hogy igy meg igy ilyen betegseguk lett (az mindegy h ez rak v valami barmi mas, a lenyeg az h latjuk h fiataloknal is kialakulhatnak komoly betegsegek, meg akkor is ha ritka ez.
De egyebkent maga azt hogy mitol lesz valaki hipochonder azt igy konkretan nem tudom, de meg azt szoktak mondani egy gyakori oknak ha az embernek egy kozeli hozzatartozoja sulyos beteg lett/el is hunyt, es ez a csaladtag minel fiatalabb, annal nagyobb a felelem veszelye is. De osszessegeben egyebkent szerintem csak szimpla eletszemlelet kerdese ez az egesz, mivel vannak akik alkatilag hajlamosak erre, es vannak akik hajlamosito tenyezok ellenere sem lesznek hipochonderek.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!