Kezdőoldal » Egészség » Mentális egészség » Miert irnak fel 90% ban...

Miert irnak fel 90% ban es/citalopramot, SSRI-k tomkeleget, mikor koztudott, alig mukodik iszonyu pocsek mellekhatassal?

Figyelt kérdés

Mindnenki majdnem akit latok SSRI a legjobb szedjed aztan kovetkezo mondata "csak nem tudtam aludni, nincs libidom, nem all fel, nem megyek el a vegere"

vagy "ideges vagyok tole, szorongok tole, nem tudom letenni sem mert rettentoen nehez, elhiztam"

(mondjuk abban igazat adok, hogy rettentoen nehez letenni barmilyen antidepresszanst kiveve egy parat)

Holott ott van rengtege, tenyleg rengeteg mas gyogyszer ami hat, es nem ilyen mellekhatasokkal. Es meg alternativakent sem ajanljak fel, hanem egybol, "adjunk neki frontint" es hatha megnyugszik. De nem.

Miert SSRI manias mindenki mintha SSRI lenne a templomban az isten akihez imadkozni kell. Van SNRI, SNDRI, RIMA, TCA, Tetraciklikusok, Antileptikumok (igen van korrelacio depresszio es epilepszia kozott es forditva) es ezek nem csak 1 db, ezekbol tobb van.

De allandoan es/citalopram + frontin kombo szinte. "Ma este megyek a dokihoz aki nem is rendel igazabol mert rosszul erzem magam a Scippatol" meg egyeb SSRI-tol, reszben lehurrogom a szedoket mert nem tajekozodnak arrol amit beszednek. De foleg a dokikat, hogy mindekinek ezt irnak fel.

2024. aug. 2. 09:48
 1/6 anonim ***** válasza:

Bocsi ez neked valami mániád? Már nem egyszer írtál erről meg tetted fel ezt a kérdést.

Egyébként nem teljesen igaz amit írsz. Az Escitalopram és a Citalopram bír a leg tolerálhatóbb mellékhatásokkal. A többi sokkal radikálisabban hat a szervezetre sőt Mao gátlók mellett még enni vagy inni sem mindegy, hogy miből választasz.

2024. aug. 2. 18:07
 2/6 A kérdező kommentje:

Nem tudom kivel keversz ossze, egyszer igen irtam errol - oszinten. De most ha megis, akkor felteszem a kerdest. Sokkal turhetobb mellekhatasokkal bir egy csomo mas gyogyszer - vagy ugyanolyannal, de mashogy hat, viszont bevalik, es ezeket a variaciokat, ne adj isten permutaciokat polyfarmakologiaval nem latom. Csak SSRI.

En ahogy kiveszem a kerdesekbol, mindenki SSRI-ben hisz, es/citalopram es ennyi. Plusz frontin. Nezd meg mennyi problemajuk van veluk - akar mindkettovel. Tele van a forum vele. MAO gatlo, (MAOI angolul) itthon nincs forgalomban. RIMA (MAOI-k egy alosztalya) van, amivel nem kell etrend egyaltalan, max 600mg es 150mg-onkent lepegetnek, de altalaban az ninc forgalomban csak a 300mg de ha jol tudom felbe lehet torni. Plusz ezt azonnal le is rakhatod, semmi gondod nem lesz.

Egy irreverzibilis MAOI van az adatbazisban itthon, selegiline, TT torzskonyvvel ahol tenyleg kell amit emlitettel; dieta. De az TT = tiltott, sehol nem kapod.

De valamiert mindenki SSRI. Megneztem kerdeseimet, egyszer sem tettem fel ilyet. Tudom anonim oldal, nem atlathato, nem tettem fel egy ilyen kerdest sem. Kommentben lehet egy - ket alkalommal emlitettem, kifogasoltam, hogy miert mindig SSRI amikor az embereknek sokkal tobb lehetoseguk van jobban lenni mint SSRI, kevesebb mellekhatasok, hatasosabbak lehetnek (SNDRI pl venlafaxine).

Ezert biralom el az orvosokat foleg, hogy miert irnak kizarolag SSRI-t, nyugaton meg teljesen mas a megoldas, de reszben a pacienst is, akinek lehet adni barmit, a doki azt mondja (vagy semmit) "tessek valtsa ki igy meg ugy kell szedni, eddig tart mig eleri a hatasat esetleg kerdes? viszlat" Es persze egy tajekozatlan embernek milyen kerdesei lehetnenek? Ha ket mas nyelven beszelo ember probalna beszelni, hogyan tesz fel kerdest az egyik a masiknak? Milyen kerdesek lennenek? Persze nem tud, mert nem tajekozodott azutan a nyelv utan, es meg sem tanulta. Ha most tudnad, gondolnad en egy professzor vagyok a semmelweisen, bologatnal mint a tobbit hallgato tarsad.

Csak azert vagyok elegge felhaborodva, mert akarhanyszor idejovok, idegesit, hogy nem a paciens, hanem maga

1, ahogy latom 70 - 80%-ban sikertelen gyogyszer

2, van farmakologia kompetenciam es nem ertem az orvos kollegak miert ezt valasztjak. Ott vannak natrium gatlo csatornakat szabalyzok is. Amik egyutt mukodnek massal. Polyfarmakologia esetleg? De frontin nelkul. Nem. Egyedul SSRI es az is es/citalopram.

Csak erre vagyok kiakadva.

1, embereket nem tajekoztatjak mas opciokrol (pedig kotelesseguk alternativakat felsorolni egyebkent az orvosoknak)

2, egyoldalu kezeles univerzalis szinten.

Ezekre vagyok mar frusztralt ezen a forumon. Aki egyetert ezzel a kerdessel annak orulok aki kritizalja fogalmazza meg rendesen, mert a MAO gatlok kapcsan dieta itthon ami forgalmazva van, nem kell. Tobbi antidepresszans turhetetlenebb - nem tudom ezt a forrast konkretan, konkretan honnan szedted? Majd radikalisabban hatnak a fiziologiara, alapbol az antidepresszansok, antipszichotikumok mai napig nem tudjuk konkretain hogyan hatnak, radikalis alatt milyen faktorokat ertunk? SSRI-knel mi a kulonbozo mondjuk egy tianeptinnel? Elarulom, a tianeptine opioid receptorokra hat, de nem erosen. Sot csak kettore hat igazan, van a harmadik ami valoban felelos az eros fuggoseg kialakulasahoz. Van egy masik is amire hat kappa azt hiszem meg a delta. Latod? ennyire kulonbozo lehetosegek vannak. De meg sem emlitik az SSRI-n kivuli megoldasokat. Es nem is tudnak a tobbiek ezzel foglalkozni mert munka, hangulat, ezt kell csinalni meg azt. Ertheto. Ez nem az o dolguk, de szanjanak egy minimalis idot erre, hogy milyen mas opciok vannak.

Mar nem tudom irtam-e, de igen van aki szed venlafaxine-t, lamotriginet, duloxetinet, tianeptinet, amitriptilynt, mianserin es tarsa mirtazapine. Mindegyiknek van jo oldala, szar oldala. Ha belemegyunk az orvostanba, nincs radikalis. Ott nyers termeszetrol van szo, organizmusok eseteben is.

Es irhatnek ide egy konyvet meg mennyi gond van, de el sem fogja ezt olvasni aki ide kattint 95%-a.

2024. aug. 2. 23:03
 3/6 anonim ***** válasza:

Azért írnak escitalopramot és citalopramot, mert ez a két szer a lehető legjobban tolerálható SSRI. Papíron ugyanazt tudják mint a többi, de azért mégsem egy szertralin vagy paroxetin. A paroxetin például ultra potens szer. Az escitalopram nem is jó kényszerességre pl, ahhoz túl gyenge.

A lehető legkevésbé tolerálható szer az Anafranil, de cserébe az a legerősebb antidepresszáns. Kinek mi jön be. Nekem például a paroxetin, Anafranil teljesen jól működik, az escitalopram pedig semmire sem jó. De van akinek fordítva. Egyéne válogatja kinek mi fog bejönni. De azért írnak gyenge szereket, mert ha azzal meg lehet oldani a betegséget, akkor nyert ügyed van.

2024. aug. 3. 09:21
 4/6 A kérdező kommentje:

"Azért írnak escitalopramot és citalopramot, mert ez a két szer a lehető legjobban tolerálható SSRI"

Szerintem ezt nem kene igy kimondani. Az SSRI-k mar regiek, idejetmultak. Igaz elso kezelesi modszerek koze tartozik egyebek mellet. De az, hogy allandoan azokat irjak fel, azt mar nem ertem. Es az, hogy toleralhato.. nezz korul mennyi panasz erkezik a forumon. Csak az SSRI-krol, mert azt irnak fel mindenkinek.

"Papíron ugyanazt tudják mint a többi"

Egyertek, gyakorlatban, viszont teljesen mashogy mukodik mint egy venlafaxine vagy tianeptine, duloxetine. Szakirodalomnak ajanlom lippincott, bertram katzung, ha angolul nem ertesz szakirodalomhoz, akkor Gyires Klara&Furst Zsuzsanna. Bar ott is kell elore tudni dolgokat. Neurlogiahoz meg angolul a 6. kiadas Oxfordi egyetemit. Nem kell mindent megtanulni, de a fontos reszleteket, glutamate, aspartate, acetilkolin (muscaranic es nicotin receptorok, de foleg muskarinik), limbikus rendszer, glutatmate-dekarboxilaz. Peldaul mi az a kalcium gatolt csatorna, plazma es verplazma, feherjek amiket a vese kiurit, P kategoriaju enzimek a majban, verben metabolizacio, glukoronizidacio, hydrofil, lipofil szerek, protein kotodes mire jo, kinetika kinetika/dinamika alapjai, lehet sorolni, es nem beszeltunk a mely statisztikarol es peldaul a HAM-D HAM-A meg HDRS meg, egyebek. Nyugaton ahogy emlitetted irreverzibilis MAOI-k is vannak, amikre oda kell figyelni etkezesnek, teljesen igazad van ebben. A reverzibiliseknel nem (egy hatarig). De ezt tudod a moclobemide ami itthon elerheto. Engem peldaul nem raktak fel semmilyen es/citalopramra.

"escitalopram nem is jó kényszerességre pl, ahhoz túl gyenge."

Ha obssesscivitasra gondolsz vagy paranoiara, esetleg szemelyiseg zavarokra. Ahogy irtad azt teljesen ugy van: "Egyéne válogatja kinek mi fog bejönni"

"De azért írnak gyenge szereket, mert ha azzal meg lehet oldani a betegséget, akkor nyert ügyed van."

Azert nezz korul a forumon itt. Mennyien panaszkodnak a "gyenge szer"-re. Nezd meg az SSRI-k dinamikajat. Peldaul vortioxetine-rol nincsenek tul jo velemenyek. Az SSRI-k idejet multak.

Magam ellen beszelek ugye, de itt egy nih.gov bookshelf az SSRI-rol es hatranyairol (meg a tobbierol is): [link]

De az a baj, hogy a lenyeget nem ertik akik ezt olvassak, mert ez szakirodalom. Ez mar ecephalon, agyi, azon beluli strukturak, hatasok. Es ott elmagyarazza miert jo meg miert ketseges akar az SSRI vagy a mittom en SNDRI. En ezt mar elegge atolvastam, bibliometrikaja nagyon jo, altmetrikaja is. Nagyon megbizhato bookshelf.

Megint az a baj, hogy akik SSRI-ket szednek, nem tajekozdtak, orvosok nem tajekoztattak oket az alternativakrol, mi varhato, milyen opcio. De ezt mar leirtam... Picit elbeszelgetnek, mint mindenkivel, egy 5 percet - 10 percet, majd johet az SSRI meg frontin. De valamelyik ahogy irtam, alig kerdez valamit a pacienstol.

2024. aug. 4. 14:48
 5/6 anonim ***** válasza:

Amúgy meg ECT a legjobb. Nekem az hozta meg a változást. Utána meg szedek valami gyógyszert hogy ne essek vissza. De a depresszióból a jó öreg villamos feszültség hozott ki.

Nem olvasok orvosi szakirodalmat, elég nekem a villamosmérnöki naponta.

2024. aug. 4. 20:56
 6/6 A kérdező kommentje:

Hat nem akarok mindenkinek ellent mondani, de az ECT nem mindig okozza a jot. Retrograd amnezia (pl az elmult 10 evnyi tortentekre nem emlekszel, esetleg a nevedre meg ilyenek), anterograd amnesia meg jobb, az rovidtavu, elfelejted peldaul, hogy hogyan kerultel oda. Plusz lekotoznek mert epilepsziad lesz, lila foltok, es tobbszor kell menni... ismerek ilyet de ot meg pont nem gyogyitotta ki. Van meg egy magneses terapia, nem is tudom az M.o-n elerheto-e, de az sem sokszor sikeres. De ha valakit tenyleg kihoz a melyrol de ugy, hogy total kihozza, akkor ECT minden bizonnyal, de sok rizikoval ahogy mondtam.

Elhiszem hogy tudod a villanykari magneses cuccokat meg maxvell egyenletek, de az nem eleg szerintem megbecsulni, kiertekelni, bizni ilyen megoldasokban, ha nem nezel utana szakirodalmi szempontbol is, neurologiai, ilyenek. Vakon menni az erdobe mert azt mondjak ott sok a kaja, megerheti ha igaz, de ha tudod, hogy nem, vagy alig, esetleg nincs rendes felszerelesed, azert hat.. bemehetsz de korbe kell nezni figyelmesen - szerintem -. De az jo ha neked mukodott. Nem tudom hova jartal en BME-re. Fogadok te is vagy Obudai esetleg megyei de azokat mar nem ismerem.

Azzal viszont nem ertek egyet, hogy ECT a legjobb. De abban hiszek, hogy neked az hozta el a valtozast, ha mar leirtad.

2024. aug. 5. 00:34

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!