Kezdőoldal » Egészség » Mentális egészség » Ez szinesztézia?

Ez szinesztézia?

Figyelt kérdés

Sok tesztet csináltam, de valamelyik azt írta, hogy szinesztéziám van , valamelyik azt írta nincs.

Én látom a betűk és a szavak színét. Azt olvastam szinesztéziánál ez van...

De én nem úgy látom a színüket, hogy valaki leír nekem egy betűt mondjuk feketével és az nekem kék a fejemben..

Pl. Fehér alapon fekete betűk vannak most nekem ahogy írom ezt a sort.

Vagy akármilyen papír, dolgozat, normálisan látom.

Csak akkor színesek ha a fejemben elképzelem.

Pár példa: B-rózsaszín, C-sárga, K-piros

Viszont ha valaki leír nekem sok piros betűt én azt pirosnak látom, tehát nem változnak meg a színek.

A másik a szolmizációs hangok

Példa:

Dó-bordó

Ré-sárga

Mi-barack színű

Szó-sárga stb.

De ha bármikor meglátom a tv-ben nekem ugyanolyan színű mint a többi embernek, csak a fejemben színes ha akarom!

A másik, hogy kiskorom óta ha gondolkodtam suliban vagy bádhol, hogy holnap milyen nap lesz, akkor elképzeltem, hogy "kedd-sötétkék", "csütörtök-rózsaszín", "vasárnap-sárga"

És a mai napig ezeket a színeket társítom a napokhoz. Azonban ha valaki leírja nekem, vagy akár a naptárra nézek, minden betű fekete.

Ízeket, hangokat nem szoktam tapasztalni.

De van, hogy néha emberek nevei színesek.

Pl. Lana Del Rey nekem halványlila

Lady Gaga fehér

Beyonce rózsaszín

Vagy csak random nevek,

Katalin-piros

Mária-narancs

Tamás-sötétkék

Volt egy osztálytársam akinek Tomi volt a neve, és mindig kéknek képzeltem a nevét, de ettől ha felsorolásban láttam, vagy ilyesmi én feketében láttam a nevét. És azért kérdezem itt, mert nem találtam erre választ. Pár hónapja gondoltam rá, hogy igaz rám a szinesztézia állítás de most elgondolkodtam, hogy biztos? Én például nem látom lépcsőben a koromat. Vagy nincs személyisége a betűknek (csináltam egy tesztet amiben azt kérdezték, hogy a C abszolút bulizós az A pedig nyugodt, egyetértek e ezzel-??)

Az igaz, hogy órában-körben képzelem el a hónapok neveit és azoknak is vannak színei.

Január-fehér

Augusztus-sárga

Október-zöld

December-kék...

De személyiségük nincs

#Szinsztézia #Betűk színe
júl. 29. 15:22
 1/3 anonim ***** válasza:
100%
Igen, ez színesztézia.
júl. 29. 15:30
 2/3 A kérdező kommentje:

Köszönöm a választ :)

Csak mert sok helyen olvastam, hogy az a szinesztézia amikor leírva is azt látod, hogy színesek, de utána olvastam kicsit, hogy több verziója is van a szín-látásnak is

júl. 29. 15:59
 3/3 anonim ***** válasza:

Szia!

Én is szinesztéziás vagyok, kicsi koromban azt gondoltam, hogy mindenki az. Egyszer anyukámtól megkérdeztem, hogy neki is kékeszöld-e a csütörtök, és nem értette, miről beszélek.:-) Nekem a számok is színesek, ezért nem tudom összetéveszteni őket.

De érdekes, a hónapokat én is egy kör mentén képzelem el, de az óramutató járásával ellenkező irányban következnek egymás után. A január nekem is fehér, lehet hogy a hó miatt?

Sajnos az azonos színű neveket össze szoktam keverni, például a Sándor, a László, a Zoltán mind zöld.

Az idegen nyelvekkel hogy állsz? Valamiért azt gondolom, hogy a szinesztéziásoknak jobb a nyelvérzéke.

Örülök, hogy végre tudok beszélni valakivel, aki szintén ezzel a tulajdonsággal rendelkezik!

júl. 30. 00:29

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!