Asperger szindrómával jár tömegközlekedésre kedvezmény ha felnőtt vagy?
Sajnos ez nem ilyen egyszerű.
Önmagában az Asperger diagnózis nem elég az utazási kedvezményhez.
Kell csináltatni autonómiatesztet is, ezután a vármegyei kormányhivatalnál meg kell igényelni a fogyatékossági támogatást vagy az emelt összegű családi pótlékot.
Az igénylést a hivatal bírálja el, orvosszakértő bevonásával.
Ha megítélik a támogatást, akkor mellé jár MÁK kártya azaz utazási kedvezmény is.
De nem mindenkinek ítélik meg a támogatást, és nem teljesen átlátható, hogy a hivatal mi alapján dönt. Valószínűleg sok múlik azon is, hogy épp milyen ügyintézőhöz és orvosszakértőhöz kerül a kérelmed.
Saját példa:
Tavaly év elején beadtam a fogyatékossági támogatásra való igényt.
Első próbálkozásra visszautasították, mert akkor még csak diagnózisom volt, de nem volt autonómiatesztem.
Utána beadtam a kérelmet újra, de akkor meg azért utasították vissza, mert az autonómiateszt eredménye "túl jó" lett.
Végül beadtam a kérelmet emelt összegű családi pótlék megállapítására.
Ennek keretében be kellett mennem egy orvosi vizsgálatra, majd megítélték a támogatást és megkaptam a MÁK-kártyát is amivel ingyen (vagy kedvezményesen) tudok utazni.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!